Al treilea Kim se joacă cu focul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de experienţă a liderilor de la Phenian şi Seul poate declanşa un război în Peninsulă. Pentru a-şi consolida puterea,Kim Jong-un ar putea declanşa un război intercoreean.

În ultimele patru luni, Phenianul a întins foarte mult coarda: a lansat cu succes o rachetă în spaţiu  şi a realizat un al treilea test nuclear. Statele Unite şi ONU au decis că riscurile sunt prea mari pentru a le trece cu vederea. Naţiunile Unite au extins sancţiunile economice la adresa Phenianului, ceea ce i-a enervat şi mai tare pe liderii comunişti. „Acţiunile propagandistice sunt una, dar testele cu rachete şi cele nucleare sunt cu totul altceva“, spune Paul Carrol de la centrul american de studii şi cercetări Ploughshares Fund, citat de AFP.

RISCUL UNEI „ERORI DE CALCUL“

De-a lungul timpului, foştii lideri nord-coreeni, Kim Il-Sung şi fiul său Kim Jong-il, au fost maeştri în astfel de jocuri cu risc ridicat, care au mers de la explozia unui avion sud-coreean de linie în 1987 şi bombardarea unei insule sud-coreene în noiembrie 2010. Dar acum contextul şi actorii sunt diferiţi. În Coreea de Sud, cât şi în Coreea de Nord sunt doi lideri lipsiţi de experienţă: Kim Jong-un şi Park Geun-Hye.

Bruce Klingner de Heritage Foundation din Washington susţine că pericolul unei „erori de calcul“ este foarte ridicat mai ales în ceea ce-l priveşte pe Kim Jong-un, care nu are decât 30 de ani. Kim a fost încurajat nu numai de succesul testelor cu rachete şi cel nuclear, dar şi de faptul că „Seulul şi Washingtonul nu au răspuns ferm la provocările anterioare“, mai spune  Klingner.

BOMBARDIERE INVIZIBILE ÎN COASTA COMUNIŞTILOR

De data aceasta, Pentagonul a trimis cele mai temute avioane militare ale sale, bombardierele B-52 şi cele invizibile B-2, dar şi ultramodernele avioane de vânătoare F-22 în coasta Coreii de Nord, dorind să arate Phenianului că Seulul poate conta pe sprijinul american.

Peter Hayes, de la Institutul Nautilus, un centru de cercetare specializat în Asia, a declarat că B-52, în special,  aduce amintiri dureroase Nordului. În 1976, după moartea a doi soldaţi americani într-o ciocnire pe graniţa intercoreeană, SUA au trimis bombardierele B-52 deasupra peninsulei, dar au fost întoarse brusc, înainte de a intra în spaţiul aerian nord-coreean. Henry Kissinger, pe atunci secretar de stat american, declara că nu i-a văzut niciodată pe nord-coreeni atât de speriaţi“. Bombardierele B-52 pot transporta bombe nucleare.

CUM IESE DIN IMPAS KIM JONG-UN

În acest moment, mai multe scenarii sunt posibile, iar experţii merg de la creşterea presiunilor militare asupra liderilor de la Phenian, până la un război convenţional care ar fi clar pierdut de Nord. După ce a ameninţat în toate  felurile Seul şi SUA, cu un „război nuclear“, Kim Jong-un pare a fi în impas şi trebuie să acţioneze sau riscă să-şi piardă orice credibilitate, susţin analiştii. Pentru a-şi spăla obrazul ar putea să recurgă la o rachetă provocatoare spre Japonia sau una din insulele sud-coreene. Deocamdată, parlamentul nord-coreean a adoptat, luni, o ordonanţă privind accelerarea dezvoltării armelor nucleare şi a ales un nou premier ca parte a eforturilor de a-şi revitaliza economia. În ţară au loc mitinguri de sprijin al politicii belicoase a „marelui conducător“.

„The Wall Street Journal“ scrie că tânărul Kim trebuie să înţeleagă că declanşarea unui război nu poate însemna nimic altceva decât dispariţia lui şi a regimului său. Analiştii militari susţin că în momentul în care SUA vor simţi că nord-coreenii se apropie de momentul în care vor putea dispune de tehnologie nucleară cu care să lovească teritoriul american şi nu vor ezita să recurgă la lovituri preventive.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite