Arabia Saudită: Un tânăr condamnat la moarte prin decapitare, cadavrul său urmând a fi crucificat, a atras atenţia ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decapitare

Un grup de experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a alăturat organizaţiilor umanitare care solicită oprirea execuţiei unui tânăr şiit condamnat pentru acte pe care le-a realizat la 17 ani, în timpul protestelor inspirate de Primăvara Arabă. Bărbatul urmează să fie decapitat şi apoi răstignit pentru a se da un exemplu.

Ali al-Nimr va fi executat de Arabia Saudită prin decapitare. Mai mult, tânărul în vârstă de 20 de ani va fi apoi crucificat, cadavrul său fiind etalat public ca un avertisment pentru alţii, potrivit presei de stat din Arabia Saudită, citată de CNN.

Orice judecată în urma căreia s-a impus pedeapsa cu moartea asupra unor persoane care erau copii la momentul săvârşirii faptei şi execuţia lor sunt incompatibile cu obligaţiile internaţionale ale Arabiei Saudite“, se arată în comunicatul ONU, care invocă Convenţia ONU pentru drepturile copilului, la care Arabia Saudită a aderat.

Ali al-Nimr avea 17 ani şi era elev la liceu atunci când a fost arestat că a luat parte la protestele inspirate de Primăvara Arabă, în 2012. Un tribunal l-a condamnat mai târziu pentru că făcea parte dintr-o celulă teroristă, că a atacat poliţia cu cocteiluri Molotov şi că a instigat la violenţe, potrivit presei de stat.

Grupuri de protecţie a drepturilor omului, jurnalişti şi politicieni din toată lumea şi-au exprimat indignarea la adresa acestui caz. Activiştii îl imploră pe monarhul saudit, regele Salman bin Abdulaziz, să schimbe sentinţa lui Al-Nimr. Săptămâna aceasta, musulmanii sărbătoresc Eid al-Adha, o perioadă a iertării şi a milei care include deseori iertarea prizonierilor.

O sursă apropiată de familia lui Al-Nimr, care a vorbit cu CNN cu condiţia anonimatului, de teama unui arest, spune că Ali a participat la proteste, dar ar fi nevinovat. „Ali este tânăr. Doar s-a dus la demonstraţii cu elevi din şcoală şi a scandat cu ei şi şi-a făcut poze“, a spus sursa.

Persoana apropiată de familia lui Ali a susţinut şi că băiatul nu este activist şi că acuzaţiile la adresa lui şi condamnarea la moarte sunt „o răzbunare împotriva unchiului“. Unchiul lui Ali, şeicul Nimr al-Nimr, a fost de asemenea condamnat la moarte, printre acuzaţiile la adresa lui fiind şi „ruperea loialităţii faţă de conducător“ şi revoltă. Arestarea şeicului din 2012, în timpul căreia a fost şi împuşcat, a declanşat zile întregi de proteste în provincia estică Qatif, unde o populaţie majoritar şiită s-a considerat multă vreme marginalizată de stat şi de familia regală sunnită.

Tânărul ar putea fi ucis oricând, data execuţie nefiind cunoscută

Deseori, în Arabia Saudită un prizonier sau familia acestuia nu sunt anunţaţi când va avea loc execuţia, susţin grupurile pentru drepturile omului. Aşadar, Ali al-Nimr ar putea fi ucis oricând şi apoi crucificat, adică corpul său etalat public timp de trei zile.

„Moartea urmată de crucificare este o pedeapsă din codul penal islamic pentru o anumită faptă, adică pentru atacarea civililor şi cauzarea deliberată a rănilor sau morţii, cu intenţia de a-i teroriza“, explică Saad Hamid, expert în legea internaţională şi în cea islamică.

Scopul etalării unei asemenea mutilări este o formă de extremă pentru a da un exemplu, ca nimeni nici măcar să nu se mai gândească să facă aşa ceva pe viitor“, adaugă specialistul.

Deşi este o pedeapsă rară, Arabia Saudită a mai etalat cadavrele crucificate ale prizonierilor executaţi şi a încurajat publicul să privească scenele groteşti. În noiembrie 2013, cinci yemeniţi au fost condamnaţi pentru jaf armat şi crimă în provincia Jizan şi au fost condamnaţi la crucificare. Corpurile decapitate ale yemeniţilor au fost arătate publicului.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite