În 2025, China va avea cea mai puternică armă navală din lume: tunul electromagnetic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O armă electrică cu putere electromagnetică ar trebui să se integreze în arsenalul navelor de război chineze în 2025, potrivit unor surse din serviciile secrete ale SUA, citate de CNBC.

Considerate arme redutabile, tunurile electromagnetice sunt de mult timp râvnite de armatele din Rusia, Iran şi SUA.  Modelul chinezesc este, de exemplu, capabil să atingă o ţintă situată la 200 de km în nouăzeci de secunde.

Fiecare muniţie costă între 21.000 şi 43.000 de euro, faţă de o rachetă Tomahawk (subsonică cu rază lungă de acţiune ), care costă peste 1,2 milioane euro.

Tunul electromagnetic (railgun) foloseşte energie electromagnetică în locul prafului de puşcă pentru a lansa proiectile cu o viteză de aproape şase ori mai mare decât cea a sunetului.

 „Armele electromagnetice reprezintă viitorul superiorităţii maritime“, afirmă Thomas Beutner, şeful departamentului de armament naval şi aerian al Biroului de Reglementare Nucleară.  Marina americană dezvoltă astfel de arme începând cu anul 2005, dar tunul său electromagnetic nu va fi funcţional prea curând , susţine CNBC.

China se află în faza de testare a tunului electromagnetic pe navă. Potrivit surselor CNBC, primele tunuri electromagnetice chinezeşti au fost puse la punct  în 2011, iar primele teste au avut loc în 2014. Între 2015 şi 2017, arma a fost calibrată pentru a-şi mări raza de acţiune. În decembrie 2017, a fost amplasat pe nave de război şi a fost testată pe mare, lucru pe care nici o altă ţară nu a făcut-o.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite