Biciuire amânată pentru activistul saudit ce a fost condamnat la 1.000 de lovituri şi 10 ani de închisoare

Biciuire amânată pentru activistul saudit ce a fost condamnat la 1.000 de lovituri şi 10 ani de închisoare

Raif Badawi a fost condamnat la 1.000 de lovituri de bici şi 10 ani de închisoare pentru insultarea Islamului FOTO change.org

Activistul saudit Raif Badawi nu va fi biciuit vineri, cu cele 50 de lovituri ce i se aplică săptămânal, timp de 20 de săptămâni. Pedeapsa de săptămâna aceasta a fost amânată din cauze medicale, anunţă soţia acestuia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Raif Badawi a fost condamnat la 1.000 de lovituri de bici şi 10 ani de închisoare pentru insultarea Islamului, şi vineri, după rugăciunile prânzului, acesta trebuia să primească următoarele 50 de lovituri. Prima biciuire a lui Raif a avut loc pe 9 ianuarie, în faţa credincioşilor din Jeddah, oraş-port din Arabia Saudită, notează CNN.
 
Un medic ce l-a examinat pe Badawi a hotărât că rănile sale nu s-au vindecat încă şi că biciuirea ar trebui amânată, anunţă „Amnesty International“.
 
Medicul a concluzionat că rănile lui nu s-au vindecat cum trebuie şi că nu va rezista unei noi runde de biciuire“, se arată în comunicatul „Amnesty International“. Soţia lui Badawi, Ensaf Haida, a declarat din locuinţa ei din Canada că se aşteaptă ca biciuirea să fie reluată vinerea viitoare.
 
Unul dintre prietenii activistului, Ali Rizvi, a declarat şi el din Toronto că amânarea „este un semn de încurajare“. „Nimeni nu este mulţumit. Acesta este regimul saudit. Nu ştim ce se va întâmpla de acum înainte, însă amânarea este un pas în direcţia potrivită“, adaugă Rizvi.
 
Grupurile pentru drepturile omului, dar şi alţii, cum ar fi Departamentul de Stat american, au solicitat Arabiei Saudite să renunţe la această pedeapsă. „Nu numai că această amânare din motive de sănătate expune brutalitatea acestei pedepse, ci subliniază ferocitatea ei“, spune Said Boumedouha, reprezentantul „Amnesty International“ pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
 
Badawi a fost condamnat în mai 2014 la 10 ani de închisoare şi la 1.000 de lovituri de bici ce vor fi aplicate în decursul a 20 de săptămâni. El a criticat clericii din Arabia Saudită pe blogul liberal pe care l-a înfiinţat. De atunci, blogul său a fost închis. Raif Badawi mai trebuie să plătească şi o amendă de un milion de reali, aproximativ 266.600 de dolari.
 
Activiştii pentru drepturile omului spun că autorităţile saudite se folosesc de cazul lui Badawi ca de un avertisment pentru alţii care îndrăznesc să critice liderii religioşi ai regatului. 
 
În ciuda solicitărilor internaţionale, Badawi, tatăl a trei copii, a fost scos din închisoare vineri, 9 ianuarie, suit într-un autobuz şi dus în piaţa publică din oraşul-port Jeddah, imediat după rugăciunile de la mijlocul zilei, şi biciuit. 
 
În timpul aplicării pedepsei, Raif Badawi a fost încătuşat de mâini şi de picioare, faţa rămânându-i vizibilă. El nu a ţipat şi nu s-a zbătut, păstrând tăcerea, spun martorii care au vorbit cu „Associated Press“ sub condiţia anonimatului, temându-se de repercusiunile guvernului saudit.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările