Hrana, în epoca urbanizării. Industria alimentară din China va influenţa răspândirea unei pandemii, scrie Bloomberg 1

Având cea mai mare infrastructură feroviară de mare viteză, un sistem de plăţi efectuat în mare parte prin intermediul aplicaţiilor de pe telefoanele inteligente şi jumătate dintre centralele pe bază de energie solară din lume, China pare deseori a fi o ţară aflată la frontiera tehnologică. Însă, atunci când vine vorba despre felul cum se hrăneşte, încă mai are de învăţat, notează Bloomberg.

Hrana, în epoca urbanizării. Industria alimentară din China va influenţa răspândirea unei pandemii, scrie Bloomberg Vezi comentarii 1

Cine ar fi noul ministru de Externe al lui Kim Jong-un

Cine ar fi noul ministru de
Externe al lui Kim Jong-un

Regimul comunist de la Phenian a anunţat sâmbătă plecarea lui Ri Yong-ho de la conducerea Ministerului nord-coreean de Externe, fără a da detalii despre înlocuitorul său. Surse sud-coreene susţin că noul şef al diplomaţiei nord-coreene este Ri Son-gwon, implicat în evoluţiile recente de apropiere între Phenian şi Seul.

Povestea cutremurătoare a studentei care a murit după ce a trăit ani de zile cu mai puţin de jumătate de dolar pe zi pentru a-şi putea îngriji fratele bolnav

Povestea cutremurătoare a studentei care a murit după ce a trăit ani de zile cu mai puţin de jumătate de dolar pe zi pentru a-şi putea îngriji fratele bolnav

Wu Huayan, o studentă chineză de 24 de ani internată în spital în urmă cu câteva luni pentru malnutriţie severă, după ce ani de zile s-a înfometat pentru a-şi permite costurile de îngrijire a  fratelui bolnav, a murit săptămâna trecută. Fata ceruse ajutor pentru a-şi plăti spitalizarea. Moartea ei a stârnit revoltă pe reţelele sociale chinezeşti întrucât doar o mică parte din banii donaţi au fost folosiţi pentru tratament.

Orientul Mijlociu a devenit o zonă precum erau Balcanii înainte de Primul Război Mondial. Balcanizare din Orient are rădăcini religioase care vin din istorie. Două planuri sunt evidente: lupta între suniţi şi şiiţi, dar şi concurenţa între şiiţi pentru supremaţia centrul religios central şiit, Najaf (oraşul sfânt  al şiiţilor situat în Irak) sau Qom (în Iran).

acum 4 luni · comentarii (57)

S-ar putea ca, după ziua de neobişnuit de intense violenţe de ieri în Hong Kong, guvernul central chinez să fie extrem de tentat să răspundă după „modelul Tienanmen“ de tristă amintire, lăsând în linia a doua forţele de ordine (poliţie şi unităţile speciale de intervenţie anti-demonstranţi) şi aducând în stradă unităţile armatei.

acum 5 luni · comentarii (48)

Economia chineză este din ce în ce mai dependentă de importurile de hidrocarburi pentru a putea face faţă creşterii sale industriale şi a consumului intern, motiv pentru care interesul său pentru regiunea Orientului Mijlociu, cunoscută pentru rezervele sale imense de petrol şi gaze naturale, este unul uşor de înţeles.

acum 7 luni · comentarii (3)

În provincia Xinjiang, din Vestul Chinei, există o minoritate etnică musulmană, turcică. Această grupare etnică este cunoscută sub numele de Uyghuri. Adesea, Guvernul Republicii Populare Chineze (RPC) a acuzat/ acuză minoritate musulmană de fanatism religios, dar şi de atentatele teroriste de pe teritoriul RPC.

acum 9 luni · comentarii (23)

Recentele evoluţii dintre India şi Pakistan şi eliberarea vineri a pilotului capturat, Abhinandan Varthaman reprezintă o escaladare fără precedent de la războiul de frontieră din 1999. Dar episodul a mai relevat încă o dată joaca cu arma nucleară pe care o face Pakistanul la graniţa sa cu India în Kashmir.

acum 11 luni · comentarii (4)

Se mişcă marile plăci tectonice în politica lumii, chiar dacă asta, aşa cum e normal, se simte mai târziu în ţările aflate la periferia tuturor intereselor şi arealelor de conflict, atente doar când primesc sau sunt cuprinse de şocul direct.

acum 11 luni · comentarii (37)

Noul An a venit cu o explozie de violenţă verbală şi agresivitate diplomatică nemaiîntâlnită între Canada şi China. Arestarea şefei financiare a companiei Huawei, Meng Wanzhou, nimeni alta decât fiica fondatorului chinez al companiei, cel mai mare producător de electronice din lume, a generat o adevărată explozie de agresivitate şi virulenţă verbală, dar cu costuri majore la nivelul resortisanţilor canadieni aflaţi în China.

acum 1 an · comentarii (90)

Una dintre meseriile cele mai bănoase este cea de prognozare a dezastrelor de natură economică. Dacă mai ai şi un model, eventual un Premiu Nobel şi te cheamă Stiglitz, poţi fi extrem de vocal şi de succes în prognoza crizelor economice globale, chiar dacă acestea nu mai au loc. Când ai şi nimerit una din plin, prestigiul aduce enorm de multe avantaje.

acum 1 an · comentarii (58)

Problemele populaţiei uigure, de religie musulmană, care locuiesc majoritar în provincia nord-vestică Xinjiang, sunt binecunoscute la nivel mondial. Încă din 2009, când manifestaţii masive de protest s-au încheiat cu moartea a peste 200 de persoane, modul în care China rezolvă problema uigurilor a fost discutabilă.

acum 1 an · comentarii (55)

S-a consumat şi celebra întâlnire dintre Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Preşedintele RPD Coreene, Kim Jong-un. Dincolo de spectacolul orchestrat cu atenţie şi de un document formal semnat ca livrabil al întâlnirii, întreaga lume a rămas confuză în legătură cu cadrul şi condiţiile reale ale întâlnirii, şi mai ales cu rezultatele sale palpabile.

acum 2 ani · comentarii (6)

Bătălia pentru Marea Chinei sunt în toi iar poziţionările şi amplasarea echipamentelor continuă în ritm susţinut. În timp ce lumea e concentrată pe tensiunile nucleare nord-coreene, pe rivalităţile sunniţi-şiiţi şi pe situaţia din Siria, în Marea Chinei de Est se derulează toate pregătirile în perspectiva unui adevărat război.

acum 2 ani · comentarii (93)

Organizat de Universitatea Fudan din Shanghai, dar şi cu finanţare parţial coreeană, Forumul a reunit sute de universitari şi cercetători din întreaga lume, precum şi figuri proeminente din zona organizaţiilor internaţionale. Menţionez doar câteva nume: Graham Allison, Daniel Gros, Jacques Pelkmans, Robert Zoellick.

acum 2 ani · comentarii (3)
Postari Recente