Cercetători de la Pentagon, despre vehiculul hipersonic testat de China: Sfidează ştiinţa. Ce îi face să creadă acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachete hipersonice ale Chinei FOTO Arhiv[
Rachete hipersonice ale Chinei FOTO Arhiv[

Vehicul hipersonic testat recent de China sfidează ştiinţa, lansând o minirachetă în timpul zborului, ceea ce îngrijorează SUA.

Vehiculul hipersonic testat în această vară de China este mai performant decât se credea iniţial, relatează The Sun.

Conform sursei citate, în timp ce se deplasa cu o viteză de cinci ori mai mare decât a sunetului, vehiculul, care poate transporta un focos nuclear, a lansat un proiectil în Marea Chinei de Sud. Oficialii de la Pentagon încă nu ştiu despre ce proiectil ar fi vorba, unii speculând că ar fi o rachetă aer-aer sau o rachetă nucleară de mici dimensiuni, alţii evocând o contramăsură împotriva unor eventuale sisteme de apărare antirachetă. Şi totuşi, proiectul nu a avut o ţintă anume, căzând în mare.

La sfârşitul lui iunie, China a devenit prima ţară din lume care a lansat un vehicul hipersonic, o navă manevrabilă care se deplasează cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului, după cum a dezvăluit Financial Times.

Vehiculul a fost propulsat deasupra Polului Sud, evitând apărarea antirachetă a SUA, care se focusează pe Polul Nord.

Este un test care evidenţiază creşterea în ritm alert a capacităţii nucleare a Chinei, ceea ce produce îngrijorări la Washington în contextul tensiunilor din jurul insulei Taiwan, revendicată de regimul comunist de la Beijing.

Generalul Mark Milley a calificat acest test drept un „moment Sputnik”, referindu-se la lansarea în octombrie 1957 de către Uniunea Sovietică a primului satelit artificial, Sputnik, care a surprins SUA şi a lansat cursa pentru cucerirea spaţiului.

„Asistăm la una dintre cele mai mari schimbări ale puterii geostrategice pe care le-a experimentat vreodată lumea. Această situaţie ia naştere alături de o schimbare fundamentală a caracterului războiului”, a spus Milley.

„Toate armele hipersonice pe care le construiesc sunt concepute pentru SUA. Trebuie să luăm extrem de serios această situaţie”, a avertizat la rândul său generalul John Hayten.

„Având în vedere ritmul în care se mişcă şi traiectoria pe care se află, China va depăşi Rusia şi SUA dacă nu facem ceva pentru a schimba acest lucru. Se va întâmpla. Aşa că eu cred că trebuie să facem ceva”, a mai spus Hayten, numind China, la fel ca secretarul Apărării Lloyd Austin, o „ameninţare progresivă”.

Pe frontul nuclear, imaginile din satelit din ultimele luni au dezvăluit construcţia de noi mari de silozuri de lansare care sugerează posibilitatea ca China să planifice să-şi mărească flota de rachete balistice intercontinentale terestre sau ICBM.

Hans Kristensen, un expert în arme nucleare la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani, spune că China pare să aibă aproximativ 250 de silozuri ICBM în construcţie, despre care spune că este de peste zece ori numărul în funcţiune astăzi. Prin comparaţie, armata americană are 400 de silozuri ICBM active şi 50 în rezervă.

Oficialii Pentagonului subliniază că modernizarea Chinei este o justificare cheie pentru reconstrucţia arsenalului nuclear american, un proiect estimat să coste peste 1 miliard de dolari în 30 de ani, inclusiv costurile de susţinere.

De altfel, giganţii americani din industria de apărare, Raytheon, Lockheed Martin şi Northrop Grumman, s-au angajat deja să dezvolte noi rachete pentru a ajuta SUA să se apere mai bine împotriva atacurilor hipersonice.

Rachetele hipersonice, la fel ca rachetele tradiţionale, pot zbura de cel puţin cinci ori mai repede decât viteza sunetului. Dar ele sunt mai manevrabile decât rachetele balistice şi pot evolua la altitudine joasă, ceea ce le face mai dificil de detectat.

Trei contracte, în valoare combinată de peste 60 milioane de dolari, au fost încheiate cu cele trei companii pentru dezvoltarea unor rachete interceptoare, a precizat Pentagonul.

SUA au testat în octombrie cu succes tehnologia rachetelor hipersonice, utilizată deja de Rusia şi de China.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite