Beijingul răspunde cu o desfăşurare de rachete balistice după patrularea unui distrugător american în Marea Chinei de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul balistic DF-26 expus la o paradă militară în Piaţa Tiananmen din Beijing FOTO EPA
Sistemul balistic DF-26 expus la o paradă militară în Piaţa Tiananmen din Beijing FOTO EPA

China a desfăşurat rachete balistice anti-navă după patrularea unei nave americane de război în apropierea unor insule disputate din Marea Chinei de Sud, scrie express.co.uk.

Armata chineză a desfăşurat rachete balistice DF-26 în nord-estul ţării, scrie The Global Times, potrivit express.co.uk. Această mobilizare de arme a avut loc după ce o navă americană de război a patrulat în apropierea Arhipelagului Paracel, un teritoriu din Marea Chinei de Sud revendicat de mai multe ţări.

Sistemul DF-26 este capabil să atingă ţinte navale situate până la 4.500 de kilometri distanţă, notează sursa citată.

Distrugătorul USS McCampbell a patrulat luni în apropierea Insulelor Paracel.

Misiunea distrugătorului USS McCampbell s-a înscris în cadrul protejării „libertăţii de navigaţie“ în faţa „revendicărilor maritime excesive“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Flotei americane în Pacific, Rachel McMarr, într-un comunicat.

Recunoscând că nava a intrat în interiorul zonei de 12 mile marine, ea a dat asigurări că operaţiunea nu a vizat nicio ţară în particular şi nu a avut nicio motivaţie politică.

Însă Ministerul chinez de Externe a apreciat că misiunea în cauză a încălcat dreptul maritim şi a cerut Statelor Unite să nu repete acest gen de „provocări“ în Marea Chinei de Sud.

China revendică aproape în totalitate acest sector maritim strategic. Pretenţii mai au Vietnam, Filipine, sultanatul Brunei, Malaysia, Indonezia şi Taiwan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite