Al-Qaeda zâmbeşte în urma trupelor americane şi promite o revenire în Afganistan, sfidând acordul SUA cu talibanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Al-Qaeda / FOTO CNN
Al-Qaeda / FOTO CNN

Anunţul recent făcut de Al-Qaeda despre revenirea în Afganistan după retragerea forţelor coaliţiei în septembrie conturează o imagine mult diferită a viitorului statului afgan decât cea sperată în urma acordurilor semnate cu talibanii.

Forţele guvernului afgan se confruntă cu nişte „posibile rezultate proaste” împotriva talibanilor, după retragerea trupelor coaliţiei, spune şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley. Cu toate că principalul general american crede că forţele militare şi de poliţie ale statului afgan sunt „echipate destul de bine, antrenate destul de bine şi conduse destul de bine”, Milley a refuzat să spună şi că forţele afgane ar fi pregătite să facă faţă talibanilor fără sprijin internaţional direct.

Dar foarte reală ameninţare talibană nu este singura revenire care se profilează în Afganistan. Duminică, 2 mai, s-au împlinit 10 ani de la asasinarea lui Osama Bin Laden de către forţele speciale americane pe teritoriul Pakistanului. Numele său şi numele reţelei teroriste pe care o conducea, Al-Qaeda, au definit o adevărată eră în domeniul luptei anti-teroriste duse de către guvernul american. Chiar dacă în ultimii ani Al-Qaeda a intra într-un con de umbră, mai ales pe fondul ascensiunii Statului Islamic, retragerea din Afganistan a dezmorţit reţeaua teroristă.

Ameninţările Al-Qaeda

Într-un interviu exclusiv pentru CNN, desfăşurat prin intermediari, doi lideri ai Al-Qaeda au transmis că „războiul cu Statele Unite va continua pe toate fronturile până când americanii vor fi expulzaţi din restul lumii islamice”. Teroriştii Al-Qaeda i-au lăudat pe talibani pentru că au reuşit să ţină în viaţă lupta împotriva americanilor: „Mulţumită protecţiei oferite camarazilor de către afgani, multe fronturi jihadiste au activat cu succes în diferite părţi din lumea islamică pentru o lungă perioadă”, au mai transmis aceştia.

Decizia lui Biden de a retrage trupele americane şi ale coaliţiei din Afganistan până la 11 septembrie a fost posibilă, cel puţin parţial, doar în urma înţelegerii cu talibanii  din februarie 2020. O promisiune cheie făcută atunci de talibani a fost că vor rupe orice legături cu Al-Qaeda. 

Reacţia Al-Qaeda sugerează, însă, că şansele ca talibanii să respecte înţelegerea sunt foarte mici. Peter Bergen, expert CNN în terorism şi autor al mai multor cărţi despre Osama Bin Laden, spune că răspunsul Al-Qaeda pare întemeiat, susţinând că mai multe aspecte din răspunsul dat de către reţeaua teroristă „confirmă ceea ce ONU susţine de mult, că talibani s-au consulat în mod constant cu Al-Qaeda în timpul negocierilor cu Statele Unite şi că au garantat că îşi vor onora legăturile istorice cu grupul terorist”.

În răspunsul transmis postului CNN, Al-Qaeda susţine că Afganistanul reprezintă una dintre marile victorii ale reţelei. „Americanii sunt acum înfrânţi”, spun reprezentanţii grupului terorist, care trag o paralelă cu retragerea Uniunii Sovietice de acum trei decenii şi prăbuşirea ulterioară a regimului comunist: „Războiul din Afganistan a jucat un rol cheie în lovirea economiei americane”.

Ideea se potriveşte cu retorica lui Bin Laden, care susţinea că sovieticii au intrat în faliment din cauza războiului din Afganistan. Cu toate acestea, oricare ar fi fost impactul economic al războiului din Afganistan asupra Uniunii Sovietice şi oricât de multe trilioane de dolari au cheltuit americanii, nu a existat totuşi niciun colaps economic al Statelor Unite cauzat de conflictul afgan. 

Al-Qaeda şi ascensiunea ISIS

Al-Qaeda recunoaşte că războiul a afectat foarte mult reţeaua, la fel cum recunoaşte că asasinarea lui Bin Laden a fost o lovitură grea, mai ales în contextul ascensiunii Statului Islamic.

Atrocităţile şi atacurile Statului Islamic au eclipsat în ultimii ani chiar şi violenţa Al-Qaeda, dar grupul terorist susţine acum că totul e „o tăcere tactică”, spunând că reţeaua nu e distrusă, ci că „luptă un război pe termen lung, cu diferite etape”.  Ayman al-Zawahiri, actualul lider Al-Qaeda, apare din când în când în diferite înregistrări de propagandă, dar analiştii observă că e o figură lipsită de carisma lui Osama Bin Laden. Cu toate acestea, reţeaua se consideră un reper pentru ceilalţi jihadişti, grupuri asociate fiind active mai ales în Yemen, Siria, Somalia şi în nordul Africii.

Biden pare conştient de posibila duplicitate a talibanilor şi revenirea în prim plan a Al-Qaeda. „Ne vom păstra capabilitatea de a suprima din exterior viitoare ameninţări aduse ţării noastre. Dar să nu înţelegem lucrurile greşit - ameninţarea teroristă a evoluat dincolo de Afganistan din 2001 şi vom rămâne vigilenţi în faţa ameninţărilor aduse Statelor Unite, de oriunde ar veni. Al-Qaeda şi ISIS sunt prezente în Yemen, Siria, Somalia şi în alte locuri din Africa şi din Orientul Mijlociu”, a spus preşedintele american, miercuri, în discursul ţinut în Congres.

Dacă talibanii chiar sunt atât de apropiaţi de Al-Qaeda precum susţine reţeaua teroristă - şi precum crede ONU -, atunci talibanii, în loc de parteneri la armistiţiu, sunt principala poartă pentru întoarcerea Al-Qaeda în Afganistan.

„SUA nu mai e o problemă pentru fraţii noştri afgani, dar datorită sacrificiilor făcute în războiul din Afganistan, americanii sunt acum înfrânţi. Nu contează că sunt republicani ori democraţi - ambele partide au decis să retragă Statele Unite din război”, mai spun reprezentanţii Al-Qaeda.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite