Ce se ascunde în spatele acţiunilor provocatoare ale Coreii de Nord: schimbări la vârful puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul nord corean Kim Jong un trece la „rotaţia cadrelor“
Liderul nord corean Kim Jong un trece la „rotaţia cadrelor“

Lideri nord-coreeni urmează să se reunească în zilele următoare pentru a decide asupra unor probleme „importante“, informează miercuri agenţia oficială nord-coreeană KCNA. Aceasta nu a precizat nici data şi nici natura subiectelor abordate, pe fondul unor tensiuni puternice în peninsulă, relatează AFP.

Comitetul Central al Biroului Politic al Partidului Comunist se va întruni într-o sesiune plenară, până la sfârşitul lunii, pentru a „discuta şi decide asupra unor probleme importante, în vederea avansării victorioase a revoluţiei coreene“, a anunţat agenţia, care publică comunicate emise de instanţele conducerii.
Această reuniune va marca, de asemenea, „un punct de cotitură“ în împlinirea Juche, ideologia nord-coreeană ce are la bază autosuficienţa economică. Doctrina Juche a fost introdusă de Kim Il Sung, bunicul actualului lider de la Phenian, şi era menită să consolideze şi să apere independenţa statului nord-coreean chiar şi faţă de URSS şi China, dând comunismului nord-corean un puternic caracter naţionalist.

Unchiul lui Kim Jong un  ar putea fi numit premier

În opinia unor experţi sud-coreeni, deciziile ar putea fi supuse - şi aprobate - Parlamentului ţării, care se va reuni lunea viitoare.
„Vor discuta despre problema dosarului nucelar, relaţiile între cele două Corei şi solicitarea formulată de mult timp de către Phenian de a obţine un tratat de pace cu Statele Unite“, a declarat Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul.

Jang Song-thaek, unchiul tânărului lider Kim Jong-un, considerat o persoană foarte influentă, ar putea fi numit premier, cu misiunea de a resuscita economia ţării, ruinată, a adăugat profesorul, pentru AFP.

De asemenea, s-ar putea decide modificări în cadrul puternicului prezidiu al Biroului Politic, fiind posibilă intrarea în componenţa acestuia a vicemareşalului Hyon Yong-chol, ceea ce ar consolida influenţa militarilor, apreciază acest expert.

De la începutul lui martie, când au fost adoptate noi sancţiuni ONU împotriva Phenianului, Coreea de Nord şi-a intensificat retorica belicoasă, ameninţând în mod regulat Seului şi pe aliatul acestuia, Washingtonul, cu „lovituri strategice“ şi un „război total“.Sancţiunile ONU reprezentau o ripostă la testul nucelar efectuat pe 12 februarie de nord-coreeni.

Phenianul a anunţat marţi că şi-a plasat armata în stare de luptă şi a cerut unităţilor sale speciale să se pregătească de eventuale lovituri împotriva Statelor Unite. Washingtonul s-a declarat „preocupat de orice ameninţare agitată de nord-coreeni“ şi „pregătit să răspundă oricărei eventualităţi“.
În acest context exploziv, aruncarea unei grenade de către un militar sud-coreean la frontieră, miercuri dimineaţa, a provocat declanşarea unei alerte, de scurtă durată.

Militarul a crezut că a văzut un obiect mişcând, în întuneric, în apropiere de frontiera intercoreeană, şi s-a temut de o posibilă infiltrare, a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării. Patrule militare nu au găsit nimic, iar alerta a fost anulată.

„Telefonul roşu“, întrerupt

Pe acest fundal, Coreea de Nord a anunţat miercuri că armata sa a întrerupt linia telefonică de urgenţă cu armata sud-coreeană, la mai multe zile după ce a suspendat „telefonul roşu“ între cele două guverne.„Începând din acest moment, toate comunicaţiile militare Nord-Sud vor fi tăiate“, a anunţat agenţia de presă guvernamentală nord-coreeană KCNA, citând un oficial militar de rang înalt.

„Într-o situaţie în care un război poate izbucni în orice moment, nu mai este nevoie să fie menţinute“ aceste comunicaţii, a adăugat oficialul citat. Linia va rămâne suspendată „atât timp cât vor dura acţiunile ostile şi anacronice din partea Coreei de Sud“, a subliniat el.
Coreea de Nord a întrerupt la jumătatea lui martie „telefonul roşu“ între Phenian şi Seul, o linie de comunicaţii în caz de urgenţă. Această legătură, instalată în 1971, a fost suspendată deja în cinci rânduri de către Coreea de Nord, ultima dată în 2010.

China dezvoltă legături feroviare cu Phenianul

O provincie chineză de la frontiera cu Coreea de Nord a anunţat proiecte de noi legături feroviare cu această ţară, în pofida faptului că Beijingul a votat la ONU consolidarea sancţiunilor împotriva Phenianului, în urma celui de al treilea test nuclear în februarie, relatează AFP.

Guvernul provinciei Jilin (nord-est) a îndemnat la o accelerare a construirii unor căi ferate rapide dinspre oraşe-cheie ca Changchun (capitala provinciei) spre oraşe frontaliere importante, dar şi la ameliorarea unei linii existente către Tumen, apropiat de oraşele Rason şi Chongjin, în Coreea de Nord.
Acest proiect vizează să creeze „o trecere fără obstacole pe calea ferată şi maritimă“, în contextul în care China nu are acces la Marea Japoniei.

Potrivit altui proiect, publicat luni pe site-ul Guvernului provincial chinez, un drum de legătură între Tumen şi Coreea de Nord urmează, de asemenea, să fie construit, în cadrul unui plan global vizând consolidarea legăturilor între Jilin şi alte ţări din Asia de Nord-Est, până la orizontul lui 2020.

China a fost criticată adesea de către occidentali pentru o lipsă de zel în aplicarea unor sancţiuni şi pentru strategia sa de obstrucţie sistematică la ONU, menită să evite măsuri de retorsiune prea severe vizând Phenianul.Rezoluţia 2.094 a Consiliului de Securitate, adoptată la 7 martie, vizează o blocare a surselor de finanţare utilizate de către Phenian pentru a îşi realiza planurile militare.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite