Atac într-un spital din Kabul: trei americani ucişi

Atac într-un spital din Kabul: trei americani ucişi

Forţe ale poliţiei afgane în faţa spitalului Cure International din Kabul FOTO AFP

Trei cetăţeni americani au fost ucişi de un poliţist afgan într-un atac care a avut loc joi dimineaţă într-un spital din Kabul, a anunţat ambasada Statelor Unite în capitala Afganistanului, relatează AFP.


"Cu profundă tristeţe, confirmăm că trei americani au fost ucişi", a adăugat ambasada SUA, într-un mesaj postat pe Twitter.

Atacul a avut loc la ora locală 10.00 (8.30, ora României) într-un spital administrat de organizaţia Cure International, cu sediul la Lemoyne, în Pennsylvania, estul Statelor Unite.

"Atacatorul era membru al forţelor de poliţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Sediq Sediqqi, în timp ce autorităţile afgane au anunţat iniţial că era vorba despre un paznic.

Poliţistul, care asigura securitatea spitalului, se afla în afara clădirii şi a "deschis focul asupra străinilor care intrau (...) Din păcate, trei dintre aceştia au fost ucişi", a adăugat Sediqqi.

Un alt cetăţean străin, o femeie din cadrul personalului medical, a fost rănită, iar starea sa este "stabilă", a precizat purtătorul de cuvânt.

"Atacatorul a fost la rândul său rănit şi reţinut de poliţie", a anunţat Ministerul afgan de Interne. "Motivele atacului nu sunt clare. O anchetă este în curs de desfăşurare", adaugă comunicatul Ministerului de Interne.

Atacul nu a fost revendicat până joi după-amiază, iar talibanii, care au declanşat o revoltă violentă după îndepărtarea de la putere, în 2001, de către coaliţia militară internaţională, nu au recţionat.

Situat în vestul capitalei afgane, spitalul Cure International are aproape 100 de paturi, 27 de medici şi 64 de infirmiere, care tratează aproape 37.000 de pacienţi pe an. Prezentă în peste 30 de ţări, organizaţia fondată în 1998 este specializată în principal în îngrijirea copiilor.

Acesta este cel mai recent atac vizând cetăţeni străini sau locuri frecventate de străini în Afganistan, după ce primele luni ale anului au fost marcate de incidente violente.

În ianuarie, 21 de persoane, dintre care 13 străini, au fost ucise de un comando taliban într-un atac sinucigaş comis într-un restaurant din Kabul. La 20 martie, nouă persoane, dintre care patru străini, au fost ucise într-un atac comis de rebelii islamişti asupra unui hotel de lux din Kabul.

La începutul lunii aprilie, Anja Niedringhaus, fotograf al agenţiei Associated Press, a fost ucisă de un poliţist afgan în provincia Khost, din estul ţării.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: