Navele Chinei care ar trebui să îngrijoreze SUA. Beijing îşi construieşte marina într-un ritm mai rapid decât SUA şi toţi aliaţii săi

Navele Chinei care ar trebui să îngrijoreze SUA. Beijing îşi construieşte marina într-un ritm mai rapid decât SUA şi toţi aliaţii săi

China a făcut o declaraţie importantă cu privire la ambiţiile sale navale prin lansarea recentă a celui de-al treilea şi cel mai avansat portavion al său. Experţii spun că noile sale sisteme de luptă arată că recuperează rapid decalajul faţă de SUA, oferindu-i capacitatea de a lansa mai multe avioane, mai repede şi cu mai multă muniţie.

Dimensiunea teoretică a Relaţiilor Internaţionale (RI) de azi este eminamente occidentală. Se ştie puţin despre alternativele provenite din alte sfere civilizaţionale, alte experienţe istorice şi culturi. Valoarea şi aplicabilitatea unei filosfii politice sau teorii RI este universală dacă această universalitate funcţionează în ambele sensuri.

acum 21 zile · comentarii (11)

Prin praful de puşcă ce încă nici nu s-a aşezat în Ucraina, ba dimpotrivă, este greu să vedem prea departe, cu toate acestea nu este deloc prea devreme să ne punem câteva întrebări importante un pic mai departe de situaţia din teren din Ucraina. Pentru că răspunsurile la aceste întrebări ne pot da indicii valoroase pentru ce va fi de acum încolo.

acum 4 luni · comentarii (10)

În materialul de astăzi al revistei presei „China la zi”, vă prezentăm o serie de declaraţii şi articole din presa chineză. Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziţia oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR).

acum 4 luni · comentarii (1)

În materialul de astăzi al revistei presei ,,China la zi”, vă prezentăm o serie de declaraţii şi articole din presa chineză, apărute săptămâna trecută, care prezintă pe larg evoluţiile de securitate din regiune. Să remarcăm că şi în acest interval de timp presa chineză a fost focalizată tot pe conflictul SUA/NATO – Rusia şi reflectă pe larg poziţiile Federaţiei Ruse din acest punct de vedere.

acum 4 luni · comentarii (7)

Cu ocazia participării la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a acordat un interviu (scris) în exclusivitate directorului şi redactorului-şef al China Media Group, Shen Haixiong. Redăm, în această ediţie a „Chinei la zi”, textul integral al interviului în continuare.

acum 4 luni · comentarii (10)

În materialul de astăzi al revistei presei „China la zi”, vă prezentăm două materiale din presa chineză, care prezintă pe larg întrevederile preşedintelui Xi Jinping cu preşedinţii Federaţiei Ruse şi, respectiv, ai Serbiei. Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziţia oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

acum 5 luni · comentarii (7)

În materialul de astăzi al revistei presei „China la zi”, vă prezentăm o serie de declaraţii oficiale ale purtătorilor de  cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din ultima săptămână a lunii care a trecut şi, în final, două articole din presa chineză, care reflectă preocupări majore ale Beijing-ului.

acum 5 luni · comentarii (9)

În numărul de astăzi, am selectat pentru publicul nostru o serie de articole recente consacrate relaţiilor bilaterale sino-ruse. Mesajul (oficios) pe care autorităţile chineze vor să îl transmită prin preluarea şi propagarea acestor texte este că relaţia sino-rusă devine tot mai solidă, strategică, iar Occidentul este principalul vinovat.

acum 5 luni · comentarii (13)

În articolul de astăzi al proiectului „China la zi”, vă prezentăm o serie de declaraţii oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din prima jumătate a lunii ianuarie şi, în final, două articole din presa chineză care reflectă, fie şi indirect, poziţia conducerii de la Beijing.

acum 5 luni · comentarii (13)

În numărul de astăzi, vă prezentăm o serie de declaraţii oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din perioada 21 – 27 decembrie 2021. Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziţia oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

acum 6 luni · comentarii (6)

În numărul de astăzi, vă prezentăm o serie de declaraţii oficiale ale purtătorilor de  cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din luna decembrie. Sesizăm că, dincolo de întărirea, cel puţin declarativă, a parteneriatului ruso-chinez, există o îngrijorare şi o iritare din partea Chinei faţă de acţiunile diplomatice ale SUA în Asia.

acum 6 luni · comentarii (39)
Modifică Setările