Ca să îndepărteze zvonurile privind moartea lui Kim Jong-un, presa de stat a publicat o scrisoare a acestuia. Cui îi este adresată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rodong Sinmun , ziarul de stat din Coreea de Nord, a publicat o scrisoare a liderului nord-corean Kim Jong-un, în care acesta îi laudă pe muncitorii care construiesc oraşul Samjiyon, un maga proiect al dictatorului.

Radioul de stat al Corei de Nord a raportat duminică că Kim Jong Un şi-a exprimat „aprecierea” pentru lucrătorii care au participat la construirea oraşului Samjiyon, pe fondul speculaţiilor cu privire la sănătatea liderului şi posibilul deces, potrivit agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap. Cu toate acestea, nu s-a vorbit despre condiţia sa de sănătate sau activităţile publice ale lui Kim.

"Tovarăşul Kim Jong-un a trimis aprecieri muncitorilor, care au contribuit din toată inima la construcţia oraşului Samjiyon. Muncitorii au pasiunea de a contribui cu seriozitate la construirea unei puteri socialiste, fără a uita, pentru niciun moment, de încrederea şi aşteptările din partea partidului", a anunţat radioul de stat, citat de Yonhap.

Joi, agenţia coreeană de ştiri de la Phenian (KCNA) a raportat că Kim a primit o telegramă de felicitare de la şeful Partidului Comunist Rus, Ghennadi Zuganov, cu ocazia aniversării vizitei liderului în Rusia.

La 22 aprilie, KNCA a declarat că Kim Jong-un a trimis răspuns felicitării preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru ziua de naştere a lui Kim Il Sung.

Nu au fost date detalii despre locul unde se află Kim sau condiţiile de sănătate.

Alte mass-media de stat din Coreea de Nord nu au raportat asupra activităţilor liderului şi nu au fost publicate noi fotografii ale liderului, potrivit Yonhap. Cea mai recentă fotografie a sa apărut pe KCNA, alături de rapoartele privind inspecţia de către Kim a forţelor de apărare aeriană în partea de vest a Coreei de Nord la 12 aprilie.

Zvonurile despre moartea lui Kim Jong-un s-au intensificat, sâmbătă, după o informaţie în acest sens publicată sâmbătă de o directoare adjunctă a unui canal de televiziune de la Hong Kong, HKSTV, care se pare că este nepoata unui fost ministru de externe al Chinei şi după ce agenţia Reuters a dat o ştire potrivit căreia China a trimis o echipă de medici la Phenian.. Alte tabloide au citat o revistă din Japonia, Shukan Gendai, care afirma că liderul nord-coreean ar fi în comă, într-o stare „vegetativă”, după o operaţie nereuşită pe cord. Sursa informaţiei ar fi fost chiar un medic din echipa trimisă de China la Phenian.

Zvonuri că Kim Jong-un - a cărui vârstă nu este cunoscută precis, dar se crede că ar avea 36 de ani - ar fi suferit o operaţie cardiovasculară şi că ar fi în stare gravă au apărut încă de la începutul săptămânii. Asta, după ce liderul nord-coreean nu a mai fost văzut în public din 11 aprilie, când a prezidat o şedinţă a partidului.

Mai mult, nu şi-a făcut apariţia nici în 15 aprilie la ceremoniile de marcare a naşterii bunicului său, fondatorul regimului nord-coreean, Kim Ir Sen. Această aniversare este cea mai importantă sărbătoare a ţării. 

Zvonurile au luat amploare după ce o publicaţie sud-coreeană a scris că liderul de la Phenian a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe cord şi că s-ar reface într-o staţiune de lângă capitală. Articolul cita o singură sursă, neidentificată, din interiorul Coreei de Nord. În respectiva staţiune ar fi fost surprins, recent, prin imagini din satelit, trenul cu care călătoreşte de obicei liderul nord-coreean.

tren Kim Jong Un_foto_koreatimes.co.kr/

Apoi, agenţia Reuters a transmis vineri că Beijingul a trimis o echipă de experţi în Coreea de Nord pentru a-i sfătui pe medicii lui Kim Jong-un, dar agenţia, care cita trei surse pentru această informaţie, preciza totuşi că nu a putut afla care este starea de sănătate a liderului nord-coreean, care suferă cel puţin de obezitate. Este o problemă care îl expune riscului de boli cardiovasculare, cu atât mai mult cu cât şi tatăl său, şi bunicul său au murit de infarct. Când în 2008 tatăl său a suferit un atac cerebral, au fost chemaţi tot medici din China, dar şi din Franţa.

Zvonuri privind sănătatea lui Kim Jong-un au mai apărut şi în 2014, când liderul nord-coreean nu a mai apărut în public timp de trei săptămâni, iar la ceremoniile de celebrare a lui Kim Ir Sen a fost văzut şchiopătând.

Acum, liderului nord-coreean i s-ar fi făcut rău când era într-o vizită de lucru, ar fi dus mâna la piept şi s-ar fi prăbuşit. Imediat, doctorul care îl însoţea i-a făcut resuscitarea şi l-a dus la cel mai apropiat spital. Acolo i s-ar fi montat un stent, dar ceva nu ar fi mers bine (unele surse, neverificabile, ar fi spus că medicului i-ar fi tremurat foarte tare mâinile). 

Verificarea oricărei informaţii din Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate şi mai închise ţări din lume, este aproape imposibilă. Presa oficială de la Phenian nu a spus nimic până acum în legătură cu motivele absenţei lui Kim de la evenimentele publice. Până acum, Phenianul a anunţat moartea liderilor săi cam cu 48 de ore întârziere. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite