Şoigu îl „corectează” pe Tokaev: Ce spune ministrul rus al Apărării despre retragerea trupelor OTSC din Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari ruşi sosind în Kazahstan pe 8 ianuarie FOTO EPA-EFE
Militari ruşi sosind în Kazahstan pe 8 ianuarie FOTO EPA-EFE

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, are o altă părere decât preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, în privinţa retragerii trupelor Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) din Kazahstan, susţinând că misiunea se va încheia după stabilizarea completă a situaţiei din această ţară din Asia Centrală.

„Forţele colective îşi vor îndeplini sarcinile până când situaţia din Kazahstan va fi pe deplin stabilizată”, a declarat Şoigu, fără să avanseze vreun termen precis în privinţa retragerii trupelor OTSC.

Potrivit ministrul rus, forţele OTSC îndeplinesc în prezent sarcini de protejare a unor importante facilităţi militare, de stat şi cu caracter social din Kazahstan.

Anterior, Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că trupele desfăşurate de Rusia şi aliaţii ei din OTSC în Kazahstan după tulburările violente de săptămâna trecută vor începe să se retragă din 13 ianuarie şi să părăsească teritoriul ţării în cel mult zece zile. O părere optimistă, în condiţiile în care Rusia nu şi-a retras niciodată complet trupele desfăşurate în ţări străine, în special foste republici sovietice, sub pretextul menţinerii păcii.

„Misiunea principală a forţelor de menţinere a păcii s-a încheiat cu succes”, a comunicat Tokaev Parlamentului kazah.

Aceste trupe - 2.030 oficial; mai multe potrivit presei ruse independente -, constituite în principal din paraşutişti ruşi, au fost desfăşurate într-un mod fără precedent în cadrul OTSC, o alianţă formată din foste şase republici sovietice şi aflată sub conducerea Moscovei (Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan).

Circa 10.000 de persoane au fost reţinute în urma tulburărilor din Kazahstan, care au început la 2 ianuarie în vestul ţării în urma dublării preţului la gazul lichefiat, utilizat drept combustibil pentru maşini. Protestele au degenerat în violenţe brutale la Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde au fost incendiate şi devastate clădiri oficiale şi magazine. Bilanţul morţilor nu este cunoscut cu exactitate.

Aceste tensiuni sociale au denotat o luptă pentru putere la vârf între tabăra lui Kassîm-Jomart Tokaev şi clanul fostului lider Nursultan Nazarbaev. Tokaev a pus aceste evenimente pe seama unei „tentative de lovitură de stat” întreprinsă de „terorişti” veniţi din străinătate, o viziune îmbrăţişată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Parlamentul Kazahstanului a aprobat marţi numirea lui Alihan Smailov, în vârstă de 49 de ani, în calitate de prim-ministru al ţării, funcţie pentru care a fost propus de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev. Smailov a preluat cu titlu interimar conducerea guvernului la 5 ianuarie, pe fondul protestelor.

Tot marţi, Tokaev l-a acuzat pe Nazarbaev că a favorizat apariţia unei „caste a bogaţilor” în Kazahstan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite