Activiştii prezenţi în centrul oraşului Almatî, când s-a tras asupra mulţimii, îşi spun versiunea: „Nu suntem terorişti! Tokaev, nu ne împuşca!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Aigerim Tuleujanova, activistă a Partidului Democrat neînregistrat din Kazahstan, se afla în mulţimea de protestatari asupra cărora forţele de ordine au deschis focul în Piaţa Republicii din Amatî, şi a povestit pentru postul Europa Liberă din Kazahstan că un grup de tineri s-a strâns acolo pentru a fi auziţi.

Pe 6 ianuarie seara, forţele de ordine au deschis focul pentru a alunga manifestanţii strânşi în piaţă. Erau circa 200 când a început să se tragă. Cei mai mulţi se aflau în faţa primăriei din Almatî, incendiată cu o zi în urmă, şi erau activişti tineri, neînarmaţi

În lipsa accesului la internet şi cu serviciile de telefonie mobilă întrerupte de compania de stat KazakhTelecom, versiunea dominantă a evenimentelor a fost cea susţinută public de preşedintele Kasâm Jomart Tokaev cum că protestele au fost conduse de „bande teroriste internaţionale care au urmat o pregătire specială în străinătate”.

Ministerul de Interne anunţa că a „lichidat” peste 26 de „infractori înarmaţi” şi a arestat peste 3.000 de persoane. Totodată, 18 membri ai trupelor de poliţie şi din garda naţională ar fi fost ucişi.

Numărul protestatarilor ucişi nu este cunoscut - relatări din presă ale martorilor descriu zeci de morţi.

Într-un interviu acordat Serviciului Kazah al Europei Libere, Tuleujanova a subliniat că cei împuşcaţi în Piaţa Republicii din Almatî pe 6 ianuarie, puţin după apus, erau activişti kazahi tineri, neînarmaţi, scrie Europa Liberă.

Aceştia veniseră să conteste versiunea preşedintelui despre terorişti şi aveau pancarte pe care se putea citi „Nu suntem terorişti!” şi „Tokaev, nu ne împuşca!”

Tinerii au amenajat un „centru de criză” în jurul căruia s-au adunat protestatarii pentru a-şi face cunoscute cererile: demisia guvernului  lui Tokaev şi un guvern interimar condus de un reprezentant al societăţii civile; formarea de unităţi locale de miliţie pentru a-i proteja pe cetăţeni de agenţii „provocatori” care devastează diverse locaţii în numele revoluţionarilor; alegeri democratice în loc de numiri în funcţii de administraţia prezidenţială din capitala Nur-Sultan.

Un alt activist prezent pe 6 ianuarie în Piaţă, Marat Turumbetov, a spus că, după lăsarea serii, au apărut trupe în vehicule blindate care au deschis focul asupra mulţimii cu mitraliere şi muniţie reală.

Bella Orinbetova, o activistă care locuieşte în apropierea pieţei, a numărat cinci maşini de patrulare a poliţiei, trei vehicule blindate şi mai multe camioane militare, cu zeci de soldaţi care înaintau de-a lungul străzii Satpaev către piaţă.

Corespondenţii Europei Libere spun că un tânăr de 20 de ani a fost împuşcat în piept şi a murit înainte să fie transportat la spital.

Turumbetov spune că a văzut câţiva tineri răniţi pentru care nu au sosit ambulanţe. Într-o oră piaţa a fost golită, dar împuşcături şi explozii sporadice s-au putut auzi pe tot parcursul nopţii.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care a condamnat incidentul, a declarat că că are informaţii potrivit cărora pe 6 ianuarie „împuşcături intense” între „militari şi indivizi înarmaţi au izbucnit în faţa primăriei din Almatî” lângă Piaţa Republicii.

Pe 7 ianuarie, autorităţile din Nur-Sultan au dublat forţele armate la cererea lui Tokaev,  acesta susţinând că protestele din ţară sunt opera unor „bande teroriste” antrenate în străinătate. La rândul său, Ministerul de Interne a justificat împuşcăturile care s-au auzit în dimineaţa de 7 ianuarie prin aceea că piaţa a fost curăţată de „grupări criminale”.

Între timp Topaev anunţase că a ordonat poliţiei şi armatei „să tragă pentru a ucide fără somaţie”, motivând că nu e nimic de discutat cu criminalii.

Kazahstan nu are politicieni din opoziţie în Parlament, întrucât partide precum Partidul Democrat şi partidul El Tiregi (Partidul Încrederii Naţionale) al lui Nurjan Altaev nu s-au putut înscrie la alegerile legislative din ianuarie 2021. 

Singurul partid politic înregistrat oficial şi care se autointitulează de opoziţie este Partidul Social Democrat Naţional care a mimat însă boicotarea votului. Prin urmare, cetăţenii nu au la dispoziţie niciun fel de mijloc democratic prin care să participe la viaţa politică şi nici reprezentanţi prin care să-şi comunice problemele.

Muhtar Ablîazov, liderul mişcării Alegerea Democrată a Kazahstanului (DVK), interzisă în 2018 ca grup „extremist”, respinge afirmaţiile lui Tokaev conform cărora în spatele protestelor ar fi „terorişti antrenaţi în străinătate”.

Ablîazov, fostul şef al BTA Bank şi ministru al Energiei, fugit în Franţa, spune că Tokaev caută să distragă atenţia de la faptul că tulburările din Kazahstan sunt rezultatul unor probleme interne create de guvern. A fost condamnat pentru fraudă şi abuz de putere după ce a înfiinţat DVK şi a intrat, în 2002, în opoziţie împotriva lui Nazarbaiev.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite