Zgomotul anulează gustul mâncării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zgomotul din incinta avionului afectează papilele gustative
Zgomotul din incinta avionului afectează papilele gustative

Lipsa de gust a mâncării servite la bordul avioanelor de pasageri are, în sfârşit, o explicaţie. Şi nu este vina bucătarilor, întrucât diferitele companii aeriene fac eforturi deosebite pentru a le asigura călătorilor meniuri delicioase.

Cercetătorii care s-au aplecat asupra acestei probleme au descoperit că zgomotul din incinta avionului aflat în plin zbor afectează papilele gustative, iar senzaţiile de sărat şi dulce sunt semnificativ diminuate. Acesta este principalul motiv pentru care ne trezim în faţa unor meniuri care miros foarte apetisant, care, la gust, ni se par absolut fade şi exagerat de crocante. Experienţele realizate în laboratorul Universităţii din Manchester au dus la concluzia că aşa-numitul „zgomot alb" este de vină pentru lipsa de gust a mâncărurilor servite la înălţime.

De altfel, chiar şi NASA pregăteşte pentru astronauţii trimişi în misiuni spaţiale alimente cu gusturi foarte pronunţate, tocmai pentru a contracara efectele negative ale zgomotului de fond. Întrucât până în prezent această teorie nu fusese probată, cercetătorul Andy Woods, de la Universitatea din Manchester şi consilier la laboratoarele Unilever, a reunit 48 de subiecţi, într-un experiment sui-generis.

Aceştia au fost legaţi la ochi şi li s-a dat să mănânce biscuiţi dulci şi saleuri, având căşti pe urechi. În prima fază, căştile izolau fonic subiecţii, în timp ce în partea a doua a testului, acestea difuzau un zgomot uniform şi continuu. Rezultatele experienţelor, publicate în revista „Food Quality and Preference", au arătat că, atunci când cele 48 de persoane aveau în căşti zgomotul de fond, alimentele li se păreau mai puţin dulci/sărate şi mult mai crocante.

„Aceasta demonstrează", a declarat dr. Woods, pentru BBC, „că un efect sonor de lungă durată distrage atenţia oamenilor de la mâncare, împiedicându-i să perceapă savoarea reală a alimentelor". În opinia lui Andy Woods, la influenţa negativă a zgomotului se adaugă şi stresul zborului în sine, frica de înălţime sau de posibilele accidente aviatice.

În schimb, apetitul poate fi stimulat printr-o muzică ambientală, ceea ce explică de ce multe restaurante apelează la un fond muzical de tip cafe-concert. Din acelaşi motiv, anumite lanţuri de restaurante le oferă clienţilor care comandă fructe de mare şi un iPod care reproduce zgomotul valurilor mării.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite