Alegeri în Hong Kong. Victorie zdrobitoare a candidaţilor prodemocraţie. Ce mesaj a transmis Beijingul

Alegeri în Hong Kong. Victorie zdrobitoare a candidaţilor prodemocraţie. Ce mesaj a transmis Beijingul

Forţele pro-democraţie sunt pe cale să obţină o victorie zdrobitoare în alegerile locale din Hong Kong, după şase luni de demonstraţii antiguvernamentale în acest teritoriu chinez semiautonom. Cu o prezenţă la urne de peste 70%, candidaţii opoziţiei au câştigat potrivit presei locale aproape 90 la sută din locurile consiliilor de district.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numărătoarea voturilor era în curs luni dimineaţă după o participare record, dar centralizările parţiale conduceau la concluzia că reprezentanţii prodemocraţie ar urma să obţină mai multe locuri decât estimările iniţiale, din totalul celor 452 de mandate de consilier în joc.
 
Potrivit rezultatelor parţiale publicate luni dimineaţă de jurnalul South China Morning Post referitoare la 235 de mandate, candidaţii prodemocraţie ar obţine 196, faţă de 27 pentru candidaţii proBeijing şi 12 pentru candidaţii independenţi.
 
Alegerile pentru consilierii de district, care se ocupă de probleme ca gunoaiele menajere sau traseul liniilor de autobuz, suscită de obicei un interes scăzut, însă de această dată i-a mobilizat puternic pe locuitorii din Hong Kong.
 
"Vocea opiniei publice răsună clar şi puternic. Sperăm că guvernul va putea asculta cerinţele manifestanţilor", a afirmat pentru South China Morning Post unul dintre candidaţii aleşi pentru Partidul Democrat, Roy Kwong, membru al Consiliului Legislativ.
 
Participarea, care în 2015 a fost de numai 47%, a crescut duminică la aproximativ 71%, potrivit comisiei electorale. În total, 4,13 milioane de alegători au fost înscrişi, mai scrie AFP.
 
Lidera guvernului pro-chinez al Hong Kong-ului, Carrie Lam, a spus că va „asculta cu umilinţă” de vocea alegătorilor şi va „reflecta serios” asupra celor auzite. Alegerile au avut loc după luni de proteste, uneori violente, declanşate de o lege între timp retrasă a extrădării, care a fost văzută drept o încercare a Beijingului de a-şi consolida controlul asupra teritoriului semiautonom. 
 
Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a transmis, luni că Hong Kongul "face parte din China" oricare va fi rezultatul alegerilor locale de duminică.
 
"Nu sunt încă rezultatele definitive. Să aşteptăm rezultatele definitive", a declarat Wang Yi în faţa presei la Tokyo înainte de a se întâlni cu prim-ministrul japonez, Shinzo Abe.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: