China, la vânătoare de  „creiere“

China, la vânătoare de  „creiere“

Mai multe rapoarte au dezvăluit disponibilitatea Chinei de a pune cercetarea civilă şi cooperarea ştiinţifică internaţională în serviciul armatei sale. Cel mai adesea, este vorba de adaptarea transferurilor legale de tehnologie, profitând de deschiderea universităţilor occidentale. Dar, uneori, este implicat şi spionajul.

Represiunea chineză se instalează în Hong Kong. Prima persoană inculpată în baza legii securităţii, declarată vinovată de terorism, incitare la secesiune

Represiunea chineză se instalează în Hong Kong. Prima persoană inculpată în baza legii securităţii, declarată vinovată de terorism, incitare la secesiune

Prima persoană inculpată în baza legii securităţii naţionale în Hong Kong a fost declarată vinovată marţi de terorism şi incitare la secesiune într-un important caz cu implicaţii pe termen lung pentru modul în care legislaţia remodelează tradiţiile de drept comun ale oraşului, relatează France Presse.

Studiu. Vaccinul chinezesc Sinovac produce anticorpi ce dispar după aproximativ şase luni şi necesită un suprarapel

Studiu. Vaccinul chinezesc Sinovac produce anticorpi ce dispar după aproximativ şase luni şi necesită un suprarapel

Anticorpii produşi de vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech scad treptat sub un nivel-cheie la aproximativ şase luni după administrarea celei de-a doua doze în cazul celor mai multe dintre persoanele vaccinate, însă cea de-a treia doză a serului (suprarapel) a arătat un puternic efect de stimulare a protecţiei împotriva noului coronavirus, potrivit unui studiu realizat în laborator, informează Reuters.

Summit-ul organizat online în 6 iulie de PCC cu peste 10000 de reprezentaţi ai peste 500 de partide politice din 160 de ţări a fost un prilej pentru a observa nu doar aspecte subtile ale relaţiilor respectivelor ţări cu China ci şi elemente ale propriilor politici externe şi interne ale respectivelor ţări. Vorbitorii au fost şefi de stat, prim-miniştri şi şefi de partide, iar discursurile, între 7şi 10 minute.

acum 17 zile · comentarii (1)

În cinci ani de zile, fiecare capitală europeană importantă va avea un institut de cercetare dedicat Chinei. Nu e o chestiune de „modă”, nici o intruziune „prietenoasă” a Chinei în spaţiul concurent, euro-atlantic, ci o necesitate obiectivă. Dacă China este – şi este! – o „provocare structurală” pentru Vest, şi nu doar o „problemă”, precum Federaţia Rusă, este limpede că imperativul major al oricărui stat serios este cunoaşterea acelei provocări.

acum 24 zile · comentarii (20)

Deoarece se află într-o regiune cu călduri extreme, deşert şi fără apă potabilă, Emiratele Arabe Unite au abordat dintotdeauna foarte serios schimbările climatice. Cine poate conştientiza mai bine ce înseamnă efectele dezastruoase ale încălzirii planetare decât o ţară care trăieşte în deşert?

acum 3 luni · comentarii (0)

Potrivit documentelor militare chineze Taiwanul va pierde mai mult din creşterea Chinei, ca superputere a secolul XXI, decât orice altă ţară din lume. Apariţia Chinei ca a doua cea mai mare putere politică, economică şi militară a lumii ameninţă interesele multor naţiuni, dar numai Taiwanul îşi are existenţa în joc. China are planuri de război numai pentru Taipei.

acum 4 luni · comentarii (69)

Biden a declarat, în faţa a 4 senatori, la o întâlnire pe subiectul modernizării infrastructurii SUA, că a vorbit cu preşedintele chinez Xi Jinping timp de două ore. „Dacă nu ne mişcăm, ei vor mânca prânzul nostru“, a spus Biden despre chinezi. „Au noi iniţiative majore, în domeniul feroviar. Şi au deja trenuri care merg, cu uşurinţă, cu 360 km/h... Lucrează foarte mult pentru a face ceea ce cred că va trebui să facem şi noi“.

acum 5 luni · comentarii (29)

Implicaţiile civile şi militare sunt enorme şi ne arată că civilizaţia noastră este gata să intre într-un stadiu cu totul nou de evoluţie, pentru prima oară folosind la o scară regională sau continentală Inteligenţa Artificială pentru a schimba radical condiţiile de viaţă, de producţie materiaă şi perspectivele de supravieţuire.

acum 8 luni · comentarii (59)

Sub umbrela Războiului Rece dintre SUA şi China, pe care cu onestitate trebuie să-l recunoaştem, criza coronavirusului nu a făcut decât să sporească antagonismul între cele două. Sunt puţine zone de pe glob unde cele două nu sunt în conflict. Mediterana este în flăcări, iar Germania este prinsă între cele două mari puteri China şi SUA. Rusia continuă războiul hibrid împotriva Estului.

acum 1 an · comentarii (31)

Semnalul de alarmă este foarte serios, e cât se poate de oficial şi a fost făcut public nu cu multe zile în urmă de autorităţile chineze, în mod clar doritoare să pună absolut totul în circuit public pentru a nu mai da ocazia apariţie unor dubii, acuzaţii şi nelămuriri persistente transformate în argumente pentru diverse teorii ale conspiraţiei, aşa cum a fost cazul pentru episodul iniţial cu noul coronavirus.

acum 1 an · comentarii (49)

India şi China sunt în confruntări armate directe la 4270 m. Trupele speciale, pregătite pentru lupta la înălţimi cu aer rarefiat, au fost mobilizate în toată zona frontierei în lungime de 3488 km nedemarcată şi aflată în dispută încă din perioada decolonizării şi din timpul războiului din 1962.

acum 1 an · comentarii (51)

Dacă la Bucureşti, la nivel înalt, a fost reafirmată opţiunea României pentru menţinerea Parteneriatului Strategic cu SUA, a prezenţei noastre active în NATO şi UE, la Beijing s-a reiterat faptul că asigurarea intereselor strategice ale Chinei în lume implică - cum au dovedit ultimele evenimente - şi asumarea riscului confruntării cu Statele Unite, într-un nou Război Rece.

acum 1 an · comentarii (26)
Modifică Setările