Ce presupune noul program de mare anvergură al preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev referitor la „creşterea bunăstării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ambasador

Daulet Batrashev, ambasadorul Republicii Kazahstan la Bucureşti, a precizat, într-un comunicat remis „Adevărul“, că mesajul preşedintelui Nursultan Nazarbaev, adresat cetăţenilor Republicii Kazahstan, intitulat: „Creşterea bunăstării kazahilor: creşterea veniturilor şi a calităţii vieţii“, este unul extrem de important prin faptul că anunţă programul de mare anvergură al dezvoltării socio-economice ce va fi demarat în această ţară.

„De-a lungul anilor independenţei, în ţara noastră a fost creată o bază puternică a unui stat social, au fost implementate reforme politice şi socioeconomice semnificative din punct de vedere politic. Totuşi, şeful statului a subliniat că procesul de creştere a nivelului de viaţă şi a bunăstării kazahilor trebuie continuat. De acum înainte, activitatea Parlamentului şi cea a conducătorilor regiunilor Republicii Kazahstan vor fi evaluate în principal după acest criteriu. Mesajul conţine o analiză detaliată şi profundă a situaţiei socioeconomice actuale, precum şi formularea unor obiective concrete, în vederea îmbunătăţirii radicale a acesteia. În fond, preşedintele a construit un dialog interactiv cu poporul Republicii Kazahstan în ceea ce priveşte problemele cele mai actuale. Şeful statului a arătat în mod convingător că este mereu la curent cu ritmul vieţii sociale a ţării“, a precizat Batrashev.

În timpul discursului, spune ambasadorul Kazahstanului, a avut loc o discuţie concretă despre creşterea veniturilor populaţiei, despre problemele acute ce îi preocupă pe oameni. În această privinţă, o mare importanţă o are misiunea de a majora salariul minim de 1,5 ori, fapt care va viza 1,3 milioane de cetăţeni ai ţării. Salariile a 275 mii de funcţionari publici vor creşte cu circa 35%. „Conform preşedintelui, «în prezent, salariul minim nu va fi legat de coşul minim de consum. Noul salariu minim va deveni catalizatorul creşterii remunerării muncii în general, la scara naţională a economiei».

În afară de asta, şeful statului a delegat conducătorii regiunilor să studieze mai aprofundat problema subvenţionării parţiale din bugetul local a ratelor iniţiale pentru credite imobiliare preferenţiale. De asemenea, a formulat obiectivul de a creşte, în oraşele mari, numărul de locuinţe sociale pentru grupurile vulnerabile ale populaţiei. Anume acest lucru este aşteptat de kazahi, în special de către profesori, medici, poliţişti, tineri specialişti. În total, în următorii cinci ani, circa 650 mii de familii sau peste două milioane de kazahi ar trebui să-şi îmbunătăţească condiţiile de trai“.

Miza pe educaţie

În discursul său, preşedintele Nazarbaev, consideră că învăţământul este veriga principală în dezvoltarea capitalului uman. Mesajul său fiind îndreptat spre creşterea viitoare a calităţii învăţământului, pregătirii şi perfecţionării cadrelor.

„Grija pentru generaţia tânără, pentru prezentul şi viitorul ei, a fost mereu scopul principal al politicii Şefului statului. În prezent, tinerii din Kazahstan au ocazia să-şi facă studiile la nivelul celor mondiale la Universitatea Nazarbaev, în cadrul programului prezidenţial de burse «Bolashak», în străinătate. Iar următorul an este declarat «Anul tinerilor»”, spune Daulet Batrashev, ambasadorul Republicii Kazahstan la Bucureşti.

Ambasadorul precizează că preşedintele kazahstanului a atras în special atenţia asupra necesităţii construirii unui centru oncologic dotat cu cele mai moderne echipamente. De asemenea, liderul de la Astana a anunţat majorarea în curând a salariilor cu 20% pentru angajaţii din domeniul medical care au implementat metode noi de tratare a bolilor, precum şi introducerea documentaţiei medicale informatizate în toate instituţiile, începând cu 2019.

„Este actuală iniţiativa Preşedintelui de a creare a Comitetului unic de control al calităţii serviciilor, care ar trebui să se concentreze asupra problemelor medicinii, alimentaţiei şi serviciilor. Aici este rezolvarea problemei învechite a serviciilor de calitate oferite populaţiei. Pentru realizarea obiectivelor formulate mai sus, cheltuielile publice pentru educaţie, sănătate publică şi ştiinţe vor creşte în decurs de 5 ani până la nivelul de 10% din PIB. În faţa Guvernului stă sarcina de a dezvolta energia alternativă, biomedicina, inteligenţa artificială, blockchain ş.a., de care depinde acum rolul ţării în interacţiunea cu partenerii străini. Conform exprimării Preşedintelui, sarcina prioritară a Guvernului şi a Parlamentului este construirea «economiei lucrurilor simple», acordarea de ajutor întreprinderilor în creşterea gamei de mărfuri de larg consum, implementarea instrumentelor care încurajează afacerile să folosească plăţile prin virament. Dar, în spatele lucrurilor simple stă o muncă extrem de complicată. Aici, atenţia cea mai mare se va acorda extinderii mediului antreprenorial şi protejarea afacerilor de presiunile administrative“.

Amnistie fiscală pentru IMM-uri

Între alte măsuri economice, preşedintele Nursultan Nazarbaev a anunţat prelungirea termenului de acţiune a programului „Business Roadmap” până în anul 2025, iar începând cu 1 ianuarie 2019 este declarată o amnistie fiscală pentru întreprinderile mici şi mijlocii. În plus, va creşte volumul de creditare pentru industria de prelucrare, şi se creează Fondul de investiţii directe, care îşi va efectua activitatea pe principiul de co-investiţii realizate împreună cu investitori străini. Un astfel de sprijin din partea statului este fără precedent, şi se aşteaptă ca întreprinzătorii să reacţioneze corespunzător.

În domeniul agriculturii, Guvernul a primit sarcina ca până în anul 2022, să crească de 2,5 ori productivitatea muncii şi exportul producţiei agricole prelucrate, să asigure sprijinul statului pentru a atrage tehnologii agricole moderne, precum şi să continue lucrările de punere la punct a colaborării cu specialişti străini de renume în domeniul agriculturii.

„Remarcând cu precizie că infrastructura oraşelor nu corespunde mereu cerinţelor în creştere ale întreprinderilor şi ale populaţiei, precum şi că nu este suficientă doar dezvoltarea producţiei şi sprijinirea afacerilor mici şi mijlocii, preşedintele a mandatat guvernul să intensifice lucrările de dezvoltare a sectorului de transport şi logistică. De exemplu, până în anul 2020 se vor da în exploatare 4600 km de drumuri, care vor asigura deplasarea oamenilor şi a mărfii pe rute interne şi internaţionale. În plus, vor creşte cerinţele faţă de munca prestată de aparatul de stat, sistemul judiciar, şi se va efectua modernizarea lor, cu orientare spre nevoile cetăţenilor. Preşedintele a subliniat că funcţionarii organelor afacerilor interne asigură siguranţa fiecărui cetăţean al ţării, iar acţiunile lor pot arăta nivelul de protejare a drepturilor şi intereselor societăţii. În această privinţă, s-a trasat sarcina de elaborare şi aprobare a programului «Business Roadmap» de reorganizare a organelor de drept, începând cu anul 2019, şi trecerea lor la modelul de instituţie prestatoare de servicii. Caracterul precis şi îndreptat spre modernizare al mesajului şefului statului este un punct de orientare şi pentru serviciul de politică externă al Republicii Kazahstan. Şeful statului a formulat în faţa diplomaţilor kazahi obiective concrete, unul din care este perfecţionarea politicii externe a Republicii Kazahstan şi adaptarea ei la condiţiile şi realităţile moderne, aflate într-o dezvoltare dinamică“, spune Daulet Batrashev.

Acesta precizează că eforturile Kazahstanului de asociere a liderilor religioşi de confesiuni mondiale, iniţiativele de integrare, renunţarea la armele nucleare şi participarea la proiecte umanitare internaţionale sunt o confirmare netă atât a aspiraţiilor acestei republici, precum şi a viabilităţii modelului unic al acordului social şi unităţii naţionale.

„La final, aş dori în special să subliniez că Şeful statului îndeamnă la informatizarea economiei şi perfecţionarea tehnologiilor, dezvoltarea industriei, a sectorului financiar, logisticii, agriculturii, învăţământului şi medicinei. Participarea activă a tuturor kazahilor este condiţia esenţială pentru îndeplinirea cu succes a obiectivelor enumerate în Mesaj, adică cele de majorare a veniturilor, creştere a calităţii vieţii şi bunăstării cetăţenilor kazahi, astfel încât Republica Kazahstan să fie inclusă în topul primelor 30 de ţări dezvoltate ale lumii. În acest scop, aş vrea să mă adresez întreprinzătorilor şi reprezentanţilor grupurilor de cercetare din România cu propunerea de a dezvolta în continuare o colaborare bilaterală româno-kazahă. Invit pe toate persoanele interesate: oameni de afaceri, manageri, cercetători şi inventatori din România să ia parte la modernizarea economiei ţării noastre“, mai spune Daulet Batrashev, ambasadorul Republicii kazahstan în România.

Din partea sa, Ambasada Republicii Kazahstan în Bucureşti este gata să acorde tot sprijinul necesar şi să ofere toate informaţiile pentru cei interesaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite