Afganistanul şi Pakistanul s-au înţeles asupra redeschiderii negocierilor de pace cu talibanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO worldbulletin.net
FOTO worldbulletin.net

Oficialii de la Kabul şi Islamabad au căzut de acord asupra redeschiderii negocierilor de pace cu grupările talibane, în scopul încheierii insurecţiei sângeroase din Afganistan şi a atacurilor sporadice din Pakistan, relatează Reuters.

Cele două ţări ar urma să poarte discuţii luna viitoare cu oficiali ai Statelor Unite şi Chinei, pentru a media negocierile dintre cele două ţări şi insurgenţii islamişti. Anunţul a fost făcut printr-un comunicat emis de biroul preşedintelui afgan Ashraf Ghani, în urma unei întâlniri pe care acesta a avut-o cu generalul pakistanez Raheel Sharif în Kabul, duminică. 

Armata pakistaneză a confirmat înţelegerea printr-un comunicat similar, menţionând că cele două ţări vor stabili şi un „cadru mutual de gestionare a elementelor talibane care nu vor accepta un eventual acord pace”.

Grupurile talibane nu au oferit o poziţie asupra unor eventuale noi tratative de pace cu guvernul afgan. Precedentele tentative de negocieri cu reprezentanţii talibanilor, moderate de Pakistan,  au eşuat în luna iulie după ce un conflict intern a început între grupările islamiste.

  

Guvernul de la Kabul doreşte încheierea unei păci cât mai rapide cu insurgenţii islamişti, care au capturat regiuni semnificative după retragerea majorităţii trupelor NATO care au staţionat în Afganistan între 2001 şi 2014, iar acum se confruntă cu o altă problemă – creşterea influenţei grupării teroriste Stat Islamic în zonă.

Miliţii talibane au capturat oraşul Kunduz, al cincilea ca număr de locuitori din ţară, pentru o scurtă perioadă la sfârşitul lunii octombrie, înainte de recapturarea acestuia de armata afgană. Atacul a fost, însă, reprezentativ pentru modul în care a decurs războiul după retragerea NATO – aproximativ 500 de talibani au capturat oraşul în care erau staţionaţi între 5.000 şi 7.000 de soldaţi afgani.

image

 Harta conflictului din Afganistan. Cu maro sunt desemnate bazele talibane, cu portocaliu sunt desemnate zonele de acţiune ale acestora, iar cu verde sunt desemnate zonele controlate în totalitate de forţele afgane. SURSĂ Cecille Marin

Un eventual acord de pace ar fi benefic şi pentru economia ţării, răvăşită de 14 ani de război şi de corupţia omniprezentă la nivel înalt, care a alimentat şi o migraţie masivă din ţara asiatică. Peste 100.000 de imigranţi afgani au ajuns anul acesta în Uniunea Europeană în contextul crizei imigranţilor.

Calea până la un acord este lungă, în special datorită relaţiilor non-cordiale dintre cele două ţări – guvernul de la Kabul a acuzat de multe Islamabadul de adăpostirea şi chiar asistarea unor grupări talibane aflate la graniţa dintre cele două ţări, în ciuda faptului că atacuri recurente ale talibanilor au avut loc şi în Pakistan. Succesul negocierilor va depinde, cel mai probabil, de stabilirea unor termeni care să mulţumească majoritatea grupărilor talibane.

Talibanii au deţinut puterea politică în Afganistan între 1996 şi 2001, fiind înlăturaţi în decembrie 2001 în urma invaziei unei coaliţii internaţionale condusă de Statele Unite după atentatele de la World Trade Center. În ciuda unei prezenţe militare NATO în ţară de peste un deceniu, talibanii au rezistat şi au continuat insurecţia, punând în dificultate armata afgană după retragerea majorităţii trupelor internaţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite