Îngrijorare la OMS cu privire la un nou virus transmis de şobolani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şobolanii infectează oamenii cu un tip specific de hepatită şi nimeni nu ştie cum
Şobolanii infectează oamenii cu un tip specific de hepatită şi nimeni nu ştie cum

O nouă tulpină de hepatită E provenind de la de la şobolani se extinde în ultimele luni în Hong Kong. Boala contagioasă a dus deja la spitalizarea a zeci de oameni, iar un raport a fost trimis la OMS.

O nouă tulpină de hepatită E transmisă de şobolan, o boală cunoscută şi sub numele de HEV, a fost descoperită acum câteva luni în Hong Kong. O duzină de oameni au fost testaţi pozitiv, iar medicii nu exclud existenţa altor sute de infectaâi cu acest virus.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Kong au descoperit un caz mai neobişnuit de hepatită în 2018. Pacientul zero a fost identificat în persoana unui bărbat de 56 de ani care a fost supus unui transplant de ficat. Acesta prezenta funcţii hepatice anormale, fără o cauză evidentă. Testat negativ pentru tulpina umană a hepatitei E (HEV), noile examinări au scos la suprafată că omul se infectase cu un tip de hepatită transmisă de şobolani.

Şobolanii infectează oamenii cu un tip specific de hepatită şi nimeni nu ştie cum. În 2018, experţii în boli infecţioase de la Universitatea din Hong Kong au întâlnit un pacient neobişnuit. Testele au demonstrat că sistemul său imunitar răspundea la hepatita E dar în acelaşi timp au constatat absenţa tulpinei umane a virusului din sânge.

Hepatita E este o boală a ficatului care poate provoca febră, icter şi mărirea ficatului. Virusul se regăseşte în patru specii de animale, dar la acea vreme, doar unul era cunoscut că infectează oamenii. De atunci, alţi zece oameni au mai fost diagnosticaţi cu HEV, cel mai recent săptămâna trecută când un bărbat de 61 de ani a fost testat pozitiv. În majoritatea cazurilor, semnele unor infestări cu şobolani în zonele unde oamenii trăiesc au fost descoperite.

Tulpina umană a hepatitei E este transmisă de obicei prin contaminarea apei potabile cu fecale, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dar tulpina transmisă de şobolan rămâne un mister. Nimeni nu ştie exact cum este transmis virusul de la şobolan la om. Cercetătorii au emis diferite teorii, dar niciuna nu este concludentă.

Echipa de cercetători şi autorităţile oraşului încearcă din 2018 să înţeleagă mai bine această nouă ameninţare pentru sănătate. Totuşi, există unele progrese în privinţa testelor de diagnosticare. Oamenii de ştiinţă conduc noi teste pe şobolani pentru a înţelege cum se produce transmiterea de la rozătoare la oameni. Dar încă rămân multe necunoscute, precum perioada de incubaţie a virusului sau utilizarea unui tratament eficient. Medicaţia folosită pentru a vindeca tulpina umană a avut rezultate mixte printre pacienţi. Necunoaştearea modului de transmitere de la şobolan la om transformă eforturile de prevenţie a infecţiilor ulterioare într-o misiune dificilă.

În mod paradoxal, pacienţii infectaţi cu noua tulpină de hepatită provin din zone cu un risc scăzut de infestare cu şobolani. Cum eliminarea tuturor rozătoarelor nu este posibilă, autorităţile îndeamnă populaţia să adopte măsuri preventive. Problema în sine nu este doar a oraşului Hong Kong, ea se regăseşte şi în marile metropole ale lumii. Infectarea cu HEV de şobolan este un scenariu posibil pentru că nimeni nu efectuează teste în acest sens. Testele nu au fost adoptate pe scară largă pentru că nimeni nu a considerat virusul o ameninţare pentru oameni până la momentul de faţă.

Virusul poate avea consecinţe grave asupra pacienţilor cu imunitate scăzută. Grupul persoanelor vulnerabile poate suferi leziuni pe termen lung ale ficatului, ţesuturi cicatrizate sau pot face hepatită cronică. În Europa, lipsa de conştientizare a medicilor şi diagnosticarea sub standarde au dus la sub-raportarea cazurilor de hepatita E. Fără nici o măsură de control, virusul poate infecta oamenii la nivel mondial iar riscul este mai mare în cazul comunităţilor care se confruntă cu afecţiuni preexistente, relatează CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite