Cât i-ar costa pe americani un război cu Kim Jong-un

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia de la Washington şi Phenianul continuă războiul declaraţiilor, care creşte în intensitate. În timp ce liderul nord-coreean a afirmat în urmă cu câteva zile că vrea să-şi transforme ţara în „cea mai tare putere nucleară din lume“, Statele Unite nu sunt absolut deloc dispuse să permită Phenianului să-şi atingă acest obiectiv.

Secretarul american al Apărării Jim Mattis a afirmat încă din octombrie că nu-şi poate „imagina nicio condiţie în care Statele Unite ar accepta Coreea de Nord ca putere nucleară“.

Totuşi, notează publicaţia „Newsweek“, nu este clar ce intenţionează să facă liderul de la Casa Albă, Donald Trump, în cazul în care Phenianul se apropie şi mai mult de ţelul său de a obţine arma nucleară.

Cert este că, în septembrie, într-un discurs susţinut la Naţiunile Unite, şeful Biroului Oval, care l-a numit pe Kim Jong-un „omul-rachetă“, a ameninţat să distrugă Coreea de Nord. Dacă SUA vor fi „obligate să se apere şi (să-şi apere) aliaţii, nu vom avea altă variantă decât să distrugem în totalitate Coreea de Nord“, a spus atunci Donald Trump.

Plecând de la premisa că preşedintele Trump ia în calcul posibilitatea unui război cu Coreea de Nord, „Newsweek“ a adus în discuţie costurile unui astfel de conflict pentru America.

Publicaţia citează un raport al preşedintelui centrului de reflecţie Foreign Policy in Focus, John Feffer, care a analizat impactul economic al unui război cu Coreea de Nord. Încercând să facă o comparaţie, Feffer a analizat costurile operaţiunilor militare în Irak, care, potrivit unei analize a Congressional Research Service, s-au ridicat la 815 miliarde de dolari între 2003 şi 2015. Numai că există câteva diferenţe semnificative. 

„În termeni de operaţiuni militare, Statele Unite se confruntă, pe hârtie, cu o armată nord-coreeană de trei ori mai mare decât cea trimisă în teren de Saddam Hussein în 2003“, a scris Feffer. „Totodată, Coreea de Nord are mai multe arme sofisticate“, a adăugat el. 

Cel puţin o mie de miliarde de dolari

John Feffer a făcut o comparaţie cu Irak-ul şi în ceea ce priveşte posibilitatea ca nord-coreeni să nu-i privească pe militarii americani ca pe nişte eroi, indiferent de brutalitatea prin care Kim Jong-un s-a menţinut la putere. Aşa cum SUA au fost nevoite să cheltuiască miliarde ca urmare a insurgenţei irakiene de după operaţiunea lor iniţială, Feffer anticipează că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi dacă Statele Unite ar avea un succes imediat într-un război cu Coreea de Nord. Dar şi dacă o astfel de insurgenţă nu s-ar materializa, America nu ar scăpa uşor.

„Chiar şi în absenţa unei insurgenţe, costurile operaţiunii militare ar fi depăşite de costurile reconstrucţiei“, a precizat Feffer, potrivit căruia, în cel mai bun caz acestea s-ar ridica la cel puţin o mie de miliarde de dolari, iar în cel mai rău, la trei mii de miliarde de dolari. 

Iar un astfel de calcul nu ţine cont de inevitabilul impact negativ pe care un astfel de conflict l-ar avea asupra economiei globale, ceea ce ar costa Statele Unite alte câteva miliarde, adaugă „Newsweek“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite