Ce cadou i-a făcut Vladimir Putin preşedintelui Chinei

Ce cadou i-a făcut Vladimir Putin preşedintelui Chinei

Baie rusească FOTO Sputnik

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a făcut un cadou cu specific naţional preşedintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, în timpul vizitei în oraşul Tianjin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderul rus i-a arătat din ce fel de lemn va fi construită baia rusească pe care o va primi în dar — este vorba de cedrul de Altai, scrie RIA Novosti.
 
Xi Jinping a spus că urmează să se gândească unde va instala „casa unică" primită în dar de la preşedintele rus. Vladimir Putin i-a demonstrat lui Xi Jinping fotografii cu baia în varianta finală. „Va fi în întregime din astfel de bârne", a subliniat Putin.
 
La rândul său, Xi Jinping a menţionat că trebuie să se gândească „în cel mai serios mod" unde să instaleze acest cadou. „Este o casă unică. Vă mulţumesc foarte mult", a spus liderul chinez.
 
Nu este primul cadou cu colorit naţional pe care Putin i-l face lui Xi Jinping. În 2016, Putin i-a adus lui Xi Jinping la sunnitul G20 îngheţată produsă în Rusia.
 
Preşedintele rus participă sâmbătă la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, care are loc la Qingdao.
 
Vineri, după o serie de negocieri la Beijing, Vladimir Putin a plecat împreună cu omologul său chinez la Tianjin.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a primit vineri prima "Medalie a prieteniei" oferită de China unui cetăţean străin, o distincţie acordată de omologul său Xi Jinping, relatează AFP.

Preşedintele rus a fost primit cu onoruri la Beijing, cu ocazia unei vizite oficiale care va continua sâmbăta şi duminică la Qingdao (est) unde va participa la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS). Reuniunea are loc în acelaşi timp cu summitul G7 din Canada.

"Această Medalie a prieteniei reprezintă marele respect pe care poporul chinez i-l poartă preşedintelui Putin şi simbolizează prietenia profundă între China şi Rusia", a declarat Xi Jinping, înmânându-i medalia omologului său rus.

Medalia este acordată cetăţenilor străini "care au adus o contribuţie remarcabilă la procesul de modernizare a Chinei, la promovarea schimburilor şi cooperării între China şi restul lumii şi la menţinerea păcii mondiale", potrivit agenţiei de presă Xinhua.

"Indiferent de schimbările în situaţia internaţională, China şi Rusia au considerat întotdeauna dezvoltarea relaţiilor lor ca fiind o prioritate", a declarat preşedintele chinez la începutul unei întâlniri bilaterale cu Putin.

Într-un interviu acordat postului de televiziune chinez CGTN, Putin a lăudat relaţiile cu "bunul său prieten" Xi Jinping, afirmând că acesta din urmă este singurul lider străin cu care şi-a sărbătorit ziua de naştere.

Xi Jinping "este accesibil şi sincer. Însă este de asemenea o persoană de încredere", a afirmat preşedintele rus, care a asistat apoi la un meci de hochei pe gheaţă împreună cu omologul său în marele oraş portuar Tianjin, la circa o sută de km est de Beijing.

Mai multe acorduri nucleare au fost semnate cu ocazia vizitei şefului statului rus, inclusiv construirea în China a patru reactoare de către conglomeratul public rus Rosatom.
 
citeste totul despre: