Un membru CNA a părăsit sala, după ce preşedintele şedinţei a refuzat transmisiunea online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a părăsit sala, joi, după ce preşedintele şedinţei, Monica Gubernat, a refuzat transmisiunea online în direct a şedinţei, împotriva Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (ROF) al instituţiei, notează News.ro.

Jucan a militat pentru transmiterea şedinţelor CNA 

„Începând de astăzi, 4 august 2016, şedinţele Consiliului Naţional al Audiovizualului sunt transmise în regim «direct», pe pagina oficială a C.N.A. Promisiunea pe care am făcut-o publicului şi radiodifuzorilor în ceea ce priveşte transparentizarea activităţii Consiliului s-a concretizat prin implementarea unui sistem de transmisiune online a şedinţelor publice ale Consiliului“, a arătat Valentin Jucan într-un comunicat de presă transmis înaintea începerii şedinţei. 

Articolul 27, aliniatul 7 din Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF) arată că, începând cu data de 1 aprilie 2015, şedinţele Consiliului se vor transmite online pe pagina de internet a CNA.

„Consider că este o realizare importantă, un gest de altfel firesc din partea unei instituţii publice, cu atât mai mult cu cât demersurile mele au fost iniţiate într-un context în care membri ai Consiliului se simţeau deranjaţi chiar şi de simpla prezenţă a fotografilor. Nu am renunţat la proiectul meu nici după presiunile actualului preşedinte al C.N.A. care, anul trecut, distrugea camera de filmat cu care am realizat primele transmisiuni“, a mai transmis Valentin Jucan. 

„Eu conduc această şedinţă. Nu se transmite online“

La începutul şedinţei, la solicitarea preşedintelui de şedinţă, Monica Gubernat, Valentin Jucan a spus că transmisiunea online pe site-ul instituţiei a fost discutată, iar membrii Consiliului au convenit asupra acesteia atunci când au votat modificarea regulamentului.

„Eu conduc această şedinţă. Şedinţele au fost transmise online până acum. Nu se transmite online această şedinţă“, a spus Monica Gubernat, care a cerut o informare scrisă.

După refuzul Monicăi Gubernat de a permite transmisiunea online a şedinţei, Valentin Jucan s-a retras, chiar dacă, în acel moment, şedinţa s-ar fi putut încheia, astfel, din lipsă de cvorum.

„Dacă aceasta este modalitatea în care înţelegeţi să vă publicaţi votul, vă rog să îmi permiteţi să mă retrag din şedinţă dacă în acest mod abuziv înţelegeţi să respectaţi votul pe care l-aţi dat anul trecut în ceea ce priveşte transmisiuni online ale şedinţelor. Este penibil şi ridicol că vă folosiţi de tertipuri gen informări tehnice, cu toţi oamenii de faţă, şi să nu credeţi că am cea mai mică reţinere să mă retrag din şedinţă dacă procedaţi în acest mod. Aţi votat, aţi fost de acord. În regulamentul de organizare şi funcţinoare este prevăzut faptul că şedinţele se transmit online. Vă rog frumos să respectaţi, dacă nu, vă reclam şi bazaţi-vă pe cvorum pe altcineva“, a spus la începutul şedinţei Valentin Jucan.

Şedinţa continuă, totuşi, în prezenţa membrilor CNA Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Lorand Turos şi Florin Gabrea. 

UPDATE Monica Gubernat, membră CNA, a declarat pentru presă că s-a împotrivit transmisiei live online a şedinţelor fiindca nu a fost informată din timp despre acest lucru, dar a menţionat că sistemul implementat va fi pus în funcţiune.

„Nu mi s-a părut corect să aflăm din presă că noi avem pus la punct acest sistem“, a spus Monica Gubernat, cea care conduce şedinţa CNA de marţi, 4 august, declarând că transmisia live online se va face după ce membrii Consiliului vor fi informaţi referitor la detaliile tehnice şi financiare pe care aceasta i le-a solicitat lui Valentin Jucan.

Ce au avut de spus ceilalţi membrii CNA 

La rândul lui, Lorand Turos a spus în şedinţă că, indiferent dacă se transmite sau nu online şedinţa, pe ordinea de zi sunt incluse câteva urgenţe.

„Indiferent dacă transmitem sau nu online, avem cel puţin şase urgenţe: expiră licenţe, au venit oameni au făcut un drum destul de lung, ar fi bine să ne comportăm responsabil faţă de ei şi demn de funcţia noastră şi să ne vedem de treabă“, a spus Lorand Turos.

Într-o altă intervenţie, Florin Gabrea i-a atras atenţia Monicăi Gubernat că nu este preşedintele CNA-ului.

„Doamna Gubernat, conduceţi şedinţa doar azi, nu sunteţi preşedinta CNA-ului. Doar astăzi puteţi avea pretenţia de a nu se transmite, dar nu puteţi extinde“, a spus Gabrea, cu a cărui afirmaţie Monica Gubernat a fost de acord.

După retragerea din şedinţă, Valentin Jucan a spus că Regulamentul a intrat în vigoare la 1 aprilie 2015, în contextul problemelor penale ale preşedintelui Consiliului, Laura Georgescu.

„În acel context am reuşit să cădem cu toţii de acord să fie transmis pe pagina de internet a Consiliului tot ceea ceţine de şedinţe. În aprilie anul trecut s-a votat. Este de anul trecut în vigoare, numai că a durat foarte mult, au fost multe piedici, nu s-au făcut licitaţii, deci s-a făcut tot posibilul să nu se achiziţioneze acest sistem. Ştiau despre el, chiar săptămâna trecută am avut multe discuţii, de ore, cu Monica Gubernat, şi ştia foarte bine ce urmează să se întâmple, că se vor transmite online“, a spus Jucan.

Membrul CNA a mai spus că a fost împiedicată transmisia online a şedinţelor pentru că nu se doreşte transparentizarea instituţiei şi că se aştepta să se întâmple acest lucru.

„Nu vor această transparentizare a instituţiei. Doamna Gubernat apelează la tertipuri care n-au nicio legătură cu demnitatea. Se transmitea online, în sensul că se transmitea la 16 persoane, la cei care apucau să se conecteze repede la camera de filmat. Acum se ajunge până la 4.000 de accesări, full HD“, a spus Valentin Jucan. 

Cât a costat sistemul de transmisie online 

Membrul CNA a mai explicat că achiziţia sistemului care permite transmiterea online a şedinţelor CNA a fost publică, în valoare de aproximativ 3.500 - 4.000 de euro.

„În baza acestui regulament şi în baza deciziei Consiliului s-a făcut o achiziţie publică, a acestui sistem, în valoare de aproximativ 3.500 de euro - 4.000 de euro, cu tot, cameră, televizoare. Nu se poate să îţi baţi joc de bani publici nefolosind aparatura pe care ai achiziţionat-o în baza deciziei Consiliului“, a precizat Jucan.

În comunicatul de presă, Valentin Jucan a explicat că actualul sistem are acces liber şi poate fi operat din browser web, cu Adobe Flash Player. De asemenea, fără a fi nevoie de instalarea vreunui player suplimentar, transmisiunea poate fi recepţionată şi de pe telefon sau tabletă. În plus, există posibilitatea de a arhiva înregistrările şedinţelor, sistemul permiţând o stocare de până la trei ani, fără a fi nevoie de suplimentarea memoriei.

„Acest proiect a fost realizat cu sprijinul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale -S.T.S., care a oferit asistenţă în implementarea sistemului. Aşadar, transmit mulţumiri publice domnului general inginer Marcel Opriş pentru sprijinul pe care mi l-a acordat dar şi echipei de tehnicieni care a lucrat două zile, câte douăsprezece ore, până la finalizarea lucrărilor“, a mai transmis Valentin Jucan.

El a menţionat că speră ca acest sistem să ofere o nouă imagine asupra modului în care Consiliul înţelege să protejeze interesul public.

„În egală măsură, cred că membrii C.N.A. vor fi responsabilizaţi în ceea ce priveşte rolul lor şi nu vor exista gesturi de abuz care să saboteze acest proiect“, a adăugat membrul CNA. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite