Cenuşa lui Gandhi a fost furată dintr-un templu indian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mahatma gandhi

O urnă cu o parte din rămăşiţele lui Mahatma Gandhi a fost furată de la un templu memorial din India, chiar în ziua împlinirii a 150 de ani de la naşterea liderului indian, potrivit BBC News.

Cenuşa a fost luată de la un templu din centrul Indiei, unde era păstrată încă din 1948 – anul în care Gandhi a fost asasinat de către un hindus extremist.

Hoţii au inscripţionat şi cuvântul „trădător” cu vopsea verde, pe fotografiile care-l ilustrau pe lider. Unii hinduşi extremişti îl văd pe Gandhi drept un trădător, pentru că a susţinut unitatea dintre hinduşi şi musulmani. 

Poliţia din Rewa, statul Madhya Pradesh, au confirmat pentru BBC că investighează furtul . Mangaldeep Tiwari, îngrijitor la memorialul Bapu Bhawan, a spus că gestul este „ruşinos”.

„Am deschis poarta de la Bhawan dimineaţa devreme penru că era ziua de naştere a llui Gandhi”, a declarat el pentru website-ul indian The Wire. „Când m-am întors în jur de ora 23:00, nu am mai găsit rămăşiţele lui Gandhi şi imagina cu el fusese vandalizată”.

Gandhi a condus o mişcare neviolentă de rezistenţă împotriva conducerii coloniale a britanicilor în India, inspirând oameni din toată lumea. Cei mai mulţi indieni îl consideră „părintele naţiunii”.

După moartea sa, Gandhi a fost incinerat, însă cenuşa sa nu a fost împrăştiată într-un râu, după credinţa hindusă. Datorită faimei sale, rămăşiţele au fost trimise în toată ţara, în diferite temple memoriale, inclusiv cel din Bapu Bhawan.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite