Adio „un stat, două sisteme”? China mai face pas pentru a-şi asigura controlul total asupra Hong Kongului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile comuniste de la Beijing vor prezenta vineri un proiect de lege privind securitatea naţională în Hong Kong, act prin care vor interzice secesiunea, ingerinţa externă şi terorismul în fosta colonie britanică, relatează publicaţia South China Morning Post, citând surse anonime.

Acest proiect de lege va fi prezentat sub forma unei moţiuni supuse Adunării Naţionale Populare, precizează publicaţia, adăugând că textul va interzice orice activitate susceptibilă să înlocuiască puterea centrală.

Hong Kongul, aflat oficial sub administraţie specială de la retrocedarea sa Chinei în 1997, a fost anul trecut teatrul unei vaste mişcări de contestare a creşterii influenţei Chinei până la a reprezenta o ameninţare pentru principiul „un stat, două sisteme”. Această mişcare, manifestată adesea în mod violent, şi-a pierdut din intensitate pe fondul pandemiei de coronavirus, care a plecat din centrul Chinei.

Beijingul îşi doreşte aplicarea în primă fază a principiului „un stat, două sisteme” şi pentru Taiwan. Dar preşedinta Taiwanului a respins această idee, provocând furie în capitala Chinei. 

„Reunificarea este ceva inevitabil istoric a marii întineriri a naţiunii chineze. Avem dorinţa fermă, întreaga încredere şi suficientă capacitate să apărăm suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a reacţionat organul chinez responsabil de dosarul taiwanez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite