Cele două Corei au ajuns la un acord asupra reluării legăturilor rutiere şi feroviare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii sud-coreean Moon Jae-in (stânga) şi nord-coreean Kim Jong-un în cadrul unei întâlniri recente la Phenian FOTO Arhivă
Liderii sud-coreean Moon Jae-in (stânga) şi nord-coreean Kim Jong-un în cadrul unei întâlniri recente la Phenian FOTO Arhivă

Cele două Corei au căzut de acord luni să înceapă să îşi reconecteze şoselele şi căile ferate,acesta reprezentând încă un pas în îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, scrie Reuters.

Cele două părţi au ajuns la un acord în acest sens în discuţiile de la satul de graniţă Panmunjom, o continuare a summit-ului din acest an dintre preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

„Sudul şi Nordul au ajuns la un acord după discuţii sincere privind planuri de a duce relaţiile inter-coreene la un nou nivel”, se arată într-un comunicat comun publicat de Ministerul Unificării al Coreei de Sud.

Oficialii au căzut de acord să organizeze ceremonii la sfârşitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie pentru a celebra începerea lucrărilor la reconectarea căilor ferate şi şoselelor care au fost separate de pe vremea Războiului Coreean (1950-1953).

De asemenea, cele două părţi au stabilit că vor discuta luna aceasta despre un plan de a organiza împreună Jocurile Olimpice 2032. În plus, vor lua în considerare modalităţi de a reîncepe apeluri video între familiile separate de Războiul Coreean.

Oficialii militari din ambele ţări se vor întâlni „în viitorul apropiat” pentru a continua un pact la care s-a ajuns la summit-ul din septembrie.

Acordul include şi reinstaurarea unei comisii militare comune, oprirea exerciţiilor militare, crearea unei zone cu interdicţii de zbor în apropierea graniţei şi înlăturarea minelor de teren din Zona Demilitarizată.

La sfârşitul lui octombrie vor urma noi întâlniri între oficiali ai ambelor părţi privind reîmpăduririle, sănătatea şi prevenirea bolilor.

Discuţiile de luni au fost coordonate de ministrul Unificării din Coreea de Sud, Cho Myoung-gon şi şeful comisiei pentru reunificare al Nordului, Ri Son Gwon.

„Ne aflăm într-un moment critic pentru dezarmarea nucleară a peninsulei coreene şi progresul relaţiilor inter-coreene şi va urma un al doilea summit Coreea de Nord - SUA”, a declarat Cho.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite