Anunţul care înfurie Beijingul: SUA pregătesc exerciţii militare inedite împreună cu alte zece ţări din Asia de Sud-Est

Anunţul care înfurie Beijingul: SUA pregătesc exerciţii militare inedite împreună cu alte zece ţări din Asia de Sud-Est

FOTO Arhivă

Într-un context de tensiuni cu China, Statele Unite au anunţat vineri seară că vor organiza luna viitoare, împreună cu alte zece ţări, manevre comune inedite în Asia de Sud-Est, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statele Unite au făcut un anunţ incendiar în contextul războiului comercial dus cu China.

Marinarii americani şi colegii lor din zece ţări din Asia de Sud-Est vor participa, din 2 septembrie, la exerciţii comune de amploare în Marea Chinei de Sud. Exerciţiile vor fi lansate de la o bază navală din estul Thailandei şi se vor desfăşura în principal în largul coastelor de sud ale Vietnamului, potrivit Ambasadeui SUA la Bangkok.

Anunţul riscă să înfurie regimul de la Beijing, care revendică aproape toate insulele din Marea Chinei de Sud.

Spre nemulţumirea vecinilor săi, China îşi întăreşte prezenţa militară în această regiune vitală pentru comerţul mondial.

Statele Unite au dezaprobat în repetate rânduri acţiunile Beijingului în apele Mării Chinei de Sud şi încearcă să îl contreze cu operaţiuni numite „Libertatea de navigaţie“.

Recent, Statele Unite au anunţat vânzarea a 66 de avioane de luptă F-16 către Taiwan, o decizie criticată aspru de puterea de la Beijing.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: