Averile miliardarilor chinezi au crescut în ultimul an cu suma record de 1.500 de miliarde de dolari, la 4.000 de miliarde de dolari; Jack Ma a rămas cel mai bogat chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jack Ma - miliardar chinez foto Facebook
Jack Ma - miliardar chinez foto Facebook

Averile miliardarilor chinezi au crescut în ultimul an cu suma record de 1.500 de miliarde de dolari, la 4.000 de miliarde de dolari, susţinute de o serie de oferte publice iniţiale ale unor companii şi de dezvoltarea puternică a sectorului tehnologic, potrivit Hurun Rich List 2020, care urmăreşte evoluţia averilor în China, relatează CNBC.

Numărul miliardarilor chinezi a crescut cu 257 în ultimul an, cu o medie de cinci pe săptămână, iar numărul total a ajuns la 878. Acest total este peste numărul de 788 de miliardari din Statele Unite, calculat de firma Wealth-X.

Wealth-X şi alte firme de analiză utilizează însă metodologii diferite pentru China şi plasează numărul miliardarilor chinezi sub cel din Statele Unite.

”Lumea nu a mai asistat niciodată la o avere atât de mare creată în numai un an. Performanţele antreprenorilor chinezi au depăşit cu mult aşteptările. În pofida Covid-19, numărul acestora a crescut la niveluri record”, a declarat Rupert Hoogewerf, preşedinte  şi cercetător şef al Hurun Report.

La această evoluţie pozitivă au contribuit creşterea burselor, numeroasele oferte publice iniţiale şi dezvoltarea puternică a sectorului tehnologic.

Jack Ma, co-fondator şi fost preşedinte executiv al grupului de comerţ electronic Alibaba, este cel mai bogat om din China pentru al treilea an consecutiv, cu o avere de 59 de miliarde de dolari. Averea sa a urcat cu 45%, mai ales datorită viitoarei oferte publice a grupului de servicii tehnologice financiare Ant Group.

”Hurun China Rich List a constatat că averea creată în acest an este mai mare decât cea combinată din ultimii cinci ani, sugerând că structura economiei a evoluat, îndepărtându-se de sectoare tradiţionale, precum industria prelucrătoare şi sectorul imobiliar, îndreptându-se spre economia de tip nou”, a arătat Hoogewerf.

La fel ca în Statele Unite, în primele două luni ale pandemiei de Covid-19 a avut loc o distrugere masivă a averilor, urmată de o redresare în V pentru pieţele de acţiuni, iar mai apoi de un boom digital masiv, potrivit Hurun.

Pe locul al doilea în topul miliardarilor este Pony Ma, fondator, preşedinte şi director general al conglomeratului tehnologic Tencent. Averea acestuia a crescut cu 50%, la 57,4 miliarde de dolari, susţinută de afacerile solide ale Tencent în domeniul jocurilor şi de creşterea Wechat. Pe locul al treilea se află Zhong Shanshan, preşedintele YST, care fabrică apă îmbuteliată.

Creşteri importante au realizat ”regele livrărilor de mâncare”, Wang Xing, proprietarul Meituan-Dianping, a cărui avere s-a mărit de patru ori, la 25 de miliarde de dolari, după ce a câştigat cotă de piaţă de la Alibaba.

”Regele livrărilor expres”, Wang Wei, care deţine SF Express, şi-a dublat averea la 35,3 miliarde de dolari, mai arată raportul.

Zhou Qunfei de la compania Lens, producătoare de ecrane tactile, şi-a mărit averea de trei ori, la 17 miliarde de dolari, ea devenind una dintre cele mai bogate trei femei din lume.

Citeşte şi:

Beijingul avertizează Washingtonul că ar putea reţine americani, ca reacţie la inculparea de către SUA a unor cercetători chinezi afiliaţi armatei

Eureporter: „Iniţiativa Clean Networks” nu îşi găseşte locul în politica europeană de telecomunicaţii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite