Autorul violului care a şocat întreaga lume: „O fată decentă nu umblă noaptea pe stradă. Trebuia să tacă şi să accepte violul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indienii cer înăsprirea pedepselor şi consolidarea legislaţiei împotriva violenţelor sexuale. FOTO: Reuters
Indienii cer înăsprirea pedepselor şi consolidarea legislaţiei împotriva violenţelor sexuale. FOTO: Reuters

Mukesh Singh, unul dintre cei şase bărbaţi care au violat şi omorât o studentă în India, în 2012, vorbeşte despre fapta sa pentru prima dată de când a fost arestat. Bărbatul nu-şi regretă crima, se luptă pentru a scăpa de pedeapsa cu moartea şi consideră că tânăra de 23 de ani, care a murit la două săptămâni din cauza rănilor interne severe provocate în timpul agresiunii, merita ceea ce i s-a întâmplat.

La jumătatea lunii decembrie 2012, o tânără de 23 de ani a fost violată cu brutalitate într-un autobuz, în Delhi, de şase bărbaţi, printre care şi şoferul vehiculului. Femeia, identificată ulterior drept Jyoti Singh, studentă la Medicină, se întorcea de la cinematograf, unde fusese alături de un prieten. În drumul spre casă, tânăra a fost atacată de şase bărbaţi străini, printre care şi şoferul autobuzului. 

Agresorii l-au snopit în bătaie pe amicul fetei, după care l-au aruncat din mers. El a fost însă cel care a scăpat ieftin. Fata a fost violată şi torturată ore la rând de cei şase, străpunsă cu o bară de metal, muşcată, bătută şi apoi aruncată din autobuz. Răngile pline de sânge au fost recuperate din autobuz, iar medicii au confirmat că fata a murit din cauza rănilor interne provocate cu acestea. Fata suferise însă şi leziuni cerebrale, făcuse pneumonie pentru că a fost lăsată pe stradă cu hemoragie şi făcuse o infecţie din cauza muşcăturilor. 

Două săptămâni mai târziu, fata a murit într-un spital din Singapore din cauza leziunilor interne severe la nivelul uterului, al intestinelor şi abdomenului. 

Agresiunea a fost atât de brutală, încât a stârnit o amplă mişcare de protest, fără precedent în societatea indiană bazată pe patriarhat şi organizată în caste. 

Sute de mii de femei şi bărbaţi au ieşit atunci pe străzi pentru a cere politicienilor nu neapărat înăsprirea pedepselor pentru vinovaţi, ci mai ales aplicarea legii. În cele mai multe cazuri, poliţiştii refuză să accepte plângerile victimelor sau le înregistrează prea târziu, atunci când acestea deja se sinucid. Au existat numeroase situaţii în care femeile care au încercat să depună plângeri au fost violate încă o dată chiar în secţiile de poliţie. Asta pentru că majoritatea bărbaţilor indieni este convinsă că femeile sunt cele vinovate.

Mărturiile revoltătoare

image

Video

50d30ab0596d7200911cb738 jpg
image

Video

50d5e13f596d7200912795ae jpg
image

Video

image
image

Video

image
image

Video

50e82623596d72009179b05d jpg

Aceleaşi convingeri le are şi Mukesh Singh, şoferul autobuzului în care a fost nenorocită Jyoti Singh. Bărbatul a decis pe loc, alături de fratele său, un instructor de fitness, un bărbat angajat să cureţe autobuzul, un vânzător de fructe şi un adolescent a cărui identitate nu a fost dată publicităţii, să o violeze pe tânără. 

„O fată decentă n-ar umbla pe străzi la 9 seara. O fată este mult mai vinovată pentru un viol decât un băiat. Băiatul şi fata nu sunt egali. Fetele să vadă de curăţenie şi gospodărie, nu să se vânture prin discoteci şi baruri noaptea, făcând lucruri necuvenite şi purtând haine nepotrivite”, a declarat acum Mukesh Singh într-un amplu interviu acordat BBC. 

„Atunci când este violată, o fată n-ar trebui să riposteze. Ar trebui să tacă şi să accepte violul. Dacă ar fi făcut şi ea aşa, atunci bărbaţii ar fi lăsat-o în pace după ce terminau cu ea şi l-ar fi bătut doar pe băiatul care era cu ea”, a spus bărbatul care a fost deja găsit vinovat pentru viol şi ucidere şi riscă să fie condamnat la moarte. 

Şi ceilalţi agresori au fost găsiţi vinovaţi şi riscă pedeapsa capitală, inclusiv adolescentul de 17 ani, însă fratele şoferului a murit în martie 2013, când se afla deja în arest. 

Mukesh Singh susţine totodată că pedeapsa capitală, cerută ferm de protestatari în 2012, ar pune şi mai mult în pericol victimele violurilor. 

„Condamnarea la moarte va creşte pericolul pentru fete. Acum, când vor viola, bărbaţii nu vor mai lăsa victimele în viaţă, cum am făcut noi, ci le vor omorî. Înainte, le violau şi gândeau: «Las-o, nu va spune nimănui». Acum, când violează, le vor omorî.”

În 2012, atunci când au izbucnit protestele după ce cazul studentei a fost mediatizat, autorităţile indiene au făcut mari eforturi pentru a încerca să descurajeze manifestaţiile. De ce se tem atât de tare autorităţile? 

Pentru că tânără ucisă brutal a reuşit să aducă în atenţia presei internaţionale a problemă cunoscută prea bine de guvernanţii indieni, însă parţial acceptată şi de prea multe ori rămasă nepedepsită. 

Nu vrem condoleanţele voastre! Nu vrem sentimentele voastre ipocrite! Cerem ferm acţiuni imediate pentru a înăspri legile împotriva violenţei sexuale!   mesajul transmis de protestatari

Violenţa sexuală şi siguranţa femeilor reprezintă hibe ale societăţii indiene, iar statul nu face nimic în acest sens. Presa naţională a demarat o campanie împotriva autorităţilor, cerând schimbări fundamentale şi vorbind despre „miile de voci neauzite” ale femeilor care sunt agresate pe străzi sau chiar acasă. Atenţia atrasă de acest caz a pus deja în mişcare unele măsuri.

Poliţia a intensificat patrulele pe timpul nopţii, iar autorităţile vor publica fotografiile şi numele persoanelor condamnate pentru viol pesite-uri oficiale pentru „a le face de ruşine”. Însă protestatarii spun că au mai auzit astfel de promisiuni.

Nemulţumiţi de tegiversarea proceselor pentru agresiuni sexuale şi de atitudinea necorespunzătoare a poliţiştilor, care de multe ori nici măcar nu anchetează plângerile făcute de femei, indienii cer chiar pedeapsa cu moartea pentru cei găsiţi vinovaţi de aceste infracţiuni. 

În 2011 au fost înregistrate 24.000 de cazuri de viol în India, reprezentând o creştere de 9,2% faţă de 2010. Jumătate dintre victime aveau vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. În peste 94% din cazuri, victimele îşi cunoşteau atacatorii.

Într-un caz similar, doi poliţişti au fost concediaţi, iar unul - suspendat pentru că au înregistrat plângerea pentru viol făcută de o tânără de 18 ani din Punjab la o lună după incident. Între timp, tânăra s-a otrăvit. 

Sinuciderea este deznodământul unui număr foarte ridicat de cazuri de viol în India: victimele ajung să se considere vinovate, şi-au făcut familiile de ruşine şi ştiu că viaţa lor în societatea indiană s-a terminat pentru că nu se mai pot căsători.  

Însă arestările nu reprezintă regula când vine vorba de astfel de cazuri. „Ineficienţa guvernului în a asigura siguranţa femeilor” este motivul care generează mânie, iar moartea femeii va accentua acest sentiment, a explicat Poonam Kaushik, unul dintre protestatari, pentru corespondentul BBC la Delhi. 

În 2011 au fost înregistrate 24.000 de cazuri de viol în India, reprezentând o creştere de 9,2% faţă de 2010. Jumătate dintre victime aveau vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. În peste 94% din cazuri, victimele îşi cunoşteau atacatorii. O treime dintre aceştia erau chiar vecini ale persoanelor agresate, iar cote ridicate reprezintă şi părinţii sau alţi membri ai familiei. Aceste date sunt însă cele oficiale, iar cifrele reale sunt mult mai ridicate, spun specialiştii. 

„Ar fi un adevărat omagiu adus memoriei victimei dacă vom reuşi să canalizăm aceste emoţii şi energii pentru a duce la acţiuni constructive”, a spus atunci premierul Manmohan Singh, primind reacţii mixte din partea populaţiei. „Guvernul va lucra peste program pentru a încerca să aplice legi şi paşi prin care să se asigure că nimeni nu va mai trece vreodată printr-o asemenea traumă”, a adăugat ministrul de Interne. 

Schimbările trebuie să se producă însă din cele mai adânci straturi ale societăţii pentru ca femeile să fie mai acceptate şi mai protejate în India, spun sociologii. Într-un sistem patriarhal în mod tradiţional şi care este dominat de misoginism, ezitările şi lipsa de acţiune din partea autorităţilor au consecinţe grave.  

[<a href="//storify.com/elenadumitru/fenomenul-violului-in-india" target="_blank">View the story "Fenomenul violului în India" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite