Autorităţile thailandeze vor să provoace o ploaie artificială pentru a îndepărta smogul din Bangkok

Autorităţile thailandeze vor să provoace o ploaie artificială pentru a îndepărta smogul din Bangkok

Bangkok FOTO EPA-EFE

Autorităţile din Thailanda intenţionează să provoace o ploaie artificială în Bangkok pentru a pune capăt unui episod de poluare densă care afectează de mai multe zile acest oraş de peste opt milioane de locuitori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un episod de poluare densă, cu o concentraţie de particule nocive mult peste limita admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), este prezent de mai multe zile încoace în capitala Thailandei.

Pentru a pune capăt acestei situaţii, autorităţile acestei ţări din Asia de Sud-Est intenţionează să provoace marţi o ploaie artificială.

„Declanşarea artificială a ploii ar putea avea loc mâine (marţi, n. red.), dar va depinde de vânt şi de umiditate“, a declarat Pralong Dumrongthai, directorul general al Departamentului pentru Controlul Poluării, citat de AFP.

Tehnica presupune eliberarea unor vaste cantităţi de produse chimice în nori în scopul formării de cristale de gheaţă, care accelerează căderile de averse.

Concentraţia de particule fine PM2.5, considerate deosebit de nocive, a atins 102 micrograme pe metru cub în unele locuri din Bangkok, potrivit Departamentului pentru Controlul Poluării. Ori OMS recomandă un nivel de expunere zilnică de până la 25 de micrograme pe metru cub.

Este vorba de cel mai grav episod de poluare de un an încoace în Thailanda, precizează Greenpeace.

„Luni dimineaţă, potrivit calculelor noastre, Bangkok era al zecelea cel mai poluat oraş din lume“, a sunliniat Tara Buakamsri, directorul Greenpeace Thailanda.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările