Căldura insuportabilă determină Qatar să instaleze sisteme de răcire pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Qatar este unul dintre cele mai călduroase locuri de pe Terra, iar pentru că temperatura creşte aşa mult, autorităţile au instalat aparate de răcire stradale, potrivit Independent.

În Qatar, temperaturile sar de 46 de grade vara, iar în condiţiile în care va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2022, stadioanele vor fi pregătite cu sisteme speciale de răcire. Toate cele 40.000 de scaune vor avea montate sisteme care suflă aer rece la nivelul gleznei spectatorului. 

Sisteme de ventilaţie la stadionul din Doha

image

Însă nu doar stadioanele sunt răcite, ci sunt luate măsuri la nivelul întregii ţări. Pentru a supravieţui căldurii copleşitoare, sunt montate aere condiţionate stradale  - în pieţe, de-a lungul trotuarelor, chiar şi la mall-uri în aer liber. 

Însă tot acest sistem de răcire trebuie alimentat de o putere electrică provenită din folosirea unor combustibili care emit mult dioxid de carbon, ceea ce produce probleme climatice. Iar Qatarul foloseşte aproximativ 60% din electricitate pentru sistemul de răcire.

Cercetările arată că până în 2030 volumul sistemelor de răcire şi volumul de emisii se vor dubla comparativ cu 2016.

„Dacă oprim sistemul de răcire, ar deveni insuportabil. Nu se poate lucra eficient.”, a spus Yousef al-Horr, fondatorul Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cercetare.

„Vorbim de creşteri de temperatură între 4 şi 6 grade Celsius în zone unde deja ne confruntăm cu temperaturi ridicate.”, a spus Mohammed Ayoub, directorul pentru cercetare de la Institutul Mediului şi Cercetării Energetice din Qatar, care crede că în viitorul apropiat unele zone urbane vor fi nelocuibile.

O altă problemă cauzată de căldura excesivă este umiditatea.

„Dacă este cald, iar umiditatea relativă este la 100%, poţi muri de la căldura pe care o produce propriul tău corp”, a spus Jos Lelieveld, de la Institutul de chimie Max Planck din Germania.

Temperatura generală în Qatar a crescut cu 2 grade Celsius faţă de perioada pre-industrială.

Guvernul din Qatar şi-a propus în plan ca în viitorul apropiat să fie plantaţi un milion de copaci, idee pe care unii experţi o consideră nerealistă.

De teamă ca turiştii care vor ajunge odată cu începerea Campionatului Mondial de Fotbal să nu aibă de suferit din cauza căldurii, se impune decizia de a amâna cu 5 luni competiţia sportivă.

Pe noul stadion Al Janoub cele 40.000 de locuri sunt răcite printr-un sistem special de răcire, iar alte ventilatoare răcesc suprafaţa de joc.

Luna trecută, când Doha a găzduit Campionatul Mondial de Atletism, proba de maraton femei s-a desfăşurat la miezul nopţii.

„Qatarul este unul dintre locurile unde recent temperatura a crescut foarte mult. Schimbările climatice din această zonă ne arată unde va ajunge întreaga lume, dacă nu acţionăm şi nu reducem emisiile de gaze.”, a spus Zeke Hausfather, cercetător al schimbărilor climatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite