ANALIZĂ Summit-ul Kim-Trump, moment istoric fără progrese majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult aşteptata întâlnire dintre liderul SUA şi cel nord-coreean s-a încheiat prin semnarea unui document ce nu lasă să se întrevadă o evoluţie spectaculoasă a situaţiei din Peninsula Coreeană.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şi liderul de la Phenian, Kim Jong-un, s-au arătat marţi, la Singapore, unde au participat la un summit istoric, dornici să „întoarcă pagina trecutului“ şi să pună bazele unei noi relaţii între SUA şi Coreea de Nord. 

Însă declaraţia comună semnată de cei doi la finalul întâlnirii nu lasă să se întrevadă niciun progres major în ceea ce priveşte arsenalul nuclear al Coreei de Nord, de altfel miza principală a acestei întrevederi, comentează France-Presse. 

Chestionat cu privire la acest subiect fierbinte care a generat vreme de decenii tensiuni internaţionale, preşedintele SUA a dat asigurări că „procesul“ de „denuclearizare“ ar putea să înceapă „foarte rapid“.

Numai că formularea declaraţiei comune rămâne destul de vagă, inclusiv în ceea ce priveşte calendarul.

Mai precis, textul face referire la angajamente precedente ale Phenianului - niciodată puse în aplicare -, fără să precizeze că „denuclearizarea“ trebuie să fie „verificabilă şi ireversibilă“, aşa cum cerea Washingtonul înaintea summitului.

În declaraţie se precizează că liderul nord-coreean „şi-a reafirmat angajamentul ferm şi neabătut pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene“, însă analiştii atrag atenţia că acest lucru nu reprezintă un major pas înainte. 

„Coreea de Nord nu a promis nimic în plus faţă de ultimii 25 de ani“, a subliniat profesorul Vipin Narang de la Massachusetts Institute of Technology. „În acest stadiu nu există vreun motiv să credem că acest summit va conduce la ceva mai concret de-atât pe frontul dezarmării“, a declarat el pentru AFP.

De altfel, mulţi analişti şi istorici amintesc că regimul de la Phenian este un adevărat maestru în arta promisiunilor nerespectate. În 1994 şi în 2005 au fost încheiate acorduri, dar niciunul nu a fost pus în aplicare.

O strângere de mâini fără precedent

Întâlnirea - prima între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean - a fost marcată de strângeri de mână „apăsate“ între cei doi, o imagine care era de neconceput în urmă cu doar câteva luni, când aceştia erau angrenaţi într-un schimb dur de ameninţări şi invective.

Acum, însă, Kim Jong-un a apreciat că a „întors pagina trecutului“, după ce a depăşit „numeroase obstacole“ pentru a ajunge la această întâlnire, care este „un preludiu al păcii“.

Iar Donald Trump a salutat „relaţia foarte specială“ stabilită cu cel mai puternic om de la Phenian, care conduce ţara cu o mână de fier, la fel ca tatăl şi bunicul său, înaintea sa. Zâmbind, preşedintele american a spus, totodată, că această „întâlnire fantastică“ s-a desfăşurat „mai bine decât şi-ar fi imaginat oricine“ şi s-a declarat pregătit să-l invite pe Kim la Casa Albă „la momentul potrivit“.

Tot Trump, care nu a exclus totuşi posibilitatea să se fi înşelat în privinţa lui Kim, a dat asigurări că liderul nord-coreean s-a angajat să distrugă o instalaţie de testare de rachete. 

Apoi, liderul Casei Albe a uluit Peinsula Coreeană, anunţând că va pune capăt exerciţiilor militare comune anuale cu Coreea de Sud, prezentate ca defensive şi vitale de către aliaţi, dar pe care el le-a catalogat, la fel ca nord-coreenii, drept „foarte provocatoare“ la adresa Nordului.

Imagine indisponibilă

Liderul nord-coreean Kim Jong-un (stânga) şi preşedintele american Donald Trump au semnat, la finalul summit-ului de pe insula Sentosa, o declaraţie comună Foto: EPA/EFE

Principalele puncte ale declaraţiei comune ce a fost semnată de preşedintele SUA şi de liderul nord-coreean

Documentul semnat la sfârşitul summitului din Singapore de liderul Casei Albe, Donald Trump, şi cel de Phenian, Kim Jong-un, a fost caracterizat de liderul Casei Albe ca fiind „destul de cuprinzător“. Textul, prezentat de agenţia Reuters pe site-ul său, prevede următoarele:

1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească noi relaţii SUA-RPDC în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.

2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (care au murit în războiul din Coreea, n. red.), incluzând repatrierea imediată a celor deja identificate.

Lovitură de imagine pentru dictatorul nord-coreean

Summitul din Singapore reprezintă un mare câştig pentru liderul de la Phenian, Kim Jong-un, care urmăreşte să-şi transforme ţara într-un important actor pe scena internaţaională. Şi asta chiar dacă sancţiunile economice impuse Phenianului rămân deocamdată în vigoare. 

„Punerea în scenă a acestui summit, strângerile de mână cu steaguri ca decor, seamănă, din toate punctele de vedere, cu o întâlnire între doi şefi de stat suverani cu relaţii diplomatice normale“, a scris pe Twitter analistul Ankit Panda de la „The Diplomat“. „Efectul de legitimare a regimului din Coreea de Nord este de netăgăduit“, a subliniat el. 

„Este o victorie enormă pentru Kim Jong-un, care a dat o adevărată lovitură cu întâlnirea sa faţă în faţă cu preşedintele“ american, a afirmat, la rândul său, Michael Kovrig de la International Crisis Group din Washington, subliniind că tatăl şi bunicul lui Kim doar „au visat la aşa ceva“.

În acest timp, în ceea ce priveşte SUA şi comunitatea internaţională, summitul „este un punct de plecare pozitiv în vederea unor negocieri care ar urma să fie îndelungate şi dificile“.

Spectacol nocturn

Însă până să se ajungă la un rezultat concret, presa din întreaga lume continuă să-l mediatizeze pe Kim Jong-un, care a făcut spectacol la Singapore.

Cu câteva ore înainte de începerea summit-ului, Kim, flancat de armata sa de găzi de corp, de maşini şi motociciclete de poliţie, a părăsit hotelul în care era cazat, fiind surprins câteva ore mai târziu intrând într-un alt hotel de lux din oraş.

Iar în timpul plimbării nocturne inedite, liderul nord-coreean a acceptat să facă un selfie cu ministrul de Externe din Singapore, Vivian Balakrishnan, şi ministrul Educaţiei, Ong Ye Kung. Fotografia a fost postată pe contul de Twitter al lui Balakrishnan cu hashtag-urile: „#jalanjalan #guesswhere?“ (în trad. „plimbare“, respectiv „ghiciţi unde“). 

Kim Jong-un (centru) a acceptat să facă un selfie cu ministrul singaporez de Externe, Vivian Balakrishnan (stânga) şi cel al educaţiei, Ong Ye Kung Foto: Vivian Balakrishnan/Twitter 

Imagine indisponibilă

În timpul turului, mulţimea a aplaudat apariţia lui Kim Jong-un, în timp ce jurnaliştii de la agenţia de presă de stat nord-coreeană au înregistrat disciplinat fiecare mişcare a liderului lor.

Kim a continuat să fie urmărit cu mare atenţie şi după summitul cu Trump, care a presupus discuţii de aproape cinci ore, începute cu un tête-à-tête de circa 40 de minute şi continuate cu un prânz de lucru.

Presa internaţională a scris că liderul de la Phenian, care nu a efectuat până în acest an vreo vizită oficială în străinătate, a părut foarte relaxat, încă din momentul în care a sosit în Singapore.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite