Şeful executivului din Hong Kong: „Aş demisiona dacă aş putea. Acţiunile mele n-au nicio scuză.“ Ce spune despre o potenţială intervenţie militară a Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a spus că ar demisiona dacă ar putea şi s-a învinovăţit pentru a fi provocat „o tulburare de neiertat”, o criză naţională, care a dus la luni de proteste antiguvernamentale, potrivit unei înregistrări audio obţinute de Reuters, relatează CNN.

În cadrul unei întâlniri cu uşile închise care a avut loc săptămâna trecută, liderul din Hong Kong a spus unor oameni de afaceri că regretă profund că a forţat adoptarea controversatei  legi a extradării, dar a subliniat că decizia de a proceda în acest fel a fost una proprie.

„Dacă aş fi în situaţia de a alege, primul lucru pe care l-aş face ar fi să-mi dau demisia, nu înainte de a oferi scuzele mele sincere”, a spus aceasta în engleză.

Ea a explicat că spaţiul său de manevră este acum unul extrem de „limitat”, întrucât criza a devenit una naţională, o chestiune de securitate şi suveranitate pentru China, mai ales în contextul tensiunilor acesteia cu SUA.

„Spaţiul de manevră politic pentru un şef al executivului care, prin constituţie, trebuie să servească doi stăpâni, o situaţie nefericită, şi anume guvernul central, respectiv populaţia Hong Kong-ului, este unul foarte, foarte limitat”.

Potrivit Reuters, guvernul de la Beijing a respins o propunere recentă din partea lui Lam de a disipa conflictul prin retragerea cu totul a proiectului de lege. Şefa executivului a suspendat proiectul pe 15 iunie, iar pe 19 iulie l-a declarat „mort”.

„Nu am primit instrucţiuni şi nici nu am fost presată de guvernul central în privinţa proiectului de lege”, se mai aude Lam spunând în înregistrarea de 24 de minute.

„Acesta s-a dovedit o mişcare deosebit de nepotrivită date fiind circumstanţele”, a adăugat Lam.

„Nu am fost suficient de atenţi şi empatici şi de aceea nu am realizat câtă teamă şi anxietate resimte populaţia faţă de China continentală.

Un şef de guvern care stârneşte o tulburare de o asemenea amploare prin acţiunile sale nu poate fi scuzabil”, a spus aceasta.

Protestele din Hong Kong constituie cea mai criză politică prin care trece regiunea semiautonomă de la cea din 1989, când China a intervenit militar la protestele din Tiananmen Square

Lam mai spune că China nu are „absolut niciun plan” să aducă armata pe străzile din Hong Kong şi e dispusă să aştepte” să se disipeze tulburările – chiar dacă asta va afecta economia şi turismul – întrucât Beijing-ul este cât se poate de conştient că-şi pătează reputaţia dacă trimite armata să oprească protestele.

„Ştiu foarte bine că preţul ar fi mult prea mare. Ţin la imaginea lor în lume.

„China a avut nevoie de mult timp pentru a-şi construi o anumită imagine şi a fi recunoscută ca o economie nu doar mare, ci şi responsabilă, astfel că renunţarea la toate aceste aspecte pozitive sigur nu e pe ordinea lor de priorităţi”.

În legătură cu faptul că înregistrarea a apărut în presă, biroul executivului din Hong Hong a răspuns într-un mail trimis CNN că Lam a participat la două evenimente care au avut învitaţi printre alţii şi oameni de afaceri şi că toţi invitaţii au fost informaţi asupra aplicabilităţii regulii Chatham House – conform acesteia, participanţii la o intâlnire pot disemina conţinuturile expuse, dar nu pot divulga identitatea vorbitorului sau a participanţilor. Aşadar biroul „nu este în postura de face comentarii în legătură cu afirmaţiile şefului executivului”.

Lam a mai spus oamenilor de afaceri prezenţi că incapacitatea sa de a „veni cu o soluţie politică astfel încât să calmeze tensiunile” este „cea mai mare tristeţe a sa”, precizând că deşi nu e un moment bun pentru „a-şi plânge de milă”, se simte frustrată că „nu poate reduce presiunea  de pe umerii ofiţerilor de poliţie din prima linie” şi de asemenea că nu poate nimic să liniştească numărul mare de „protestatari paşnici cuprinşi de asemenea sentimente de revoltă  faţă de guvern şi „de mine mai ales”.

Protestele de la Hong Kong durează deja de 13 săptămâni, cu ciocniri tot mai violente între manifestanţi şi forţele de ordine şi cu înmulţirea protestelor neautorizate. Weekendul trecut, protestatarii au blocat accesul la aeroportul internaţional din Hong Kong.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite