Vocea României, noi controverse după ce CJ Satu Mare a demarat o campanie agresivă de promovare a unei concurente. Tudor Chirilă, reacţie dură

Vocea României, noi controverse după ce CJ Satu Mare a demarat o campanie agresivă de promovare a unei concurente. Tudor Chirilă, reacţie dură

Tincuţa Fernea este cea mai tânără concurentă de la „Vocea României“ FOTO Pro TV

Show-ul „Vocea României“ se află în centrul unor noi controverse, după ce Consiliul Judeţean Satu Mare a demarat o campanie intensă de promovare a unei concurente din echipa lui Tudor Chirilă. În urma mai multor semnale primite de la fanii emisiunii, artistul a dezaprobat demersul, precizând că implicarea unei instituţii publice este „un sprijin nejustificat“ şi „un gest de imixtiune politică“. Totodată, reprezentanţii Pro TV vor lua măsuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vocea României. Chirilă, către Tincuţa: „Ai avut un moment slab data trecută. Cred că publicul ţi-a făcut un mare cadou atunci“

Tincuţa Fernea, în vârstă de 16 ani, a fost salvată de la eliminare de două ori datorită voturilor telespectatorilor, deşi antrenorul său, Tudor Chirilă, nu a fost întotdeauna mulţumit de interpretările tinerei. În prima gală live, artistul i-a reproşat Tincuţei că „a avut repetiţii mai bune“ pentru piesa „American's Sweetheart“, de la Elle King. Cu toate acestea, publicul telespectator a decis că Tincuţa merită să meargă mai departe, în detrimentul celorlalţi concurenţi din echipa lui Chirilă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în ediţia de vineri, 4 decembrie, când concurenta a cântat piesa „Listen“, din repertoriul celebrei Beyoncé. De această dată, Chirilă s-a declarat încântat de prestaţia tinerei, mai ales că a avut o piesă dificilă. „Ai avut un moment slab data trecută. Cred că publicul ţi-a făcut un mare cadou atunci. Acum te-ai recompensat, ai avut o piesă grea, îţi mulţumesc şi sper ca lumea să aprecieze această interpretare. Eu sunt extrem de mulţumit, astăzi eşti un plus la Vocea României“, a comentat Chirilă. 
 

Vocea României. Consiliul Judeţean din Satu Mare, campanie intensă pentru susţinerea Tincuţei: „Vă rog să staţi lipiţi de televizoare, să-i acordăm un vot“

Ulterior, fanii emisiunii de la Pro TV s-au arătat nemulţumiţi, semnalând că Satu Mare, locul de provincie al tinerei, este „plin de bannere de susţinere“. „Nu merită, din păcate votul nu s-a făcut pentru voce, a votat un oraş întreg. Satu Mare e plin de bannere de susţinere. Păcat, păcat, păcat. Are voce bună, dar nu mai bună decât celelalte concurente“, a scris un telespectator pe Facebook. 
 
De altfel, Tudor Chirilă a dezvăluit că a primit mai multe mesaje în care era înştiinţat de campania agresivă demarată de Consiliul Judeţean din Satu Mare pentru susţinerea Tincuţei Fernea. Mai exact, oraşul a fost împânzit de panouri, afişe şi flyere prin care locuitorii sunt îndemnaţi să o voteze pe tânără, iar preşedintele CJ Satu Mare a susţinut chiar şi o conferinţă de presă cu acelaşi scop. 

Imagine de la conferinţa de presă organizată de preşedintele CJ Satu Mare FOTO portalsm.ro 
 
„Vă rog să staţi lipiţi de televizoare, s-o urmărim, să-i acordăm un vot. Chiar cred că această tânără merită cu desăvârşire, are o voce minunată, ne-a reprezentat de atâtea ori la concursuri naţionale. Eu cred că va fi un mare nume, un mare artist şi cred că şi noi putem să contribuim acum cu acest vot“, a declarat preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef, citat de portalsm.ro. „În data de 4 decembrie, de la ora 20.30, conducerea Judeţului Satu Mare vă invită să o votaţi pe sătmăreanca noastră – Tincuţa Fernea –, care participă la emisiunea-concurs Vocea României. Este o tânără extrem de talentată care reprezinţă cu cinste judeţul nostru. Conducerea Judeţului Satu Mare invită toţi sătmărenii să nu rateze emisiunea şi mai ales să o voteze pe Tincuţa. Întreg judeţul Satu Mare o VOTĂM pe TINCUŢA FERNEA! Fiecare vot contează!“, se arată într-un comunicat al CJ Satu Mare. 

 

Vocea României. Tudor Chirilă, despre demersul CJ Satu Mare: „Presupun că un astfel de sprijin se face din banii contribuabililor şi mă întreb dacă este de interes public“

Întrucât pentru materiale au fost folosite logo-ul „Vocea României“, precum şi fotografii cu Tudor Chirilă fără permisiunea postului, reprezentanţii Pro TV vor transmite o notificare pentru îndepărtarea acestora. 
 
În textul „Doar vocea contează? O declaraţie necesară“, publicat pe blogul personal, Chirilă subliniază că din punct de vedere al regulamentului concursului nu există argumente că Tincuţa Fernea ar fi făcut ceva greşit, însă este de părere că implicarea unei instituţii publice într-un show de divertisment este „un sprijin nejustificat.“ În acelaşi timp, cântăreţul scoate în evidenţă şi faptul că un astfel de demers este susţinut din banii contribuabililor, întrebându-se dacă este de interes public.
 
„Din punct de vedere al regulamentului concursului nu există argumente că Tincuţa Fernea ar fi încălcat regulile emisiunii. Suportul acordat de un consiliu judeţean, consiliu local, organizaţie non-guvernamentală, societate comercială sau orice altă terţă parte, publică sau privată, unui concurent la «Vocea României» nu încalcă regulile acestei emisiuni. Modul în care acest suport este acordat este la alegerea terţei părţi, iar acest lucru este valabil şi în cazul de faţă. Din punctul meu de vedere, implicarea unei instituţii publice într-un astfel de concurs de divertisment înseamnă un sprijin nejustificat pentru un concurent şi nu mai are nicio legătură cu ceea ce se întamplă pe scenă. În plus, este un gest de imixtiune politică, pentru că ştim cine sunt reprezentanţii consiliilor judeţene şi cum au fost aleşi. Mă revoltă mai ales faptul că s-au folosit de imaginea mea fără acordul meu. În plus, presupun că un astfel de sprijin acordat de un Consiliu Judeţean se face din banii contribuabililor şi mă întreb dacă este de interes public. Pe de altă parte câţi posibili tineri artişti sunt sprijiniţi în mod real de Consliliul Judeţean Satu-Mare? Şi în baza căror criterii se selectează artiştii care merită să fie sprijiniţi?“, a scris Chirilă pe blog. 
 

Vocea României. Tudor Chirilă: „Mi-aş dori ca publicul să facă abstracţie de culoarea sau de oraşul de rezidenţă al concurenţilor, de naţionalitate sau de trecutul lor artistic“

De asemenea, Chirilă afirmă că este convins că printre cei care au votat-o pe Tincuţa sunt mulţi cărora le-a plăcut interpretarea ei, independent de promovarea pusă la cale de CJ Satu Mare. Totuşi, solistul subliniază că acest gest creează un cadru inechitabil având în vedere că ceilalţi concurenţi nu s-au bucurat de sprijinul autorităţilor locale. 
 
„«Vocea României» este un concurs. Niciodată nu va fi posibil să fie toată lumea mulţumită. Câştigarea trofeului de către Tiberiu Albu anul trecut a fost poate cel mai bine primit rezultat posibil. S-a bucurat de o susţinere extraordinară din partea publicului şi asta s-a vazut şi s-a simţit atât în voturi, cât şi în reacţiile din online. Dar chiar şi atunci au fost telespectatori care au votat cu alţi concurenţi, care aveau alţi favoriţi, ceea ce e absolut firesc. Mi-aş dori mult ca publicul de acasă să nu uite că motto-ul emisiunii este «DOAR VOCEA CONTEAZĂ» şi să încerce să facă abstracţie de culoarea sau de oraşul de rezidenţă al concurenţilor, de naţionalitatea sau de trecutul lor artistic. Doar vocea contează“, mai notează Chirilă. 
 
În finalul textului, artistul afirmă că este revoltat de cele întâmplate, însă, pentru că nu doreşte să devină autorul unei noi discriminări, va continua să o antreneze pe Tincuţa Fernea, va încerca să-i aleagă cele mai potrivite piese şi să-i acorde cele mai bune sfaturi, după cum mărturiseşte. 
 

Campania de susţinere a instituţiei publice a fost mediatizată de presa locală din Satu Mare, dar multe dintre comentariile cititorilor au fost acide şi au vizat un presupus substrat politic al campaniei iniţiate de Adrian Ştef (ALDE), şeful CJ Satu Mare.

Tătăl Tincuţei Fernea este colonelul în rezervă Vasile Fernea, fost şef al Poliţiei Satu Mare înainte de 1989. În acelaşi timp, Vasile Fernea a fost condamnat în 2009 la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La vremea respectivă, Fernea era secretar al PSD Satu Mare şi a fost găsit vinovat că a primit bani de la un om de afaceri local pentru ca, în schimb, acesta să nu fie sancţionat de Garda Financiară.

Adrian Ştef a replicat că promovarea Tincuţei Fernea nu ar trebui să fie interpretată ca un favoritism deoarece de acelaşi „tratament“ din partea instituţiei pe care o conduce a avut parte un alt sătmărean ajuns vedetă TV, Bogdan Bratiş, un concurent al show-ului de televiziune „X Factor“. Ştef a evitat să răspundă în cursul zilei de marţi, 8 decembrie, dacă materialele de promovare ale artiştilor au fost plătite din bani publici.

Vocea României. Campanie euforică, dar nu politică

Într-un drept la replică transmis către „Adevărul“, preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef, a prezentat oficial scuze pentru „neînţelegerile generate de campania de susţinere a Tincuţei“, precizând că instituţia sprijină tinerii la orice tip de evenimente sau competiţii culturale, educative şi sportive. De asemenea, Ştef subliniază că acea conferinţă nu a fost organizată exclusiv pentru susţinerea concurentei şi îi asigură pe membrii juriului „Vocea României“ de „respectul deosebit.“
 
„Ne cerem scuze pentru faptul că v-am folosit imaginea, mai ales fără un acord prealabil, însă euforia a fost foarte mare ştiind că sătmăreanca noastră vă este la fel de dragă ca şi nouă. Prin cele întâmplate nu doresc să afectez imaginea nimănui, nici a antrenorilor Marius Moga şi Tudor Chirilă, nici a postului Pro TV şi mai ales pe a Tincuţei Fernea. Nu doresc să ne facem niciun fel de campanie şi cu atât mai puţin una politică“, se arată în dreptul la replică al CJ Satu Mare. Întregul drept la replică poate fi citit aici
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: