Aproape jumătate din călugării budişti din Thailanda sunt supraponderali. „Nu mă pot abţine. Obiceiurile vechi mor greu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto 123RF
Foto 123RF

Aproape jumătate călugării budişti din Thailanda sunt supraponderali, iar vina, consideră autorităţile, aparţine chiar credincioşilor doritori de a face o faptă bună, scrie dpa-international.com.

Dimineaţa, în cele mai aglomerate districte ale Bangkok-ului, câţiva călugări budişti pot fi văzuţi stând pe scaune, pe marginea drumului. Fiecare ţine în mână un bol de aluminiu- pentru pomană- şi îi aşteaptă răbdători, pe credincioşii budişti care să le ofere mâncare.  

La câţiva metri, în piaţă, mâncăruri specific thailandeze, precum curruly, orezul sau tăieţeii prăjiţi, sunt preparate şi ambalate în plastic. Un astfel de pachet cu mâncare, care poate fi cumpărat cu aproximativ un dolar şi jumătate, este de regulă oferit de trecători călugărilor în semn de respect. 

Donarea de mâncare ţine de o practică specifică budismului, conform căreia faptele bune se acumulează şi duc la iluminare personală. Pentru cei mereu pe fugă, acest tip de mâncare, gătit în apropierea călugărilor care aşteaptă, este metoda cea mai convenabilă de a face o faptă bună înainte de a ajunge la muncă mai scrie dpa-international.com.

Mai mulţi călugări obezi

Totuşi, această practică este o adaptare la standarde moderne a unui ritual vechi de 2000 de ani, adaptare care dăunează sănătăţii unui sfert de milion de călugări din ţară, conform departamentului pentru sănătate publică al Thailandei. În 2016, numărul călugărilor obezi era cu 11% mai mare faţă de acum 10 ani, conform lui Amporn Bejapolpitak, directorul general al departamentului. 

Vina nu ţine însă numai de trecători. Înainte, călugării obişnuiau să cutreiere străzile pentru donaţiile de oice fel, însă astăzi, mulţi dintre ei doar aşteaptă, unii dintre ei având chiar învăţăcei care îi duc în zone în care ştiu că mâncarea este în apropiere. 

„Cel mai important factor, totuşi, este mâncarea. Laptele de cocos, untura, grăsimea de pui care pot fi găsite în multe mâncăruri thailandeze sunt bogate în grăsimi saturate”, a mai spus Amporn, citat de dpa-international.com. 

De ce cumpără trecătorii mâncăruri nesănătoase

Călugării nu au voie să îşi procure singuri hrană, ci trebuie să mănânce doar ceea ce li se oferă, iar de-a lungul anilor, mâncarea a devenit mai grasă, mai sărată şi mai dulce, şi cu mai puţină fibră.

Majoritatea celor care donează mâncare spun că nu sunt atenţi la valoarea nutriţională a mâncării pe care urmează să le-o ofere călugărilor, alegând „ce mi se pare mai uşor de mâncat din ce e disponibil la piaţă. Nu am mult timp”. 

Alţii nici măcar nu se gândesc la călugări când o oferă, aşa cum este cazul unui trecător care se îndreaptă spre călugări cu o pungă cu chipsuri şi câteva prăjituri. Acesta are în vedere o veche credinţă conform căreia cei care nu mai sunt printre noi se pot bucura de donaţii în viaţa de apoi.

 „Mă gândesc la mama mea, care a murit în urmă cu 10 ani. O fac pentru ea. Astea erau gustările ei preferate”, a explicat acesta. 

Astfel, călugării nu pot avea niciun fel de control asupra propriei diete. 

Călugării, mai comozi: „Nu mă pot abţine”

„Majoritatea oamenilor îmi oferă mâncarea care le place şi e prea multă carne în ea. Trebuie să evit lucrurile dulci sau grăsimea trans aşa că le dau elevilor mei ce nu pot mânca eu”, a explicat Phra Narong, în vârstă de 65 de ani, care suferă de diabet. 

În ultimii 15 ani, guvernul a încercat să îi înveţe pe călugări să se gândească mai mult la sănătate, organizând totodată campanii pentru cetăţeni în cadrul cărora acestora li se oferă pamflete pe care scrie „meniu sănătos”.  Călugării au fost îndemnaţi să facă mai multă activitate fizică, precum mai mult mers pe scări, în loc de lift. 

„Clerul e unul dintre grupurile pe care nu le putem ignora. Ne oferă o ancoră spirituală. Nu putem să-i lăsăm pur şi simplu în spate”, a mai spus Amporn. 

Totuşi, există şi călugări care ignoră sfaturile autorităţilor. Printre aceştia se numără şi Phra Sitthisako,un călugăr care cântăreşte 130 de kilograme şi care nu poate reunţa la băuturile dulci cu acid, în ciuda avertismentelor medicului său care i-a explicat că trebuie să mai slăbească.

„Nu mă pot abţine. Apa nu e suficientă ca să-mi potolească setea. Obiceiurile vechi mor greu. Sunt bine, nu am probleme de sănătate”, a declarat acesta .

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite