Cele mai recente preocupări pentru mediu şi sustenabilitate în Emiratele Arabe Unite

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Deoarece se află într-o regiune cu călduri extreme, deşert şi fără apă potabilă, Emiratele Arabe Unite au abordat dintotdeauna foarte serios schimbările climatice. Cine poate conştientiza mai bine ce înseamnă efectele dezastruoase ale încălzirii planetare decât o ţară care trăieşte în deşert?

Emiratele Arabe Unite au fost primul stat din Golf care au semnat şi ratificat Acordul de la Paris în 2016, împreună cu alte 170 de naţiuni, şi şi-a propus să fie prima ţară din regiune care să reducă emisiile de carbon cu 23,5% în economie până în 2030, ceea ce înseamnă 70 de milioane de tone de CO2.

Acţiunile pentru protecţia mediului au fost întotdeauna prioritare pentru Emiratele Arabe Unite şi văzute ca modalităţi de creştere şi diversificare a economiei, de dezvoltare de noi abilităţi şi domenii de activitate pentru tânăra generaţie  şi ca pe o contribuţie la rezolvarea unei probleme mondiale care ne afectează pe toţi –încălzirea globală, cu toate efectele sale cum sunt deşertificarea, fenomenele extreme, creşterea temperaturii planetei.

Emiratele Arabe Unite au iniţiat investiţiile în spaţii sustenabile şi regenerabile în urmă cu 15 ani bazându-se pe tehnologii de ultima generaţie. Pe propriul teritoriu, au valorificat dintotdeauna la maximum energia solară. Trei dintre cele mai mari centrale electrice solare se află în Emiratele Arabe Unite: Shams 1 în Abu Dhabi, ce produce 100MWatt pentru circa 20000 locuinţe şi reduce cu 175000 de tone de CO2 anual amprenta de carbon, Parcul Solar Mohammed bin Rashid Al Maktoum în Seilh Al Dalal, la 50 km sud de Dubai, ce produce 1000 de MWatt şi reduce anual cu 15000 de tone de CO2 amprenta de carbon, şi centrala de energie cu capacitată solară fotovoltaică concentrată Noor Energy 1 în Dubai, ce produce 950 MWatt şi are cel mai înalt turn receptor din lume, de 260 de metri înălţime.

Emiratele Arabe Unite au investit însă şi în multe proiecte energetice în alte ţări. 500 milioane dolari au fost alocaţi, ca ajutor, împrumut sau efectiv investiţii pentru proiecte de energie curată  în 27 de ţări insulare. Un exemplu impresionant este Parteneriatul pentru Energie Regenerabilă EAU-Caraibe. În septembrie 2020, EAU au anunţat începerea construcţiei unei centrale rezistente la uragane pentru producerea de energie curată în Antigua-Barbuda, pentru a ajuta cele două naţiuni insulare înfrăţite să se recupereze după uraganul Irma, cu un fond de 50 de milioane dolari, cel mai mare din regiune pentru un astfel de proiect.

Gestul dovedeşte că Emiratele Arabe Unite înţeleg cu adevărat nevoile oamenilor încercaţi de vicisitudinile naturii, ca şi ei, în trecut. Caraibele sunt o regiune lovită frecvent de uragane care distrug comunităţi iar producerea de energie electrică nu este uşor de realizat, tocmai din cauza vântului puternic, a uraganelor frecevente şi a terenului dificil, muntos şi stâncos.

EAU sunt lider mondial şi în captarea şi stocarea CO2. În 2016, ADNOC, cu o participare de 51%, şi MASDAR, cu 49%, au construit Al Reyadah, prima facilitate din regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord de captare, utilizare şi stocare de CO2, care captează în prezent circa 800000 tone de CO2 de la Emirates Steel Plant şi îşi va creşte de şase ori capacitatea până în 2030. În 2019, ADNOC a anunţat ambiţia sa de a mai construi o facilitate pentru a capta între 1,9 şi 2,3 milioane de tone de CO2 pe an. Până în 2030, ADNOC estimează o captare de 5 milioane tone de CO2. Gazul este captat, apoi comprimat şi deshidratat, şi apoi injectat ca substituent pentru gazul îmbunătăţit în rezervele de petrol, pentru a le spori randamentul. Facilitatea Al Reyadah este un exemplu despre cum tehnologiile curate se pot combina cu tehnologiile tradiţionale pentru o mai mare eficienţă şi optimizare a resurselor. Emirates Steel este primul producător de oţel din lume care captează emisiile de carbon. Captarea emisiilor de carbon reprezintă o contribuţie majoră la reducerea emisiilor şi dacă toate industriile ar proceda la fel, până în 2050 aceste captări ar scădea cu o şesime nivelul emisiilor de carbon în lume.

Un alt instrument utilizat de EAU pentru reducerea emisiilor este compensarea carbonului. EAU investesc în extinderea suprafeţelor de mangrove care aduc beneficiu triplu: previn eroziunea de coastă, încurajează biodiversitatea şi captează mai mult carbon pe hectar decât pădurile tropicale, circa 0,6 tone CO2 per hectar. Un hectar plantat cu mangrove compensează emisiile a 120 de maşini care circulă timp de un an de zile, deci cele 3000  de hectare de mangrove din EAU compensează emisiile de carbon de la sute de mii de maşini. La cele câteva milioane de mangrove deja existente, se vor adăuga încă 30 de milioane care se vor planta până în 2030. Dincolo de captarea emisiilor, mangrovele sunt locul de naştere a multor specii de faună, ceea ce asigură biodiversitatea.

EAU nu-şi dezminte imaginea deja creată de promotoare nu doar a sustenabilităţii ci şi a tehnologiei avansate, şi de stat vizionar care gândeşte atent la viitor. În noiembrie 2020, în plin efort de combatere a pandemiei covid19, în EAU se plantau 4000 de seminţe de mangrove cu drone,  în zona centralei electrice Mirfa a ENGIE de lângă Abu Dhabi, ca parte a proiectului de Mediu de Captare a Carbonului Albastru şi Responsabilitate Socială al Agenţiei de Mediu a emiratului Abu Dhabi.

EAU explorează şi potenţialul hidrogenului ca tehnologie inovatoare, fiind un carburant cu zero emisii de carbon care are în prezent întrebuinţări comerciale limitate dar despre care EAU consideră că poate fi o componentă energetică semnificativă în următorii 20 de ani şi intenţionează să investească în hidrogenul albastru şi hidrogenul verde pe care le vede ca surse de energie curată pentru viitor. Autoritatea pentru Electricitate şi Apă a emiratului Dubai lucrează la un proiect pilot de mobilitate pe bază de hidrogen verde pentru motorizarea a vehicule cu celule. Hidrogenul este produs de facilitate de electroliză a hidrogenului de la Parcul Solar Mohammed bin Rashid Al Maktoum din Dubai. Parcul solar va avea o capacitate de 5 GWatt până în 2030. Companiile Mubadala, ADNOC şi ADQ au semnat un memorandum de înţelegere în ianuarie 2021 şi au creat Alianţa pentru Hidrogen Abu Dhabi cu scopul de a face din emiratul Abu Dhabi  lider al pieţelor internaţionale de hidrogen verde şi hidrogen albastru cu conţinut scăzut de carbon pentru ca astfel economia EAU dar şi economiile altor ţări să devină mai sustenabile.

2021 este anul în care EAU sărbătoresc 50 de ani de la înfiinţare. În urmă cu doar 50 de ani, EAU erau doar triburi care trăiau cu greu în deşert, fără apă, care îşi procurau cu greu hrana şi îşi câştigau cu greu existenţa, cufundându-se în mare pentru a culege perle. Pentru a marca semicentenarul naţiunii, una dintre ambiţiile EAU  a fost ca sonda lor Al Amal să amartizeze pe planeta Marte în 2021 ceea ce a făcut din EAU al treilea stat care trimite sonde pe Marte, împreună cu SUA şi China.

Asta confirmă că toate obiectivele de reducere a efectelor încălzirii globale reprezintă ambiţii pe care cu siguranţă EAU le vor îndeplini. Prin gândirea vizionară a liderilor, propriile resurse umane admirabile şi parteneriate atent gândite cu alte ţări, EAU, un stat mic, de doar 2,8 milioane locuitori, şi foarte tânăr, cu o istorie oficială de doar 50 de ani, oferă inspiraţie altor state şi contribuie substanţial la progres şi la rezolvarea problemelor omenirii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite