Blogger saudit biciuit pentru că „a insultat Islamul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Acesta este un răspuns nepotrivit faţă de un om care îşi exercita dreptul la libertate de exprimare şi la religie“, se arată în comunicatul Departamentului de Stat american, cu privire la biciuirea bloggerului Raif Badawi FOTO Twitter
„Acesta este un răspuns nepotrivit faţă de un om care îşi exercita dreptul la libertate de exprimare şi la religie“, se arată în comunicatul Departamentului de Stat american, cu privire la biciuirea bloggerului Raif Badawi FOTO Twitter

Raif Badawi, un blogger din Arabia Saudită, a fost pedepsit cu 10 ani de închisoare şi 1.000 de lovituri de bici, ce vor fi efectuate pe parcursul a 20 de săptămâni, pentru că a insultat religia musulmană prin postările sale.

Vineri, un blogger saudit, condamnat pentru că a insultat Islamul, a fost adus în faţa oamenilor adunaţi într-o piaţă a oraşului-port Jeddah, din Arabia Saudită, şi a fost biciuit de 50 de ori în faţa a sute de spectatori, transmite un martor la biciuire pentru „The Guardian“.

În timpul biciuirii, Raif Badawi a fost încătuşat de mâini şi de picioare, faţa rămânându-i vizibilă. El nu a ţipat şi nu s-a zbătut, păstrând tăcerea, spun martorii care au vorbit cu „Associated Predd“ sub condiţia anonimatului, temându-se de repercusiunile guvernului saudit.

Badawi a fost condamnat în mai 2014 la 10 ani de închisoare şi la 1.000 de lovituri de bici. El a criticat clericii din Arabia Saudită pe blogul liberal pe care l-a înfiinţat. De atunci, blogul său a fost închis. Raif Badawi mai trebuie să plătească şi o amendă de un milion de reali, aproximativ 266.600 de dolari.

Activiştii pentru drepturile omului spun că autorităţile saudite se folosesc de cazul lui Badawi ca de un avertisment pentru alţii care îndrăznesc să critice liderii religioşi ai regatului. Amnesty International spune că Raif va primi câte 50 de lovituri de bici, o dată pe săptămână, timp de 20 de săptămâni. SUA, aliaţi apropiaţi ai Arabiei Saudite, au solicitat autorităţilor să anuleze pedeapsa.

În ciuda solicitărilor internaţionale, Badawi, tatăl a trei copii, a fost scos din închisoare vineri, suit într-un autobuz şi dus în piaţa publică, imediat după rugăciunile de la mijlocul zilei, şi biciuit. 

Martorii spun că cele 50 de lovituri de bici au durat aproximativ 15 minute, singura reacţie a bloggerului fiind că şi-a strâns ochii la fiecare lovitură.

Raif Badawi

Raif Badawi (foto dreapta) este încarcerat de la mijlocul anului 2012 după ce înfiinţase blogul Liberalii Saudiţi Liberi. Se folosea de această platformă pentru a critica liderii religioşi şi influenţa lor imensă asupra regelui din Arabia Saudită, urmând o interpretare strictă, conservatoare a Islamului, cunoscută sub numele de „Wahhabism“ şi fondată chiar în Arabia Saudită.

În 2013, el a fost condamnat la 7 ani de închisoare şi la 600 de lovituri de bici, însă după un apel, judecătorul a înăsprit pedeapsa. După arestarea lui Raif, soţia şi cei trei copii ai lui au părăsit regatul saudit pentru Canada.

Grupurile pentru drepturile omului au susţinut că Badawi ar face parte dintr-o operaţiune mai amplă împotriva libertăţii de expresie din Arabia Saudită. Critica asupra clericilor este văzută ca o limită ce nu trebuie trecută din cauza prestigiului lor din regat, dar şi din cauza influenţei cruciale în susţinerea politicilor guvernului.

Potrivit Amnesty International, acuzaţiile împotriva lui Badawi menţionează eşecul lui de a înlătura articolele postate de alte persoane pe website-ul lui. El a mai fost acuzat şi că a ridiculizat poliţia morală a Arabiei Saudite.

În comunicatul emis de Amnesty International, biciuirea lui Badawi este numită „un act crud“, iar singura crimă a lui a fost „să-şi exercite dreptul la liberă exprimare prin înfiinţare unui blog unde se purtau discuţii libere“.

Je Suis Raif

Departamentul de Stat american a numit pedeapsa „inumană“. „Acesta este un răspuns nepotrivit faţă de un om care îşi exercita dreptul la libertate de exprimare şi la religie“, notează Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului, în comunicatul emis.

Farhan Haq, adjunctul purtătorului de cuvânt al secretariatului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a declarat vineri reporterilor că biroul drepturilor omului din cadrul ONU „este foarte îngrijorat de biciuire“ şi că a avut dialoguri anterioare despre pedepsele severe din Arabia Saudită date oamenilor ce apără drepturile omului, conchide „The Guardian“. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite