Amnesty International părăseşte Hong Kongul din cauza represiunii duse de regimul de la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hong Kong: Protest faţă de regimul comunist de la Beijing FOTO EPA-EFE
Hong Kong: Protest faţă de regimul comunist de la Beijing FOTO EPA-EFE

Amnesty International a anunţat luni că şi-a închis birourile din Hong Kong, apreciind că este „imposibil” să îşi desfăşoare activitatea în mod liber, din cauza legii privind securitatea naţională impusă anul trecut de către regimul comunist de la Beijing în fost colonie britanică.

„Această decizie, pe care am luat-o cu sufletul greu, are drept cauză legea securităţii naţionale pentru Hong Kong, care face imposibil în practică ca organzaţiile pentru drepturile omului din Hong Kong să lucreze în mod liber şi fără teamă de repreasalii din partea guvernului”, precizează într-un comunicat preşedinta ONG-ului, Anjhula Mya Singh Bais.

„Hong Kongul a fost multă vreme baza regională ideală pentru organizaţiile internaţionale ale societăţii civile. Însă faptul că organizaţiile locale de apărare a drepturilor şi sindicatele au fost luate recent în vizor este semnalul intensificării campaniei dusă de autorităţi pentru a face să dispară din oraş orice voce disidentă. Este din ce în ce mai greu pentru noi să continuăm să lucrăm într-un mediu atât de instabil”, a explicat preşedintele Amnesty International, citat de AFP.

Amnesty International dispune de două birouri în Hong Kong: filiala locală şi cartierul general pentru Asia de Sud-Est şi Pacific. Filiala locală se va închide pe 31 octombrie, iar biroul regional până la sfârşitul anului curent, precizează AFP.

Adoptată în iunie 2020, legea privind securitatea naţională, care, potrivit Beijingului, i-a permis Hong Kongului să-şi regăsească stabilitatea după uriaşele manifestaţiile pro-democraţie, a transformat radical peisajul politic, cultural şi legislativ al fostei colonii britanice.

Legea pedepseşte sever orice infracţiune considerată de regimul comunist de la Beijing că ar constitui secesiune, subversiune, înţelegere secretă cu forţe străine sau terorism. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, printre care şi Amnesty International, denunţă caracterul vag al acestei legi.

Peste 70 de persoane - o bună parte activişti pro-democraţie - au fost inculpate în baza acestei legi doar pentru simplul fapt că şi-au exprimat opiniile politice, devenite ilegale, relatează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite