Viol (financiar) la TVR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„ Conducerea TVR cumpără maṣini de 45.000 euro bucata, dar închiriază de 
câte ori are nevoie ṣi mereu de la aceeaṣi firmă, un car digital de 
transmisii, pe suma de 53.000 euro.”     FOTO Arhivă personală
„ Conducerea TVR cumpără maṣini de 45.000 euro bucata, dar închiriază de câte ori are nevoie ṣi mereu de la aceeaṣi firmă, un car digital de transmisii, pe suma de 53.000 euro.”     FOTO Arhivă personală

Am fost cu toṭii tulburaṭi, cu puṭin timp în urmă, de ṣtirea că o tânără jurnalistă a fost violată în plină zi, fără ca vreun bucureṣtean să intervină, când atacatorul-recidivist o târa pe stradă, cu cuṭitul la gât. Astfel de violuri se petrec cu o frecvenṭă îngrijorătoare la noi, însă victime nu le cad doar femeile. Ci ṣi instituṭiile. Cele publice, desigur. Aṣa cum este Televiziunea Română.

La ultima ṣedinṭă a Consiliului de Administraṭie, din 30 septembrie, conducerea executivă a TVR a anunṭat că va cheltui cam 6.300.000 de euro pentru a cumpăra 140 de maṣini noi. Ca să ducă echipele la filmare. Angajaṭii TVR vor fi mai răsfăṭaṭi chiar ṣi decât deputaṭii României, căci vor merge în maṣini de 45.000 euro bucata, nu de 15.000 euro bucata, cum năzuiau să cumpere aleṣii neamului, prin iulie trecut.

În vară, TVR a cheltuit o sumă prezumată de 1.000.000 euro, pentru „Vara pe val”. Suma e doar bănuită, fiindcă este ṭinută la secret până ṣi în faṭa membrilor Consiliului de administraṭie al SRTV.

Cu câteva luni în urmă, TVR a semnat un contract pentru alṭi 1.800.000 euro, în vederea achiziṭionării de filme, de la firma Prorom, la un preṭ aproape dublu decât media, cu o perioadă de licenṭiere la jumătate, în condiṭiile în care avea deja asigurat un stoc pe următorii trei ani.

TVR va cheltui, conform presei, 140.000 euro/12 ediṭii, pentru a ne duce „În ṭara minunilor”, sau la „Inimi SRL”, într-un show de divertisment. Proiectul a fost aprobat cu ṣapte voturi în Consiliul de administraṭie de ieri.

TVR cheltuie nu se ṣtie cât pentru contractele de colaborare, mascate ca « drept de autor », pentru personaje care abia învaṭă televiziune. Ṣi asta, după ce a disponibilizat aproape 900 de oameni, dintre care unii, nu puṭini, cunoṣteau toate tainele meseriei. Suma colaborărilor rămâne secretă, nici chiar membrii Consiliului de Administraṭie SRTV, care au vrut să o cunoască, nu au putut-o afla. Cum nu au putut afla nici numărul de angajaţi ai SRTV la datele de 31.12.2012 şi 30.06.2013, aṣa cum au solicitat.

TVR nu va cheltui deocamdată nimic, pentru emisiunea „Destine ca-n filme”, proiectul fiind temporar retras. Au stârnit discuṭii aprinse în CA cei peste 5.000 euro per ediṭie, plus plata episoadelor pilot, plus alte câteva cheltuieli neclar formulate. După modelul binecunoscut de căpuṣare, toate cheltuielile le-ar fi făcut instituṭia din Dorobanṭi, iar presupusul profit ar fi luat drumul spre alte zări. În schimb, audienṭa asumată prin contract atingea astronomica valoare de  0,3% la nivel naṭional! Spre comparaṭie, în 2012, de pildă, presupuṣii competitori ai TVR 1, Pro Tv ṣi Antena 1, au înregistrat audienṭe de 3,3%, respectiv 2,5%, la nivelul întregii populaṭii, care este ṣi publicul ṭintă al emisiunii aflate în discuṭie. Adică TVR ṭinteṣte o audienṭă de vreo sută de ori mai mică!

Tragem linie ṣi ce constatăm?

Maṣini de 45.000 euro bucata, pentru filmări. Ce filmări? Există vreo strategie editorială, se ṣtie ce serii de programe, cu viaṭă mai lungă decât un singur sezon, se doresc realizate? Doar aṣa investiṭia s-ar justifica în timp. Privesc programul pe site-ul TVR ṣi constat că, în general, dimineaṭa sunt difuzate reluări sau documentare străine. Aṣadar, despre ce producṭie proprie vorbim, pentru a achiziṭiona maṣini în valoare de 6.3 milioane de euro?

Iar cei 80 de ṣoferi rămaṣi în TVR vor trece printr-un judicios proces de clonare ṣi vor reuṣi astfel să conducă cele 140 de maṣini proaspăt achiziṭionate!

Trecutul apropiat a fost ṣi el glorios: un (prezumat) milion de euro, pentru un program, despre care revista Forbes scria: „cu Vara pe val, un program încropit în pripă de şefii televiziunii, [...audienṭa]  este căzută la... pat, probabil că a leşinat din cauza căldurii sau a murit de plictiseală pe acest post TV.

Cu o medie de 56.000 de telespectatori pe minut (all day) în iulie, TVR 1 a ajuns cea de-a zecea televiziune în mediul urban [...] Este cea mai mică audienţă înregistrată de TVR 1, în ultimii şase ani.” Cum ar zice un prieten: victorie, am înfrânt!

Cele 1,8 milioane de euro ar putea părea o victorie, din moment ce suma reprezintă o reducere de la 3,7 milioane de euro, pe care preṣedintele televiziunii îi semnase, în totală ilegalitate, cu firma Prorom, înainte de a supune contractul, spre aprobare, Consiliului de administraṭie. Oricum, din punct de vedere financiar, oricât ar fi de bune filmele achiziṭionate, ele nu îṣi vor acoperi costurile, la ratele de audienṭă generală, ale posturilor TVR.

În iarna anului trecut, conducerea TVR anunṭa ritos că a început punerea în aplicare a propriului plan de redresare economică a instituṭiei, ce înregistra, la acea dată, o datorie cumulată de 150.000.000 euro.

Primul pas a fost făcut prin restructurarea personalului. Rezultatul contestatei “selecṭii” a fost, conform anunṭurilor oficiale, reducerea schemei de personal la 2395 de angajaṭi, care realizează emisiuni pentru 10 canale broadcast  -transmisie prin relee ṣi satelit, cu acoperire naṭională, internaṭională ṣi regională- ṣi pentru un portal video.

La ultima ṣedinṭă a Consiliului de administraṭie al TVR s-a discutat ṣi faptul că aṣa-zisa restructurare a avut ca scop crearea unui deficit de personal, care să justifice contractarea de emisiuni dinafara TVR. Iar selecṭia lor se face pe criterii ce conduc întregul discurs audio-vizual al TVR pe panta tabloidizării ṣi a kitschului, în timp ce forṭele creatoare din TVR au fost trimise în adormire. De altfel, la Târgu-Mureṣ a fost deja câṣtigat în primă instanṭă primul proces împotriva restructurării din TVR.

Când a fost închis postul TVR Cultural, preṣedintele TVR declara că acesta avea costuri de 650.000 euro pe lună. De fapt, postul emitea 24 de ore, cu cheltuieli directe de  420.000 euro pe an. Adică, doar din banii cu care se vor cumpăra maṣini, postul ar fi putut funcṭiona vreme de 15 ani!

Conducerea TVR declara în decembrie 2012 că va contracta un credit bancar de 20.000.000 euro, pe termen de 5 ani, în vederea menṭinerii unui flux de numerar pozitiv, pentru investiṭii, refinanṭarea creditelor bancare existente ṣi plata salariilor compensatorii, pentru cei aproape 900 de oameni disponibilizaṭi.

La capitolul investiṭii, TVR se dovedeṣte însă defazat faṭă de obligaṭiile europene ale ṭării. Conducerea TVR cumpără maṣini de 45.000 euro bucata, dar închiriază de câte ori are nevoie ṣi mereu de la aceeaṣi firmă, un car digital de transmisii, pe suma de 53.000 euro. În condiṭiile în care va avea nevoie stringentă de astfel de echipamente, întrucât guvernul României ṣi-a asumat angajamentul de a înlocui serviciile analogice, cu cele digitale, pentru transmisia terestră, până în iunie 2015, conform normelor europene. Ṣi la acest capitol Bulgaria ne-a luat-o înainte, căci din 30 septembrie televiziunea publică din ṭara vecină ṣi-a închis semnalul analogic, în favoarea celui digital.

Vom vedea ce va aduce dragostea cu forṭa dintre TVR ṣi actuala ei conducere.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite