Alegeri India: primele exit-poll-uri sugerează că Narendra Modi va fi din nou prim-ministru

Alegeri India: primele exit-poll-uri sugerează că Narendra Modi va fi din nou prim-ministru

Narendra Modi FOTO EPA-EFE

Partidul Bharatiya Janata (BJP) al prim-ministrului Narendra Modi este pe cale să câştige alegerile generale, potrivit primelor exit-poll-uri din India, scrie BBC.

BJP şi principala formaţiune din opoziţie, Partidul Congresului, s-au luptat cu rivali regionali puternici, în campania dinaintea celor şapte etape ale scrutinului.
Rezultatele oficiale vor fi anunţate pe 23 mai, analiştii avertizând că au existat dăţi când exit-poll-urile nu au fost relevante.
 
Mulţi consideră acest scrutin drept un referendum referitor la premierul Modi, care a avut o victorie zdrobitoare în 2014. 
Un partid sau o coaliţie are nevoie de 272 de locuri în parlament pentru a forma un guvern.
 

Ce spun exit-poll-urile

 
Patru exit-poll-uri prevăd victorii mari pentru Alianţa Democratică Naţională (NDA), condusă de BJP, aceasta urmând să obţină între 280 şi 315 locuri, mult mai multe decât Partidul Congresului.
 
Însă un sondaj al postului Nielsen-ABP preconizează că alianţa BJP va câştiga doar 267 de locuri, nereuşind să asigure astfel o majoritate. Această predicţie vine în ciuda prognozei sale că partidul va pierde masiv în statul Uttar Pradesh, care va trimite 80 de reprezentanţi în parlament, mai mulţi decât oricare altul.
 
Algerile au început pe 11 aprilie şi au fost organizate în şapte etape, din motive logistice şi de securitate. Cu peste 900 de milioane de votanţi eligibili, acesta este cel mai mare exerciţiu democratic din lume. 
Până acum, partidele politice nu au comentat prognozele. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: