Ascensiunea Marinei militare chineze: mai multe submarine nucleare şi portavioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complet echipat , al doilea portavion al Chinei - şi primul construit în totalitate în China – continua testele pe mare. Construcţia portavionului reprezintă un pas important pentru rolul Chinei ca putere navală importantă. Beijingul îşi va continua ascensiunea în următorul deceniu până la punctul în care va putea să înfrunte SUA pentru supremaţia navală – cel puţin în Asia de Est, scrie National Interest.

De la o forţă de apărare de coastă la o putere mondială

Puterea Marinei chineze de astăzi este cu mult înainea celei pe care o avea acum 30 de ani. În anii 1990, Marina era o forţă defensivă de apărare a coastelor cu puţină capacitate de a-şi înfrunta omologul american.  Însă cât de rapidă a fost ascensiunea Marinei chineze de atunci, progresiul său incredibil vine mai degrabă din evoluţie, decât din revoluţie, Beijingul introducând cu atenţie noi echipamente în Marină, înainte să înceapă construcţia de nave.

La începutul anilor 2000, Beijingul a început să producă noi vase autohtone, însă multe dintre modelele iniţiale precum distrugătorul de tip 051C, au depins mult de ruşi şi ale tehnologii străine pentru armamentul său principal. În acelaşi timp, China a continuat să cumpere nave de război ruse, precum distrugătoarele clasa Sovremennu şi submarine din Clasa Kilo, ca acoperire în cazul în care noile sale modele vor fi un eşec.

În primul deceniu după anul 2000, China s-a limitat la a construi loturi mici din acelaşi tip de navă de război; numai după ce s-a implicat în în testări exhaustive pentru fiecare tip, ţara a început o tranziţie către modele îmbunătăţite. Acest deceniu de experimentare precaută a oferit Marinei chineze încrederea de a se stabili pe modele de încredere pentru o rată crescută a producţiei. Şantierele navale chineze au desfăşurat rapid fregata Tip 054A, submarinul Tip 039A, distrugătorul Tip 052D şi corveta Tip 056, creând astfel o bază de patru clase de vase pentru inventarul naval. Însă o astfel de producţie nu a crescut în mod obligatoriu mărimea flotei, dar a înlocuit vase vechi care au rămas în inventarul naval din secolul trecut.

Odată ce autorităţile navale vor încheia această modernizare în următorii doi ani, China îşi va extinde în mod semnificativ forţa şi capacităţile. Frecvenţa exerciţiilor navale chineze este deja fără precedent şi acest ritm alert probabil că va continua. Eliminarea vaselor învechite va fi o oportunitate ca Beijingul să îmbunătăţească nu numai calitatea navelor sale, ci şi cantitatea. Dacă ţara va menţine rata actuală de producţie, ar putea să adauge aproximativ trei distrugătoare în fiecare an, din 2020 până în 2030.

Însă creşterea numărului de distrugătoare, fregate, corvete şi submarine diesel-electric reprezintă doar un aspect al puterii navale în creştere. În următorii 10 ani, China va construi submarine nucleare de generaţie nouă, noi tipuri de portavioane echipate cu sisteme de lansare prin catapultare şi îşi va extinde flota de amfibii prin introducerea navelor de asalt amfibiu Tip 075.

Reducerea decalajului

Următorii zece ani de dezvoltare vor reduce semnificativ, deşi nu vor elimina, decalajul dintre Marina chineză – deja a doua cea mai puternică forţă maritimă de pe planetă - şi Marina SUA.

Însă chiar odată cu apropierea Chinei de nivelul Statelor Unite în ceea ce priveşte forţa maritimă globală, cele două state vor continua să exceleze în aspecte diferite. Pentru că SUA sunt în mare parte în siguranţă şi necontestate în apele sale, acestea se vor concentra pe construirea unei forţe maritime de apă adâncă. În consecinţă, Washingtonul a pus de mult timp accent pe portavioane şi pe o flotă de nave mari care să proiecteze influenţă şi forţă în toată lumea. China se va strădui să dezvolte aceleaşi capacităţi cu vase similare, dar se va concentra pe exercitarea puterii mai aproape de casă, în Marea Chinei de Sud şi apele Chinei de Est. Drept rezultat, China va menţine o flotă mult mai mare de nave de război mai mici şi submarine diesel-electrice – vase care sunt ideale pentru lupte din aproapierea porturilor sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite