Beijingul schimbă strategia: protestele din Hong Kong, transmise de presa chineză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Presa chineză de stat a publicat imagini cu urmările ultimelor proteste antiguvernamentale din Hong Kong, acest lucru marcând o schimbare de strategie care pare să aibă drept scop canalizarea furiei publice împotriva demonstranţilor, în timp ce Beijingul dă semne că vrea o reacţie mai dură a autorităţilor din oraş, potrivit Wall Street Journal.

După ce protestatarii din Hong Kong au distrus un birou guvernamental chinez din centrul oraşului, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a spus că autorităţile locale ar trebui să folosească „toate măsurile necesare pentru a apăra statul de drept din Hong Kong şi pentru a-i pedepsi pe criminali”, fără a preciza exact ce ar presupune un astfel de răspuns. 

Pentru moment, Beijingul probabil că îşi doreşte să aresteze protestatarii din Hong Kong şi să oprească mai multe demonstraţii. Dacă nu va reuşi să facă acest lucru, Beijingul are şi alte opţiuni- multe dintre ele riscante – inclusiv apelul la armată.

Luni, mari posturi chineze de ştiri au transmis că „protestatari radicali” din Hong Kong au distrus cu o zi înainte Biroul de Legătură, aruncând cu vopsea pe emblema  de stat de pe clădire şi scriind sloganuri pe prenţii săi. Filmuleţe care arată emblema vandalizată şi clădirea au apărut la Televiziunea Centrală Chineză, la jurnalul de seară de luni, pe care canalul de stat le-a descris ca fiind primele „imagini cu violenţele care au dus la dezordine în Hong Kong”.

Opinii pro-Beijing au fost permise să circule pe reţelele de socializare chineze, organismele de cenzură părând să tolereze distribuirea de filmuleţe şi imagini cu protestele din Hong Kong – cât timp păstrau firul narativ oficial al protestelor. 

Pe serviciul de micro-blogginf Weibo, spre exemplu, unii utilizatori şi-au exprimat susţinerea pentru ceea ce părea a fi un contra-protest proguvernamental în districtul Yuen Long, din partea de nord-vest a Hong Kongului, unde un grup mare de bărbaţi îmbrăcaţi cu tricouri albe au intrat într-o staţie de metrou, duminică seara şi au luat la bătaie oameni pe care i-au acuzat pentru participarea la demonstraţiile antiguvernamentale, rănind 45 de persoane. Activiştii sunt suspectaţi de legături cu bandele de crimă organizată cunoscute ca „triade”, care operează în zonele mai izolate din Hong Kong, potrivit declaraţiilor unui oficial din oraş pentru WSJ. Poliţia a transmis, luni, că a arestat două persoane care au fost implicate în atac.

Protestele antiguvernamentale sunt, de regulă, menţionate fugitiv în presa de stat şi reţelele sociale chineze. Oficialii cenzurează de obicei sau minimalizează informaţiile legate de proteste din lume, din cauza faptului că se tem de alte conflicte, în timp ce presa de stat publică rareori acte de vandalism împotriva unor simboluri ca drapelul chinez sau stema de stat.

Adam Ni, un cercetător privind probleme legate de China, de la Universitatea Macquarie din Sydney, a spus că Beijingul pare să încerce să preia controlul firului narativ, după ce informaţiile legate de proteste începuseră să ajungă şi pe continent, în ciuda eforturile de cenzurare.

„Guvernul chinez practic îi pregăteşte pe oameni pentru o eventuală agravare a crizei din Hong Kong”, a spus Ni. 

Între timp, preşedintele american Donald Trump a spus, luni, că liderul chinez Xi Jinping a acţionat responsabil în ceea ce priveşte protestele din Hong Kong, pe care liderul de la Casa Albă le-a descris ca fiind „relativ lipsite de violenţă”.

„A permis ca lucrurile să continue multă vreme”, a spus Trump despre Xi.

În ultimele săptămâni, demonstranţii din Hong Kong şi-au lărgit lista de ţinte, care au inclus simboluri ale prezenţei Chinei în oraş, inclusiv o staţie de trenuri de mare viteză care leagă oraşul de continent.

La o conferinţă de presă de luni, Guvernul din Hong Kong şi poliţia au condamnat violenţele din weekend, care au fost puse pe seama grupurilor radicale. „Faptul că au vizat stema naţională nu poate fi în niciun caz tolerat”, a spus Carrie Lam, şefa Executivului din Hong Kong. „Guvernul va lua toate măsurile împotriva infractorilor”.

Cotidianul Poporului, ziarul cel mai important loial Partidului Comunist, a scris pe prima pagină că oamenii din Hong Kong „trebuie să recunoască natura violentă şi dăunătoare a minorităţii extreme de radicali şi să protejeze ferm <<o ţară, două sisteme>>” – cadrul legislativ al Beijingului de a guverna regiunea semiautonomă Hong Kong.

Postul TV de stat CCTV a denunţat vandalismul şi l-a catalogat drept „o provocare clară” la adresa autorităţii Beijingului, precizând că infractorii trebuie pedepsiţi sever. 

Presa chineză a lăudat şi un miting de susţinere a poliţiei din Hong Kong, organizat sâmbătă, la care organizatorii au spus că au participat peste 300.000 de persoane. Poliţia a spus că cel mult 103.000 de oameni au fost prezenţi.

Şi pe social media din China, printre cele mai importante subiecte a fost şi protestul antiguvernamental de duminică, din Hong Kong.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite