Acţiune ambiţioasă de curăţenie pe Everest. În doar două săptămâni au fost strânse 3 tone de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Zeci de ani de expediţii pe cel mai înalt vârf montan al planetei au făcut din Everest o ghenă de gunoi, cu resturi, deşeuri şi chiar cadavre.

Însă o echipă dedicată de voluntari se luptă cu această problemă prin efecutarea unuia dintre cele mai ambiţioase planuri de curăţenie şi rezultatele nu întârzie să apară.

Trei tone de deşeuri au fost colectate de pe munte doar în primele două săptămâni de la începerea acţiunii, potrivit AFP. 

Misiunea este desfăşurată de o echipă formată din 14 membri, care şi-a propus să curăţe muntele de 10 tone de gunoaie în 45 de zile

.

Printre gunoaiele recuperate în campania de curăţare a Everestului se numără conserve goale, sticle, plastic şi echipamente montane abandonate. Un elicopter militar ajută această acţiune şi în zilele următoare echipa va urca la taberele mai înalte pentru a colecta mai multe deşeuri.

De asemenea, la 8.848 de metri au fost descoperite patru cadavre, potrivit autorităţilor.

„Echipa noastră a ajuns acum la Tabăra de Bză a Everestului pentru campania de curăţenie. Toate lucrurile de care avem nevoie, inclusiv apă, hrană şi adăpost ne sunt furnizate acolo“, a declarat Dandu Raj Ghimire, director general al Departamentului de Turism din Nepal, potrivit Himalayan Times.

Guvernul nepalez şi comunităţile locale s-au luptat de mult timp cu problema deşeurilor de pe munte, alpinişti din toată lumea escaladând Everestull în fiecare an, în încercarea de a ajunge în vârf.

Din 2011 încoace, au fost făcute eforturi constante de a strânge din tonele de gunoaie de pe munte şi mai multe sisteme de gestionare a deşeurilor au fost implementate.

Potrivit Everest Sumiteers Association, creşeterea mare a numărului de vizitatori din ultimele decenii a avut un impact sever asupra mediului delicat al muntelui.

În 2014, guvernul a introdus o garanţie pentru alpinişti, care le este returnată dacă aceştia ajung la baza muntelui cu opt kilograme de deşeuri.

Însă cei responsabili cu procesul de curăţenie se confruntă acum cu altă problemă: încălzirea globală, care a determinat topirea mai rapidă a zăpezii de pe munte şi expunerea unui număr din ce în ce mai mare de cadavre.

„Din cauza impactului schimbărilor climatice şi al încălzirii globale, zăpada şi gheţarii se topesc rapit şi cadavrele sunt din ce în ce mai expuse şi descoperite din ce în ce mai des de către alpinişti“, a spus Tshering Sherpa, fost preşedinte al Asociaţiei de Alpinism din Nepal.

Peste 200 de alpinişti au murit pe munte din 1922 încoace, atunci când au fost înregistrate primele decese pe Everest. Se crede că cea mai mare parte a cadavrelor a rămas îngropată sub gheţari sau zăpadă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite