Câtă influenţă are China asupra Coreei de Nord: va interveni Beijingul pentru împiedicarea unui conflict mondial?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relaţiile dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi noul lider nord-coreean Kim Jong-un nu au atins încă un punct comun, fapt care ar putea influenţa desfăşurarea conflictului coreean FOTO foreignpolicy.com
Relaţiile dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi noul lider nord-coreean Kim Jong-un nu au atins încă un punct comun, fapt care ar putea influenţa desfăşurarea conflictului coreean FOTO foreignpolicy.com

Criza stârnită de ameninţările nord-coreenilor face ca un război la graniţa chineză să pară iminent. Însă Beijingul are puterea de a interveni şi de a-şi asuma un rol decisiv în împiedicarea unui conflict provocat de noul lider nord-coreean lipsit de experienţă.

În prezent, relaţia apropiată dintre China şi Coreea de Nord trece prin cea mai grea perioadă posibilă. Ameninţările venite din partea Coreei de Nord au transformat ţara în unul dintre cei mai jenanţi aliaţi ai Chinei, în ochii întregii lumi, afirmă „PolicyMic“, platforma de ştiri a Institutului de Politică de la Universitatea Harvard.

Sâmbătă, o declaraţie a preşedintelui chinez a semnalat o schimbare de atitudine a Chinei faţă de aliatul său, după ce Xi Jinping a declarat că „nimeni nu ar trebui să aibă voie să arunce în haos o regiune sau chiar întreaga lume pentru câştigurile sale egoiste“. Declaraţia destul de dură a venit la o zi după ce ministrul chinez de Externe, Wang Yi, i-a spus Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) ca ţara lui „nu va permite niciun deranj în pragul uşii sale“.

După testul nuclear efectuat de nord-coreeni în februarie, China s-a numărat printre ţările care au semnat sancţiunile ONU împotriva Coreei de Nord.

China a fost unicul aliat al Coreei de Nord, într-o lume în care Phenianul s-a confruntat cu o izolare continuă şi cu sancţiuni frecvente. Coreea de Nord se bazează în principal pe China pentru aprovizionarea cu alimente la preţuri subvenţionate, dar şi sub formă de ajutoare, care sunt extrem de importante având în vedere incapacitatea ţării de a-şi hrăni propriul popor. Această incapacitate a fost extrem de vizibilă mai ales în perioada 1994 – 1998, atunci când aproximativ 3,5 milioane de oameni au murit din cauza foamei.

Influenţa Chinei

De asemenea, sprijinul Chinei mai constă şi în rezervele de energie şi de îngrăşăminte şi nevoia de valută străină, toate indispensabile supravieţuirii poporului nord-coreean. Prin urmare, China deţine un anumit grad de influenţă asupra Coreei de Nord, iar eventuale măsuri luate de chinezi pot produce efecte considerabile asupra aliaţilor săi.

Xi Jinping nu are aceleaşi relaţii amiabile care au existat în trecut între predecesorii săi şi omologii lor nord-coreeni. Acest aspect este evidenţiat şi de faptul că noul lider nord-coreean, Kim Jong-un, nu a vizitat nici măcar o dată China, de la preluare şefiei, după moartea tatălui său. În plus, China are motive întemeiate să-şi regândească alianţa cu Coreea de Nord şi să recurgă la măsuri care să-i înfrâneze ambiţiile lui Kim Jong-un, scrie publicaţia americană citată.

Dezvoltarea armelor nucleare nord-coreene, precum şi un eşec al liderilor globali de a rectifica situaţia vor determina vecinii Chinei, în special Coreea de Sud şi Japonia, să se angajeze, de asemenea, în această cursă a înarmării. Cu siguranţă, acest lucru va creşte riscurile izbucnirii unui conflict de-a lungul graniţei chineze. Mai mult, un eventual război între Coreea de Nord şi Statele Unite ale Americii va duce la deplasarea de trupe americane pe teritoriul Coreei de Sud, dar şi în Nord, de-a lungul frontierei chineze, dacă se va ajunge la o invazie.

Mai mult ca sigur, în eventualitatea unui război, China se va confrunta cu problema gravă a refugiaţilor. În prezent, 100.000 de imigranţi nord-coreeni trăiesc ilegal în China, iar cifrele tind să se mărească de la o zi la alta. Însă imigranţii prinşi sunt extrădaţi, conform acordurilor dintre Phenian şi Beijing, şi uneori suferă consecinţe grave.

Un rol proactiv garantează supremaţia chineză pe plan mondial

Situaţia de faţă îi oferă Chinei oportunitatea ideală ca interesele sale să fie pe aceeaşi linie cu cele ale SUA. Ambele ţări vor să evite un conflict în regiune, de aceea pot acţiona în comun pentru a ţine situaţia sub control. Chiar dacă interesele SUA nu coincid cu cele ale Chinei în ceea ce priveşte o eventuală schimbare de regim în Coreea de Nord, este vital ca preocuparea celor două puteri să vizeze împiedicarea unei degenerări a actualelor semne mocnite de conflict.

Una peste alta, examinată într-un context mai larg, problema nord-coreeană îi garantează Chinei oportunitatea de a fi cheia rezolvării conflictului, să fie cea care rezolvă ameninţările nord-coreene care au atras atenţia globală.

Dacă va face acest lucru, China va ocupa locul fruntaş în ceea ce priveşte obiectivele sale de dezvoltare paşnică, dobândind respectul şi recunoaşterea ca viitoare superputere capabilă să se ocupe de crizele politice internaţionale. Astfel, China va câştiga enorm prin asumarea unui rol proactiv şi decisiv, rol pentru care dispune de mijloace şi de abilităţi, în rezolvarea crizei nord-coreene, conchide publicaţia citată.


Citeşte toate articolele despre COREEA DE NORD

SUA: Coreea de Nord ar putea testa racheta „în orice clipă“

Administraţia Obama consideră că e foarte posibil ca Phenianul să testeze rachete balistice în orice moment, având în vedere că serviciile secrete de informaţii au informat că nord-coreeni au terminat pregătirile pentru lansarea unei rachete, a anunţat marţi un oficial american. 

Conflictul din Coreea: ziua adevărului. Un nou test nuclear sau un atac real?

Coreea de Nord a avertizat toţi diplomaţii străini să părăsească peninsula până la 10 aprilie, dată după care nu le mai poate garanta siguranţa în eventualitatea unui atac nuclear.

Un influent om politic din Coreea de Sud doreşte armament nuclear pentru ţara sa: „Împotriva armelor nucleare, numai armele nucleare pot garanta pacea“

Unul dintre cei mai influenţi oameni politici din Coreea de Sud a declarat marţi că ţara sa ar trebui să îşi dezvolte propria apărare nucleară pentru a descuraja Coreea de Nord

Coreea de Nord pune la încercare răbdarea lui Obama. De ce refuză liderul SUA să răspundă provocărilor

Actul de sfidare al liderului de la Phenian pune la încercare răbdarea lui Barack Obama care a ales să acţioneze, în cazul unui atac, într-un mod mai dur decât în trecut, dar prin care să evite declanşarea unui război.

Cum s-au pregătit vecinii Coreei de Nord de ziua Z

Coreea de Nord ar fi finalizat pregătirile pentru lansarea unei rachete balistice, care ar putea fi efectuată, astăzi, relatează agenţia de presă Yonhap, citând o sursă din serviciile de informaţii sud-coreene

VIDEO Paznicii dinastiei nord-coreene. Unchiul şi mătuşa care îl aţâţă pe tânărului Kim la acţiunile belicoase ce au pus lumea pe jar

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.

Japonia a instalat rachete de tip Patriot la Tokyo, în eventualitatea unui tir nord-coreean

Japonia a instalat rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo, împotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul, a anunţat marţi Ministerul japonez al Apărării.

VIDEO Vladimir Putin, despre un posibil război între Coreea de Nord şi SUA: „Cernobîlul ar fi un basm pe lângă asta“

Decizia Coreei de Nord de a închide complexul industrial Kaesong a alimentat speculaţiile potrivit cărora urmează ca liderul de la Phenian să îşi pună în aplicare ameninţările.

Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renunţat la mentalitatea occidentală pentru conservatorismul nord-coreean

Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?

Statele Unite ale Americii retrăiesc trecutul: cea mai mare ameninţare nucleară de la criza rachetelor din Cuba

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţările impulsive ale Coreei de Nord. Şeful statului american trebuie să înţeleagă că delegarea prealabilă a autorităţii către generali poate fi o mare greşeală atunci când ne referim la o posibilă confruntare nucleară.

VIDEO Oficial de la Seul: Coreea de Nord pregăteşte al patrulea test nuclear

Coreea de Nord se pregăteşte să efectueze un al patrulea test nuclear şi un nou test de rachetă balistică, în următoarele zile. Anunţul a fost făcut de ministrul sud-coreean pentru Reunificare care a semnalat „semne” de activităţi neobişnuite în jurul principalei instaţalii nucleare nord-coreene.

INFOGRAFIE Cum se apără americanii de rachetele nord-coreene

În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“. Într-adevăr, săptămâna trecută s-au putut observa mişcări de trupe impresionante de ambele tabere

China şi Cuba se leapădă de Kim Jong-un

Aliaţi tradiţionali al Coreii de Nord, Beijingul şi Havana s-au îndepărtat pentru prima dată de retorica agresivă a liderului Kim Jong-un la adresa Statelor Unite şi a Coreii de Sud.

Jocul de putere din Peninsula Coreeană: cine clipeşte primul, Phenianul sau Vestul?

Toate părţile implicate au motive importante să evite un conflict armat deschis, însă regimul de la Phenian continuă să fie din ce în ce mai agresiv în discursul antioccidental, chiar cu preţul proriei economii naţionale. SUA arată că se pot apăra în faţa unui eventual atac, China şi Cuba încearcă să-l tempereze pe Kim. Va renunţa cel mai înţelept sau mănuşa a fost deja aruncată?

Fidel Castro către Coreea de Nord şi SUA: războiul nuclear nu va aduce niciun beneficiu nimănui

Fostul lider cubanez Fidel Castro a avertizat atât Coreea de Nord, cât şi Statele Unite ale Americii cu privire la pericolele ridicate de un eventual război nuclear, prin intermediul editorialul său publicat, vineri, în „Granma”, cotidian al Partidului Comunist din Cuba.

Ce impact ar avea războiul din Peninsula Coreeană asupra economiei mondiale

Un război între cele două Corei nu încântă pe nimeni, mai ales companiile care au legături economice puternice cu cele două ţări asiatice. Tocmai de aceea, ameninţările tot mai frecvente ale Phenianului au făcut ca vineri bursa de la Seul să cadă, scrie „The New York Times”. Efectul unui război în peninsulă ar fi unul devastator pentru economia mondială, însă mai ales pentru ţările asiatice.

Cât de departe pot ajunge rachetele nord-coreene

Coreea de Nord şi-a amplasat câteva dintre rachete sale pe coasta de est a ţării, o provocare şi un avertisment că şi-ar putea duce la îndeplinire unele dintre ameninţările recente.

Peninsula coreeană, în prag de război în Anul Şarpelui. Cele mai mari conflicte au avut loc în anii acestei zodii

Coreea de Nord a transferat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa estică şi a instalat-o pe un lansator mobil, înteţind astfel pregătirile pentru un eventual război. Iminentul conflict armat din Peninsula Coreeană aminteşte de previziunile astrologilor asiatici care au menţionat un posibil război în Anul Şarpelui

„Sfânta Treime“ din Coreea de Nord şi cultul personalităţii: cum s-a impus dinastia Kim

La începutul anilor ’50, statutul lui Kim Il-sung era deja consolidat în Coreea de Nord. Proclamat la moartea sa „preşedinte etern al Republicii“, fostul lider le-a lăsat urmaşilor o grea moştenire.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite