Războiul verzei murate între China şi Coreea de Sud

Războiul verzei murate între China şi Coreea de Sud

Sud-coreeence pregatind kimchi FOTO EPA-EFE

Coreea de Sud a reproşat Chinei relatările false din mass media referitoare la certificarea preparatului său tradiţional kimchi ca fiind produs în China, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Confuzia a fost determinată de noi reglementări ale organismului de certificare global ISO privind preparatul pao cai, varianta chineză a murăturilor picante ce au la bază varză.
 
O parte din presa chineză a relatat că acestea se aplică şi pentru Kimchi, preparatul tradiţional sud-coreean al cărui proces de fabricaţie e recunoscut de ONU.
 
În restaurantele din China sunt servite murături de tip kimschi sub numele de pao cai - cum se numeşte şi preparatul chinez.
 
În noiembrie ISO a publicat noi reguli pentru producerea, transportul şi depozitarea pao cai după ce autorităţile din provincia Sichuan, unde se produc aceste murături, au făcut lobby pentru certificarea acestui preparat.
 
Dar deşi documentele ISO specifică destul de clar că nu se aplică şi pentru kimchi, parte a presei chineze între care şi publicaţia controlată de stat Global Times le-a numit „standarde internaţionale pentru industria kimschi condusă de China”.
 
Presa sud-coreeană a contestat aceste afirmaţii şi după valuri de indignare pe reţele sociale, ministrul sud-coreean al agriculturii a publicat un comunicat în care a lămurit faptul că standardele internaţionale pentru kimchi au fost recunoscute de ONU în 2011.
 
„Este nepotrivit să scrii despre certificarea pao cai fără a diferenţia între kimschi şi pao cai din provincia chineză Sichuan”, se arată în comunicat.
 
Kimschi are la bază varză şi legume fermentate cu sare, alte legume, condimente şi fructe de mare marinate sau sosuri de peşte puse în vase de lut. Ritualul anual de fabricaţie numit Kimjang este clasificat moştenire culturală Unesco.
 
Datorită cererii masive, Coreea de Nord importă cantităţi mari de kimschi de la producători din China. Nu este valabil şi invers din cauza reglementarilor chineze stricte privind exporturile produselor murate.
 
Reţeta sud-coreeană Kimchi a fost certificată internaţional în 2011 de către ONU după ce s-a iscat o dispută diplomatică cu Japonia, o altă iubitoare de murături.
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările