A fost unchiul lui Kim Jong-un sfâşiat de câini? Argumentele care demontează teoria unui asasinat barbar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul de la Phenian, Kim Jong-un FOTO Reuters
Liderul de la Phenian, Kim Jong-un FOTO Reuters

După ce ştirea potrivit căreia unchiul liderului de la Phenian Kim Jong-un a servit drept hrană pentru 120 de câini flămânzi  a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, marile publicaţii occidentale au început să îşi pună întrebări şi să caute sursa informaţiei care, până la acest moment, nu a fost verificată.

Într-un articol publicat în secţiunea de bloguri a cotidianului “teoria asasinării barbare a lui Jang Song Thaek şi prezintă, în acest sens, cinci argumente proprii.

În primul rând, arată Fisher, sursa poveştii este un ziar din Hong Kong, Wen Wei Po, care nu citează la rândul său nicio altă sursă. Potrivit autorului, chiar şi după standardele scăzute ale presei chineze, Wen Wei Po este considerat prea puţin credibil. Într-un studiu recent, din 21 de publicaţii incluse în analiză, figurează pe locul 19 în topul credibilităţii.

În al doilea rând, arată el, alte publicaţii din China au evitat subiectul şi, în al treilea rând, în acelaşi fel a procedat şi presa din Coreea de Sud.

În al patrulea rând, continuă Fisher, a trecut mai bine de o lună şi nicio informaţie nu s-a confirmat. În plus, susţine el în final, faptul că alte surse de informaţie au precizat că unchiul lui Kim Jong-un ar fi fost executat prin împuşcare demontează teoria.

Aceeaşi temă o tratează şi editorul BBC Anthony Zurcher, care crede că toată povestea pare a fi desprinsă din filmele regizate de Quentin Tarantino.

Tot el îl citează pe colegul său de breaslă, Max Fisher, şi vorbeşte despre apetitul internauţilor pentru “poveştile stranii din Coreea de Nord”.

În publicaţia “Slate”, Joshua Keating avertizează: “experţii sunt sceptici” în faţa veştii că liderul de la Phenian şi-a executat unchiul într-un astfel de mod.

De asemenea, vorbeşte despre o informaţie publicată luna trecută în “New York Times”, potrivit căreia unchiul lui Kim a fost executat prin împuşcare. Deşi Keating admite că, probabil, nu se va şti vreodată cert ce s-a întâmplat, ridică o altă problemă: lipsa de reacţie a oficialilor nord-coreeni în faţa tuturor ştirilor care îi vizează.

La rândul lui, Tim Stanley a publicat, în ediţia online a cotidianului britanic “The Telegraph”, un articol pe alocuri ironic la adresa zvonurilor care au fost lansate, în ultimii ani, pe Internet cu privire la practicile din Coreea de Nord.

“Kim Jong-un a devorat un bebeluş? Armata foloseşte pisoi drept ţinte? Trupul reînviat al lui Kim Jong-il sperie copiii? Totul e posibil”, scrie el, motiv pentru care povestea de faţă e cu atât mai tentantă.

După ce publicaţia din Singapore “Straits Times” a relatat informaţia publicată de chinezi, ziarele occidentale au preluat-o, dar nu fără precauţie. Sursa, scrie şi el, este una îndoielnică, iar faptul că unchiul lui Kim a fost unul dintre artizanii legăturilor economice strânse dintre China şi Coreea de Nord face ca informaţiile venite din partea mass-media chineze să fie mai puţin credibile.

“Precauţia mea vine după o experienţă amară”, mai scrie Stanley. “Acum câteva luni, am făcut parte dintre cei mulţi care au pretins că propaganda nord-coreeană sugerează poporului că americanii mănâncă zăpadă pentru a supravieţui. Asta s-a dovedit a fi fals”, încheie el, adăugând că, totuşi, sistemul condus de Kim Jong-un se face vinovat de atâta brutalitate, încât nimic nu mai pare imposibil.


Materiale pe aceeaşi temă:

Unchiul lui Kim Jong-un a murit sfâşiat de câini, fiind aruncat dezbrăcat într-o cuşcă cu 120 de patrupede înfometate

Unchiul liderului de la Phenian, Jang Song-thaek, executat pe 12 decembrie, a murit după ce a fost aruncat dezbrăcat într-o cuşcă în care se aflau 120 de câini înfometaţi.

Kim Jong-un vorbeşte pentru prima dată despre executarea unchiului său: „eliminarea gunoiului facţionar” a dus la consolidarea partidului

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un a vorbit, miercuri, de „eliminarea gunoiului facţionar”, fiind pentru prima dată când face referire în mediul public la acest lucru, de la executarea unchiului său, Jang Song-thaek.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite