„Afacerea Interpol“ loveşte în ambiţiile mondiale ale Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al Interpol Meng Hongwei FOTO EPA-EFE
Fostul şef al Interpol Meng Hongwei FOTO EPA-EFE

Dispariţia misterioasă a fostului şef al Interpol, anchetat pentru fapte de corupţie în China, ţara sa natală, loveşte în imaginea puterii de la Beijing şi în ambiţia de a-şi creşte prezenţa în organizaţiile internaţionale, comentează AFP.

Alegerea lui Meng Hongwei la conducerea principalei instituţii transfrontaliere de poliţie, la sfârşitul lui 2016, a reprezentat un triumf pentru regimul Xi Jinping, în pofida unor îngrijorări exprimate de activişti pentru drepturile omului.

În septembrie anul trecut, Beijingul a plusat prin găzduirea adunării generale anuale a Interpol, în faţa căreia preşedintele chinez a ţinut un discurs solemn.

Cu toate că este cea mai populată ţară de pe glob, China are o prezenţă relativ modestă în organizaţiile internaţionale în raport cu statele occidentale.

Iar dispariţia lui Meng, la sfârşitul lui septembrie, la reîntoarcerea în China, urmată de plasarea sa în arest într-o anchetă de corupţie şi demisia sa, readuce în actualitate activitatea aparatului represiv chinez, în contradicţie cu normele de transparenţă din ţările democratice.

Beijingul nu a considerat că ar fi relevant să informeze Interpol în legătură cu ancheta deschisă pe numele preşedintelui său şi nici măcar Franţa, ţara care găzduieşte această instituţie. Parisul a deschis o anchetă în cazul lui Meng la cererea soţiei sale.

„Acest caz va avea un impact negativ asupra soft power-ului chinez“, pronostichează politologul Willy Lam, de la Universitatea Chineză din Hong Kong. În plin război comercial transpacific, „dă apă la moară americanilor, care acuză China că nu respectă statul de drept“.

Presat, Beijingul a anunţat într-un final că Meng Hongwei, în vârstă de 64 de ani, este anchetat pentru „luare de mită“, fără a preciza dacă acuzaţiile sunt legate de activitatea sa la conducerea Interpol sau de postul de viceministru al Securităţii Publice, pe care îl ocupa în paralel.

Comisia Naţională de Supraveghere, responsabilă de cazul Meng, poate menţine în secret  un suspect timp de şase luni. Este principalul organ însărcinat cu aplicarea campaniei anticorupţie lansate de Xi Jinping după sosirea sa la putere la sfârşitul lui 2012.

Potrivit unui bilanţ oficial, peste 1,5 milioane de cadre au fost sancţionate în numele acestei campanii, suspectate că serveşte în principal la eliminarea unor opozanţi interni ai preşedintelui chinez.

Meng Hongwei nu doar că a acceptat mită, dar a şi „compromis securitatea naţională“, susţine Su Wei, profesor într-o şcoală de cadre a Partidului Comunist Chinez (PCC), citat marţi de cotidianul oficial Global Times.

„Xi cere loialitate absolută“, constată Willy Lam, notând că anchetatorii ar fi putut avea îndoieli în privinţa fidelităţii lui Meng faţă de linia prezidenţială.

Dar, se pare, aceste suspiciuni nu datează de ieri, Global Times amintind de demiterea lui Meng, în decembrie anul trecut, de la conducerea Pazei de Coastă a Chinei şi de excluderea sa, în aprilie, din celula PCC din ministerul în care activa.

De-acum încolo, „organizaţiile internaţionale vor reflecta probabil de două ori înainte de a avea un şef chinez“, spune de la Washington Bonnie Glaser, specialistă în sinologie la Centrul pentru studii strategice şi internaţionale, subliniind că acest caz nu este bun pentru imaginea Interpolului.

„Interpolul va intra sub focul criticilor dacă nu cere o anchetă publică şi repectarea drepturilor acuzatului“, atenţionează Glaser.

Chestionat în cazul Meng, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Lu Kang, a dat asigurări luni că ţara sa va continua să acţioneze „ca actor responsabil“ care joacă „un rol necesar în afacerile internaţionale şi organizaţiile multilaterale“.

Cheng Xiaohe, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Poporului din Beijing, recunoaşte că arestarea lui Meng „pătează“ imaginea Chinei, dar arată totodată că Beijingului „puţin îi pasă de imaginea sa atunci când este vorba de combaterea corupţiei“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite