Autorităţile din Hong Kong l-au eliberat pe bărbatul aflat la originea protestelor şi au renunţat la proiectul de lege privind extrădarea în China

Autorităţile din Hong Kong l-au eliberat pe bărbatul aflat la originea protestelor şi au renunţat la proiectul de lege privind extrădarea în China

Proteste Hong Kong FOTO Guliver/ Gettyimages

Bărbatul acuzat de crimă şi al cărui plan de extrădare a declanşat vasta mişcare de contestare ce zguduie Hong Kongul de aproape cinci luni a fost eliberat miercuri, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Criza din Hong Kong a apărut în urma contestării populare a unui proiect de lege, retras definitiv miercuri, care permitea extrădări către China.

Executivul din Hong Kong a decis să supună acest text aprobării, în urma uciderii unei tinere de către prietenul său din Hong Kong, Chan Tong-kai, în 2018, în Taiwan, unde se aflau în vacanţă.

Chan a fugit şi s-a întors la Hong Kong, de unde nu putea fi extrădat, din cauza lipsei unui tratat de extrădare între fosta colonie britanică şi Taiwan, pe care China îl consideră una dintre provinciile sale.

Presupusul criminal, care a ispăşit o pedeapsă de 18 luni de închisoare după ce a fost găsit vonovat de furtul unor bunuri aparţinând prietenei sale, a prezentat scuze familiei victimei.

„Sunt pregătit să mă predau (...) şi să mă întorc în Taiwan pentru a fi judecat şi a-mi ispăşi pedeapsa“, a declarat pentru presă Chan Tong-kai, în vârstă de 20 de ani, la ieşirea din închisoare.

Însă, pentru moment, el nu se întoarce în Taiwan, o insulă care a anunţat că acesta nu va fi primit ca un vizitator obişnuit.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a anunţat că suspectul poate fi numai arestat şi nu să se predea.

Taipeiul a cerut marţi autorizaţia de a trimite personal la Hong Kong pentru a-l lua. Aurtorităţile de la Hong Kong au respins această cerere, considerată „lipsită de respect“ şi „total inacceptabilă“.

Secretarul Securităţii din Hong Kong John Lee a declarat miercuri că Chan a ispăşit pedeapsa la Hng Kong şi este de-acum un „om liber“.

„Guvernul nu are dreptul să-i impună măsuri obilgatorii“, a declarat Lee, care a îndemnat Taiwanul să nu-l împiedice pe Chan să se predea.

„Dacă  nu se face dreptate, Taiwanul trebuie să-şi asume toate responsabilităţile“, a adăugat el.

Proiectul de lege cu privire la extrădăria declanşat o vastă mobilizare, iar manifestaţii şi acţiuni au loc aproape zilnic de patru luni, în cea mai gravă criză politică de la retrocedarea în 1997 a fostei colonii britanice Chinei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: