Cercul vicios al „intifadei cuţitelor”: de ce adolescenţi de 13 ani înjunghie oameni pe stradă în plină zi în Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai recente conflicte dintre israelieni şi palestinieni au ajuns într-un stadiu ciclic, în care violenţa atrage, de la sine, mai multă violenţă. Iar cercul vicios începe, precum de cele mai multe ori, de la vârf: cu zvonuri care tensionează atmosfera, martirizarea atacatorilor şi represalii crunte. În faţa acestui val de violenţă, adolescenţii pun mâna pe cuţite şi atacă în plină zi – convinşi de filmuleţe şi dispute teritoriale încâlcite.

Un reportaj publicat în ediţia online a „New York Times” prezintă povestea a doi adolescenţi palestinieni care au ales să înjunghie un agent de securitate israelian, după ce au vizionat un clip ce arată un tratament abuziv practicat în timpul interogatoriului unui alt tânăr palestinian, acuzat la rândul său că ar fi executat un atac asemănător.

Părinţii fraţilor Ali şi Muawiya Alqam, în vârstă de 12. respectiv 14 ani, susţin că cei doi adolescenţi au plecat marţi dimineaţă spre şcoală precum în orice zi normală – fără a da de înţeles că plănuiesc ceva. În cele din urmă, cei doi au ajuns în arestul autorităţilor israeliene după ce au provocat cel mai recent episod din valul de violenţe pornit în zonă în ultimele luni – înjunghiind un agent de securitate israelian în apropierea unei şine de tren din estul Ierusalimului. În urma atacului, Ali a ajuns în stare gravă la spital, fiind împuşcat de agentul israelian rănit.

De la un clip pe YouTube, la atacuri în plină zi

Ce ar determina, însă, doi adolescenţi să înjunghie o altă persoană pe cont propriu, din motivaţii etnice? Rudele celor doi au declarat autorităţilor că, în noaptea dinaintea atacului, fraţii au vizionat un clip devenit viral în rândul palestinienilor – care prezintă un alt adolescent palestinian, Ahmad Manasra, în vârstă de 13 ani, interogat într-un mod agresiv de un anchetator israelian. Manasra este acuzat de faptul că a înjunghiat doi israelieni la sfârşitul lunii octombrie, într-un atac executat tot în estul Ierusalimului.

În video – care arată doar părţi din interogatoriu, se vede cum anchetatorul urlă către băiat în limba arabă, făcându-l să plângă şi aducându-l în pragul disperării. „Oricine vizionează acel clip ar dori să se răzbune sau să lupte cu inamicul” a declarat unchiul celor doi suspecţi, Abu Nimer Alqam, atunci  când a fost întrebat despre atac, adăugând că atacurile tinerilor se vor înmulţi în acest ritm. 

Mergând mai departe cu şirul cauzalităţii, cazul lui Ahmed Manasra este unul care implică, practic, toate elementele tensionate din conflictul de lungă durată dintre Israel şi Palestina – şi explică, în mare, şi violenţele recurente din ultima lună.

Astfel, Ahmed Manasra a fost convins, conform propriilor declaraţii, de vărul său, Hassan, în vârstă de 15 ani, să atace cetăţeni israelieni. În cele din urmă, cei doi au înjunghiat grav un băiat israelian în vârstă de 13 ani şi un alt bărbat în vârstă de 25 de ani – înainte ca Hassan să fie împuşcat mortal de forţele de ordine israeliene. Ahmed a fost şi el rănit în incident, autorităţile evreieşti susţinând că el a fost lovit de o maşină în timp ce încerca sî scape. De cealaltă parte, Autoritatea Palestiniană aproape că l-a martirizat pe Ahmed; preşedintele Mahmoud Abbas a declarat iniţial că el a fost „omorât cu sânge rece”, iar mai apoi un clip video extrem de sugestiv a început să circule pe reţelele de socializare, în care adolescentul era arătat întins pe şosea şi sângerând intens - fără a specifica şi faptul că acesta tocmai atacase cetăţeni israelieni.

Situaţia neclară din estul Ierusalimului

Cazul lui Ahmed Manasra a fost unul dintre cele mai controversate din valul de violenţe pornit în ultima lună, denumit „intifada cuţitelor” - denumit sugestiv după termenul acordat, în general, revoltelor populaţiei palestiniene împotriva Israelului din ultimele decenii („intifada” s-ar traduce drept „tremurare” sau „zguduire” din limba arabă), cât şi după trăsătura aproape universală a atacurilor din ultimul timp – înjunghieri izolate, de multe ori spontane, realizate de tineri sau chiar adolescenţi palestinieni împotriva cetăţenilor israelieni în spaţii publice.

12 israelieni au fost ucişi în astfel de atacuri începând cu luna septembrie, iar peste 150 au fost răniţi – în timp ce represaliile autorităţilor israeliene s-au sfârşit cu în jur de 70 palestinieni morţi şi peste 2,300 răniţi (majoritatea în urma protestelor spontane apărute împotriva autorităţilor israeliene). Mare parte din aceste atacuri/violenţe au avut loc în estul Ierusalimului – zonă aflată într-o situaţie incertă: locuită în mare de palestinieni, conţine şi o serie de cartiere predominant evreieşti. 

image

Într-un astfel de cartier a avut loc şi atacul verilor Manasra. Pigsat Ze'ev este cel mai mare cartier rezidenţial din estul Ierusalimului – cu peste 50.000 de locuitori, din care, conform unor date din 2007, peste 95% sunt israelieni - şi unul dintre cele mai recente. În varianta sa modernă, Pigsat Ze'ev a fost fondat în 1982, după ce guvernul israelian a mutat colonişti evrei pe un teritoriu anexat în urma Războiului de Şase Zile din 1967; în ciuda faptului că anexarea teritoriului nu a fost recunoscută la nivel internaţional, iar mişcarea încalcă una din prevederile celei de-a Patra Convenţii de la Geneva – care interzice statelor colonizarea populaţiilor pe pământurile cu statut de teritoriu ocupat, nerecunoscut internaţional ca parte legitimă a statului invadator.

 FOTO Împărţirea zonelor de locuire în estul Ierusalimului. Cu albastru sunt trecute coloniile evreieşti, iar cu verde sunt marcate zonele de locuire palestiniană

    

Locul sacru a trei religii, catalizator pentru violenţe

Nu este, astfel, surprinzător faptul că motivaţia oferită de Ahmed Manasra pentru atacul executat de el şi vărul său în octombrie este tot una legată de statutul unui petec de pământ disputat de Israel şi Palestina:  Muntele Templului, acolo unde erau situate cunoscutele temple ale regelui Solomon şi ale lui Irod, locuri sacre ale iudaismului şi creştinătăţii, iar în prezent se află moscheea al-Aqsa – considerată al treilea loc sacru ca importanţă din întreg Islamul, după Mecca şi Medina.

„Times of Israel” a scris, în varianta online, că Ahmed Manasra susţine că a fost convins să acţioneze şi de zvonuri conform cărora Israelul ar urma să schimbe statutul zonei sacre. În prezent, zona este sub administraţie israeliană, şi poate fi vizitată liber de către oricine, însă doar musulmanilor le este permis să se roage pe Muntele Templului. Israelul a negat faptul că pregăteşte vreo schimbare al acestui status quo; însă un incident de pe 13 septembrie, care a pornit practic valul de violenţe, a constituit o bază solidă pentru astfel de interpretări şi teorii ale conspiraţiei.

Astfel, pe 13 septembrie, în ajunul Anului Nou Evreiesc – Rosh Hashanah, sărbătoare în cadrul căreia mii de evrei şi turişti străini trec în pelerinaj prin Muntele Templului - poliţia israeliană a atacat un grup de palestinieni în piaţa din faţa moscheii al-Aqsa, împingându-i în interiorul lăcaşului, în ceea ce autorităţile israeliene au declarat că a fost o mişcare de prevenire a unor eventuale tentative de perturbare a pelerinajului, din partea unor grupări palestiniene.

atacul de la al aqsa al-araby.com

Femeie palestiniană, evacuată din zona moscheii al-Aqsa pe 13 septembrie.FOTO Reuters


Cu siguranţă, imaginile cu palestinieni împinşi în moschee şi baricadaţi acolo au vorbit mult mai elocvent unor adolescenţi decât orice explicaţie a autorităţilor – iar imaginile cu anchetatorul israelian distrugându-l psihic pe Ahmed Manasra au fost doar picătura care a umplut paharul pentru fraţii. Însă, deasupra oricăror mişcări de propagandă, represalii, explicaţii oficiale sau măsuri de securitate sporită stă un adevăr crunt – adolescenţii ajung să pună mâna din proprie iniţiativă pe cuţit şi îşi aplică varianta lor de dreptate, iar numărul atacurilor creşte invers proporţional cu media de vârstă a atacatorilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite