Bangladesh: Premierul Sheikh Hasina câştigă un nou mandat. Opoziţia cere anularea rezultatelor

Bangladesh: Premierul Sheikh Hasina câştigă un nou mandat. Opoziţia cere
anularea rezultatelor

Alegerile din Bangladesh au fost marcate de violenţe

Prim-ministrul Sheikh Hasina din Bangladesh a câştigat un nou mandat, al treilea consecutiv, după o victorie confortabilă, a informat Comisia Electorală, scrie BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liga Awami şi aliaţii săi au câştigat 288 dintre cele 300 de locuri din parlament. Opoziţia a numit scrutinul ca fiind „ridicol”, marcat de violenţe, intimidări şi acuzaţii de fraudă electorală.

Parlamentul din Bangladesh are în total 350 de locuri, 50 dintre acestea fiind rezervate pentru femei şi alocate proporţional cu votul general.

„Facem apel la comisia electorală să anuleze acest rezultat ridicol imediat”, a declarat Kamal Hossain, liderul opoziţiei. „Cerem să aibă loc noi alegeri sub un guvern neutru cât de curând posibil”, a adăugat el.

17 persoane au murit în urma confruntărilor

Comisia Electorală a informat Reuters că i-au fost aduse la cunoştinţă mai multe acuzaţii de fraudă electorală „din toată ţara” şi că va investiga aceste cazuri.

Cel puţin 17 persoane au murit în confruntări între susţinătorii partidului aflat la putere şi opoziţie.

Unul dintre partidele de opoziţie a acuzat Liga Awami că a folosit urne de votare pline. Un corespondent BBC a confirmat această acuzaţie, susţinând că a observat urne de voturi pline înainte ca alegerile să înceapă.

Un purtător de cuvânt al Partidului Naţional din Bangladesh (BNP) a declarat că au existat „nereguli” la 221 dintre cele 300 de locuri supuse la vot.

Un bărbat a declarat pentru BBC că mai mulţi membri ai familiei sale au descoperit că voturile lor erau deja înregistrate când au ajuns la secţiile de votare. El a precizat că nu consideră alegerile ca fiind corecte.

Conform BBC, în faţa fiecărei secţii de votare, existau zeci de reprezentanţi ai Ligii Awami care ascultau cu atenţie atunci când votanţii erau intervievaţi.

Autorităţile au ordonat oprirea internetului

Perioada de dinainte de alegeri a fost marcată de violenţe şi acuzaţii de măsuri de represiune împotriva opoziţiei. Autorităţile au ordonat ca internetul de mare viteză să fie oprit până după vot pentru a preveni distribuirea „zvonurilor” care ar putea cauza haos.

Cel puţin 28 de candidaţi din alianţa opoziţiei s-au retras înainte ca votul să se încheie, acuzând fraudă electorală şi intimidări.
Bangladesh este o ţară majoritar musulmană cu o populaţie de peste 160 de milioane de persoane iar printre problemele esenţiale se numără efectele catastrofale ale schimbărilor climatice, activismul islamic, sărăcia şi corupţia.
Liga Awami, condusă de Hasima, se află la putere în Bangladesh din 2009. Rivala ei este Khaleda Zia, însă ea a fost trimisă la închisoare pentru acuzaţii de corupţie mai devreme în acest an şi nu a putut participa la alegeri. Zia susţine că acuzaţiile au fost motivate politic.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: