Cele două Corei anunţă un nou summit bilateral. Preşedintele sud-coreean este aşteptat la Phenian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul nord-coreean Kim Jong-un (stânga) şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în cadrul unei reuniuni anterioare FOTO EPA
Liderul nord-coreean Kim Jong-un (stânga) şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în cadrul unei reuniuni anterioare FOTO EPA

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au căzut de acord luni să organizeze un summit între liderii celor două ţări în septembrie la Phenian, scrie Washington Post.

Oficiali guvernamentali ai ambelor ţări au participat luni la discuţii în partea de nord a satului de graniţă, Panmunjom, şi au anunţat ulterior summitul, care va avea loc în septembrie.

Liderul delegaţiei nord-coreene, Ri Son-gwon, a declarat înainte de începerea discuţiilor că summitul plănuit va ajuta la obţinerea unor „răspunsuri concrete” la problemele cu care se înfruntă populaţiile celor două ţări.

„Într-un sens realist, aceasta este marea transformare în relaţiile inter-coreene. Faptul că ne întâlnim să discutăm într-o atmosferă atât de prietenoasă ca acum înseamnă că funcţionează comunicarea”, a adăugat el.

„Este altă poveste faţă de relaţiile SUA-Coreea de Nord, care par să se fi deteriorat. Cele două Corei sunt mai în acord iar procesul a mers mai bine”, a declarat John Delury, profesor asistent la Universitatea Yonsei din Seul.

Într-un comunicat comun de după discuţii, cele două părţi au afirmat că au „analizat progresul implementării Declaraţiei de la Panmunjom şi au discutat felul în care s-ar putea pune în practică acest lucru”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite