80.000 de familii din China, dislocate pentru a face loc unei noi atracţii turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de asfaltare ale unor drumuri au fost deja demarate în Kaifeng FOTO: Reuters
Lucrările de asfaltare ale unor drumuri au fost deja demarate în Kaifeng FOTO: Reuters

Oficialii din Kaifeng vor să mute aproape 5% din populaţia ţării, de dragul de a înfiinţa o atracţie turistică pentru care vor cheltui miliarde de dolari.

Planul pentru Kaifeng, unul dintre cele şapte oraşe antice ale Chinei, este de a recrea imaginea sa istorică din timpul dinastiei Song (960-1279), scrie Russia Today.

Potrivit oficialităţilor chineze, guvernul de la Beijing va începe demolarea a aproximativ şase milioane de metri pătraţi de cartiere rezidenţiale vechi, aflate în stare avansată de degradare. Se aşteaptă ca acţiunea să dureze patru ani şi implică relocarea a aproximativ 80.000 de familii.

Casele vor fi înlocuite de un sit turistic tematic al Dinastiei Song, de 200.000 de metri pătraţi.

În ciuda istoriei regale a oraşului Kaifeng, fostă capitala a Chinei în timpul domniei a nouă împăraţi, este cel mai sărac centru urban din provincia Henan. Cum vechile industrii au decăzut, fiind înlocuite de servicii, turismul este considerat o perspectivă promiţătoare.

Proiectul necesită investiţii masive, în plus faţă de cele 15 miliarde de dolari pentru mutarea localnicilor. Venitul anual al oraşului nu depăşeşte un miliard, aşadar, nu este clară modalitatea în care proiectul va fi finanţat. Şeful adjunct al biroului de dezvoltare a locuinţelor şi a spaţiului urban-rural din Henan, Kong Xiangcheng, a admis că proiectul este „foarte dificil“, însă guvernul local este pregătit.

Banca de Construcţii a Chinei a semnat un contract cu oraşul în care promite guvernului un împrumut de două miliarde de dolari.

În timp ce oficialii au fost încântaţi de plan, ca o posibilă modalitate de creştere a veniturilor oraşului, locuitorii sunt mai puţin impresionaţi. Mulţi dintre ei au ridicat întrebarea dacă guvernul local îşi permite proiectul şi dacă se obţine vreun beneficiu din el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite